Indiferent dacă vei avea un băieţel sau o fetiţă, află care sunt cele mai ciudate moduri în care bebeluşul îţi afectează corpul pentru tot restul vieţii tale.
Uită de clişeele cele mai răspândite care au legătură cu diferenţele care apar atunci când aduci pe lume un băieţel, comparativ cu o fetiţă. Iată ce spun oamenii de ştiinţă despre acele efecte pe termen lung cu care se confruntă viitoarele mămici, ca rezultat direct al unei sarcini.
1. Dacă vei naşte un băiat, ar putea să însemne că vei avea o viaţă mai scurtă
Şi nu este la modul figurat, adică "Ha-ha, băieţii mei mă vor înnebuni". Studiul responsabil de această informaţie a fost publicat în jurnalul "Biology Letters" de un grup de cercetători scandinavi şi a arătat că pentru fiecare băiat pe care o femeie îl naşte, speranţa ei de viaţă a scăzut cu până la 7 procente.
Chiar şi aşa, există unele veşti bune: studiul a analizat mai degrabă femeile din perioada de dinaintea dezvoltării industriale a Finlandei, aşa că puţine dintre participante s-au născut după anul 1950. Aşa că multe lucruri s-au schimbat de atunci.
2. Dacă vei naşte un băiat, înseamnă că vei fi protejată de boala Alzheimer
Nu acum multă vreme, oamenii de ştiinţă ne-au oferit o altă perspectivă: copiii pe care femeile îi poartă în pântece le lasă mamelor lor ceva special - ADN-ul lor unic. Acesta este un fenomen interesant, care se numeşte microchimerism fetal (n.r. - prezenţa persistentă a câteva celule genetic distincte în organismul mamei).
Atunci când un grup de cercetători de la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson şi de la Universitatea din Washington au realizat autopsia creierului de la un număr de 59 de femei, oamenii de ştiinţă au descoperit o legătură interesantă: femeile care au avut mai mult ADN masculin în creierul lor au fost mai puţin predispuse la procesul de degenerare a creierului, un indicator al bolii Alzheimer.
Este o legătură extrem de slabă, dar concluzia cercetătorilor ar putea sugera că, cu fiecare fiu pe care îl naşti, câştigi un pic mai multă protecţie împotriva bolilor neurologice care îţi pot afecta creierul.
3. Dacă vei naşte o fetiţă, ea ţi-ar putea creşte riscul de a divorţa
Ei bine, vestea bună este că este puţin probabil ca fiica ta să îţi scurteze speranţa de viaţă, în acelaşi mod în care naşterea unui băiat ar putea să îţi scurteze viaţa. Vestea proastă este că, dacă primul tău copil este o fată, ea ţi-ar putea creşte şansele de a divorţa de partenerul tău.
Un grup de cercetători a publicat o lucrare în "Annals of the New York Academy of Sciences" în 2001 pe această temă. În credinţa populară există ideea potrivit căreia bărbaţii rămân într-o căsnicie mai degrabă pentru fii lor şi mai puţin pentru fiicele lor.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că embrionii de sex feminin au mai multe şanse de supravieţuire în uter atunci când mama lor se confruntă cu situaţii stresante. Aşa că cercetătorii au luat în considerare ipoteza că, în situaţiile în care un cuplu a avut o relaţie mai puţin bună înainte ca femeia să rămână însărcinată, stresul mamei însemna că orice embrion care era implantat ar fi fost mult mai probabil să supravieţuiască dacă era fetiţă.
Nouă luni mai târziu, când fiica acelui cuplu se năştea, iar dacă relaţia încă era zdruncinată, iar părinţii nu se înţelegeau bine, şansele erau mai mari ca relaţia să se termine cu un divorţ decât dacă acel cuplu ar fi avut un băieţel.
4. Dacă vei naşte un băiat, înseamnă că vei fi mai prietenoasă şi mai sociabilă
Un grup de cercetători a analizat un grup de cimpanzei din Tanzania, cele mai apropiate "rude" ale oamenilor din familia primatelor, pentru a înţelege modul în care comportamentul cimpanzeilor îl formează sau influenţează pe al nostru. Aşa că oamenii de ştiinţă au descoperit că mamele cimpanzeilor de sex masculin erau mult mai prietenoase şi încrezătoare din punct de vedere social.
Cercetătorii au explicat că acest lucru se întâmplă deoarece în ierahia socială a cimpanzeilor, cei de sex masculin interacţionează mult mai des decât cimpanzeii de sex feminin, aşa că mamele le oferă puilor un mic start, modelându-i şi arătându-le puilor cum să socializeze.
5. Dacă vei naşte un băiat, înseamnă că procesul de îmbătrânire va fi accelerat
Sprijinind ideea primului studiu (cel care spune că băieţii le dau mamelor o speranţă de viaţă ma scurtă), oamenii de ştiinţă au mai realizat un studiu folosind 111 de femei (care au participat voluntar) cu vârsta de peste 90 de ani. Pentru a înţelege mai bine ideea studiului, trebuie să ştii că pe măsură ce înaintăm în vârstă, ţesuturile noastre devin mai inflamate şi se deteriorează într-un proces cunoscut sub numele de "inflammaging" - adică un proces caracterizat de creşterea răspunsului inflamator care apare cu înaintarea în vârstă.
Cercetătorii au descoperit că în grupul lor de participante, femeile care au născut băieţi aveau un nivel mai ridicat de proteine C-reactive (n.r. - proteină sintetizată în ficat, ale cărei niveluri în sânge cresc în inflamaţie), un marker pentru agenţii "inflammaging", cei legaţi de îmbătrânire şi inflamaţie. Cu cât aveau mai mulţi fii, cu atât erau mai mari nivelurile acestor proteine la femeile din cadrul studiului. Aşa că, în definitiv, poate fiii tăi îţi determină îmbătrânirea prematură.
6. Dacă ai băiat, îţi poate creşte riscul de diabet gestaţional (de sarcină)
Un studiu publicat în "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism" este cel mai mare de acest gen şi cel mai bine orientat asupra oamenilor (din această listă de studii), cu date obţinute de la 643.000 de femei care au născut pentru prima oară un copil între anii 2000 şi 2010. Cercetătorii căutau mai multe informaţii despre incidenţa diabetului gestaţional în rândul femeilor însărcinate şi cu siguranţă au descoperit informaţii esenţiale despre această boală.
Corpul tău se schimbă mult atunci când eşti însărcinată, dar schimbările care te fac să te îmbolnăveşti de diabet gestaţional (în cazul a 9% dintre gravide) sunt unele metabolice. Atunci când studiul a constatat că femeile însărcinate cu bebeluşi de sex masculin erau mult mai predispuse să se confrunte cu un diabet gestaţional, oamenii de ştiinţă au concluzionat că bebeluşii de sex masculin au un impact dramatic asupra schimbărilor metabolice. Sursa.