Se crede în mod eronat, mai ales printre tinerii din ziua de azi că dacă slăbești ești mai frumoasă și astfel unii ajung să facă lucruri extreme, care nu numai că nu le aduc rezultatele așteptate ci le provoacă și anumite probleme de sănătate.
1. Înfometarea
Ideea principală când vine vorba despre slăbit este să arzi mai multe calorii decât consumi și pentru a evita să alerge pe bandă sau să facă o serie suplimentară de abdomene, multă lume se înfometează. Trebuie să știi însă că printre componentele organismului se numără și grăsimea, deci trebuie să o consumi oricum, deoarece aceasta are proteine, minerale și vitamine necesare, ajutând la menținerea sănătății oaselor, construirea mușchilor și susținerea îndeplinirii tuturor sarcinilor zilnice, iar prin înfometare nu diminuezi numai masa de grăsime nocivă ci și pe cea bună.
Conform studiilor, înfometarea chiar provoacă o scădere în greutate, dar care vine mai mult din scăderea masei organelor interne, diminuarea densității oaselor și a mușchilor cu 20%, ceea ce te predispune la accidentări mai dese.
Un metabolism rapid digeră mai repede mâncarea și o persoană cu o masă corporală mai mare va avea nevoie de mai multă energie, având și un indice de masă corporală mai mare. Deși acest indice scade, tot ai nevoie de un anumit număr de calorii ca să îți întreții sănătatea și dacă scazi sub acest număr, organismul va fi forțat să spargă depozitele de mușchi, pentru a putea crea energia necesară unui trai decent.
Altfel spus, decât să te înfometezi, mai bine faci sport de intensitate medie în mod regulat și ai doar grijă la ceea ce mănânci, pentru că astfel vei reuși să arăți mai suplă, datorită tonifierii mușchilor, chiar dacă numărul de pe cântar rămâne același. Acest lucru se întâmplă deoarece masa de mușchii este mai compactă decât cea de grăsime.
2. Bulimia
Bulimia apare atunci când mănânci prea mult la o masă, apoi te simți vinovată și rușinată și ți-e frică că toată acea mâncare te va balona, iar primul gând care-ți vine în minte este să vomiți. Acest obicei nociv duce la complicații serioase și nu reduce de fapt greutatea, iar pe termen lung contribuie chiar la acumularea kilogramelor, deoarece prin vomă se elimină doar în jur de 50% din caloriile consumate și când simți că ai stomacul gol s-ar putea să te îndrepți din nou către mâncare.
Ca și înfometarea, bulimia duce la înrăutățirea stării de sănătate, cauzând un dezechilibru în masa corporală și deshidratare ce duce la apariția ridurilor și a problemelor de piele, dar și probleme cu rinichii. În plus, poate apărea și refluxul gastric, adică atunci când acidul din stomac se ridică pe esofag și provoacă dureri în piept. Acest acid inflamează gâtul și atacă dinții, ceea ce duce la o respirație urât mirositoare. Însă pe lângă toate acestea, femeile se mai lovesc și de menstruație neregulată, cunoscută ca oligomenoree, datorată proastei nutriții și acest lucru poate afecta fertilitatea.
3. Antrenamente extenuante
Se știe că antrenamentele regulate sunt esențiale în procesul de slăbire, deoarece prin arderea caloriilor te ajută să ajungi la greutatea dorită și îți îmbunătățesc starea generală de sănătate. Cercetătorii arată chiar că prin preîntâmpinarea apriției cancerului, acestea te ajută să trăiești mai mult, dar dacă exagerezi, în loc să duci o viață mai bună ajungi să-ți scurtezi durata de viață. Dacă petreci prea multe ore la sala de sport și faci în fiecare zi același program, corpul tău nu va mai reacționa la activitatea fizică și tu nu vei mai vedea nici un fel de schimbare, tocmai de aceea antrenorii personali le schimbă frecvent rutina clienților.
Cei care fac antrenamente extreme au tendința de a dezvolta aritmii și inima acestora se mărește, devenind astfel mai puțin eficientă în pomparea sângelui și livrarea oxigenului către toate celelalte organe de dimensiuni normale. Deși în timpul sportului mușchii sunt solicitați, este inevitabilă apariția durerilor, care pot provoca și accidentări serioase, deoarece organismul are nevoie de mâncare pentru a se reface.
Michele Olson, profesor la Auburn University Montgomery, din Alabama, consideră că: „Exercițiile ar trebui să te umple de viață, nu să te lase fără puteri, deci dacă ești letargic după un antrenament, înseamnă că ai lucrat prea greu și ai nevoie până la o săptămână întreagă pentru ca origanismul să se refacă.” Oboseala duce la schimbări ale stării de dispoziție, depresie, reducerea apetitului și probleme cu somnul, din cauza cărora simți că nu mai ai energie deloc.
Cele mai grave 3 lucruri pe care le faci ca să slăbești
Dacă te numeri printre cele care se chinuie într-una să scape de acei centimetri în plus și sunt disperate să intre într-o anumită pereche de blugi, atunci cu siguranță ai încercat cel puțin una dintre următoarele metode.