Martha Stewart
Ce-a fost: fotomodel
Ce-a ajuns: mogul media
E un lucru obisnuit pentru un model sa-si incerce norocul in actorie, dar cate dintre ele auzi sa ajunga moguli media? Pana acum, doar, de una: Martha Stewart. Gospo-diva si-a inceput cariera de fotomodel la 17 ani, in 1961 fiind desemnata de Glamour Magazine una dintre cele mai stilate studente ale anului. Stewart nu s-a multumit insa doar cu atat, la scurt timp dupa acest titlu onorific punandu-si pe picioare de-acum legendara firma de catering, nucleul imperiului domestic pe care il stapaneste acum, 50 de ani mai tarziu si a averii de 638 de milioane de dolari certificata de clasamentul Forbes.
Morala: daca ai un talent nativ, nu ezita sa-l valorifici. Cu cat mai devreme, cu atat mai bine. Esti maestra in decorarea prajiturilor? Deschide-ti propria cofetarie. Esti obsedata de ordine si disciplina? Deschide-ti o agentie de menaj.Transforma-ti pasiunea intr-o afacere.
Arnold Schwarzenegger
Ce-a fost: culturist si actor in filme de actiune
Ce-a ajuns: politician republican si guvernator al statului California
Terminatorul a spus „asta la vista” showbizului in urma cu sapte ani, inrolandu-se in partidul republican. Surprinzator daca ne gandim ca e insurat cu o Kennedy. Musculosul austriac a devenit guvernator de California in 2003, calcandu-i pe urme defunctului Ronald Reagan, care inainte de cele doua mandate consecutive la presedintie ocupase acelasi post. "A fost cea mai grea decizie pe care am luat-o vreodata – exceptand-o, desigur, pe cea din 1978 cand m-am epilat pentru prima data inghinal," a declarat Arnie referitor la intrarea sa in politica. No comment!
Morala: niciodata nu e prea tarziu sa o iei de la capat, sa-ti cladesti o noua cariera. Chiar si diametral opusa de tot ce ai facut pana atunci.
Steve Buscemi
Ce-a fost: pompier in brigada nr. 55
Ce-a ajuns: unul dintre cei mai apreciati actori de la Hollywood
Buscemi a trecut la actorie in 1985, dupa 4 ani petrecuti in uniforma rosie, luptand cu focul in brigada de pompieri nr. 55, si de-atunci a aparut in mai multe filme cult precum Barton Fink (1991), Reservoir Dogs (1992), Pulp Fiction (1994), sau Fargo (1996). La douazeci de ani de la inspirata decizie care l-a scos din anonimat, el inca mai crede ca aceste doua meserii nu sunt atat de diferite pe cat par. „Emotiile sunt aceleasi, spune el, fie ca te pregatesti sa urci pe scena sau sa intri intr-o cladire cuprinsa de flacari".
Morala: urmeaza-ti visul. Oamenii care nu o fac ajung nefericiti si cinici, ca Al Bundy. Nu transforma un job temporar, al carui unic scop e sursa de venit, intr-o cariera, daca simti ca nu ti se potriveste. Renunta cat inca mai poti.
Dan Brown
Ce-a fost: profesor de engleza
Ce-a ajuns: autorul celui mai scandalos best-seller al ultimilor ani
Viata profesorului de engleza si spaniola care semna condica cu numele de Dan Brown avea sa se schimbe pentru totdeauna in 1980, cand l-a cunoscut pe ilustratorul Blythe Newlon. Impreuna au scos doua cartulii self-help amuzante, pe care ne-am dori sa le gasim si la noi in librarii: 187 Men to Avoid: A Survival Guide for the Romantically Frustrated Woman (1995) si The Bald Book (1998). Niciuna nu a ajuns best-seller, dar l-au convins pe Brown sa se lasa de profesorat si sa-si acorde o sansa ca scriitor full-time. Patru titluri mai tarziu, numele lui era pe buzele tuturor cu atat de controversatul Cod al lui Da Vinci, care din 2003 si pana acum a fost tradus in 44 de limbi si s-a vandut in aproximativ 60 de milioane de exemplare. Brown afirma e ca e tot ce si-ar fi dorit vreodata ce i se intampla acum. Cred si eu.
Morala: nu-ti fie frica sa impingi limitele, sa fii mai mult decat ceea ce esti. Nu te multumi cu un job de secretara intr-o firma de publicitate daca ti-ai dorit dintotdeauna (dar nu ai indraznit sa aplici pentru) un job de copywriter.
Will Smith
Ce-a fost: rapper mediocru
Ce-a ajuns: cel mai influent actor american al ultimilor 2 ani
Daca in 1991 ti-ar fi spus cineva ca Printul din Bel Air va deveni Tom Cruise-ul negru de la Hollywood, cu o mana serioasa de blockbustere (Independence Day, Bad Boys, Men in Black, Wild Wild West, Hitch si I Am Legend) si doua nominalizari la Oscar (pentru Ali, in 2003, si Pursuit of Happiness in 2006).... In momentul de fata, onorariul lui Smith se ridica la 20 de milioane de dolari pe film. Cariera de rapper continua in paralel, printre picaturi, fiind, dupa cum spune el insusi, lucrul care il tine cu picioarele pe pamant, il ajuta sa fie el insusi, in comparatie cu cea de actor, care ii cere sa fie intotdeauna altcineva.
Morala: incearca-ti norocul in mai multe directii. Nu va fi o risipa de energie atata timp cat esti talentat si priceput. Seize the opportunity. Si tinteste sus!
Oprah Winfrey
Ce-a fost: prezentatoare de stiri
Ce-a ajuns: mogul media si cea mai puternica femeie din showbiz
La 17 ani, Winfrey a castigat titlul de Miss Black Tennessee si in felul acesta a captat atentia reporterilor de la postul de radio local, WvOL, care i-au propus numaidecat sa se alature echipei de stiri. A ocupat acel post timp de trei ani, inca din ultimul an de liceu, dupa care a primit o oferta de a lucra ca prezentatoare de stiri pentru un post de televiziune din Nashville. Migrarea catre divertisment s-a produs patru ani mai tarziu, cand Oprah i s-a alaturat lui Richard Sher, in calitate de co-realizator / prezentator al unui show relativ obscur, People Are Talking. Opt ani mai tarziu, Oprah isi mutase deja resedinta in Chicago si deschidea prima editie a show-ului care-i poarta numele si care anul acesta implineste 22 de ani.
Morala: obtine tot ce-i mai bun de la profesia care ti se potriveste. Daca esti un om expansiv, caruia ii place sa fie mereu in centrul atentiei, alege-ti un job si un post care sa-ti permita sa te desfasori, sa fii tu insati, sa stralucesti.