Foodpanda, cea mai mare platformă online de food ordering din România, îți prezintă cele mai populare tipuri de sendvișuri din 10 țări din întreaga lume:
#1. India: Vada Pay
Vada Pay este un hamburger vegetarian, care are ca ingrediente o chiftea de cartof, așezată între două felii de pâine. În mod normal, se servește cu un strat de chutney indian, făcut din nucă de cocos tocată, usturoi și pulpă de tamarin. Deși, la origine, era mâncarea preferată a celor fără bani, pentru că este ușor de făcut, a devenit extrem de popular în întreaga societate indiană, fiind servit chiar și la hoteluri de lux.
#2. Malaezia: Roti John
Roti John este o gustare foarte îndrăgită atât în Malaezia, cât și în Brunei și Singapore, constând într-o omletă așezată pe o felie de baghetă. La forma de bază se pot adăuga și carne tocată de pui sau miel, ceapă și sardine cu sos tomat. Numele ”Roti” provine din hindusă, însemnând ”pâine”, în timp ce ”John” este folosit pentru a face referire la originea vestică a ingredientelor din sendviș, ca sosul de tomate.
#3. Vietnam: Bánh mì
Bánh mì este, de fapt, denumirea vietnameză pentru pâine, în special pentru cea de inspirație franțuzească, de tip baghetă, care se folosește pentru acest sendviș. Umplutura conține maioneză, usturoi, coriandru, sos de pește, castraveți, morcovi murați, precum și paté, carne de porc la grătar, tofu prăjit, slănină de porc și șuncă. Se pare că acest sendviș a fost inventat în anii 20, de către un vânzător de smoothie vietnamez, care s-a stabilit în San Jose, California.
#4. Japonia: Katsu-sando
Șnițel de porc, pâine albă și varză – o rețetă minimalistă, asemeni culturii japoneze. Sendvișul a fost creat în Tokyo, în 1899, la un restaurant care se numea Rengatei, fiind considerat, inițial, un tip de yoshoku, adică un fel de mâncare Vestic, cu influențe locale.
#5. SUA: BLT
Numele BLT provine de la ingredientele gustării: Bacon (slănină prăjită), Lettuce (salată verde), Tomato (roșii), servite pe pâine prăjită cu maioneză. Prescurtarea BLT a apărut la începutul anilor 50 și este, în continuare, al doilea cel mai popular sendviș din SUA – primul este sendvișul simplu, cu șuncă.
#6. Mexic: Cemita
Cemita se face cu pâine cu ou, care seamănă, mai degrabă, cu o brioșă, și multe straturi de felii de avocado, carne (cel mai adesea, carne de vită prăjită), brânză, ceapă, mirodenii și salsa roșie. Originar din regiunea Puebla, acest sendviș poartă același nume ca pâinea care se folosește pentru a-l obține.
#7. Franța: Croque Madame
Croque Madame este varianta feminină a lui Croque Monsieur, care conține șuncă la grill și cașcaval Emmenthaler sau Gruyere și sos Bechamel. În timp ce, la Croque Monsieur, stratul de deasupra este unul de cașcaval, Croque Madame se servește un un ou prăjit deasupra. Acesta a fost consumat, prima dată, în barurile și cafenelele pariziene de la începutul secolului 20, fiind menționat chiar și în al doilea volum al romanului ”În căutarea timpului pierdut” al lui Marcel Proust (1918).
#8. Orientul Mijlociu: Falafel
Falafelul, unul dintre cele mai îndrăgite sendvișuri vegetariene din lume, conține chiftele de năut, bine prăjite și asezonate, salată de legume, sos iute și sosuri pe bază de tahini, totul așezat într-o lipie proaspătă.
#9. Germania: Fischbrötchen
Acest sendviș are doar câteva ingrediente, însă nu este mai puțin delicios: o chiflă cu coaja crocantă, pește (de obicei, Bismarck sau herring sărat) și ceapă. Uneori, mai pot fi adăugate sos remoulade și murături. Este consumat, cu precădere, în nordul Germaniei, datorită apropierii regiunii de Marea Nordului și Marea Baltică. Fischbrötchen este întrecut în preferințele nemților doar de cârnații picanți currywurst.
#10. Chile: Chacarero
Chacarero este făcut cu felii subțiri de carne de vită la grătar, așezate pe un pat de roșii, ardei și fasole verde. Numele ”Chacra” înseamnă fermă, și se referă la ingredientele proaspete folosite în acest sendviș.