Iata cateva sfaturi pe care sa le iei intotdeauna cu un gram de sare:
Daca pasiunea lipseste, e timpul sa pleci
Idealul este sa gasesti un job care sa te stimuleze si sa mergi la birou din pasiune, nu din necesitate. Cu toate acestea, sfatul nu este unul tocmai practic. Consilierii in materie de cariera atentioneaza ca posturile entry-level presupun adesea cerinte usoare, plictisitoare pentru cei care deja au capatat ceva experienta. Insa trebuie sa le duci cu bine la bun sfarsit pentru ca ulterior sa iti vina randul la activitati mai ample, cu responsabilitate sporita. Daca, totusi, iti dai seama ca jobul nu ti se potriveste, asigura-te ca nu pleci in alta parte si o iei de la capat, cu acelasi gen de activitati tip entry-level.
Nu esti platita suficient
Pana sa ajungi sa castigi mai mult, trebuie intai sa dovedesti ca meriti. Nu te plateste nimeni pentru ca acela e salariul in domeniul respectiv. Seful te plateste pentru munca depusa. Daca ii dovedesti ca esti capabila de proiecte mai ample si contribui la bunastarea companiei, vei primi si un salariu pe masura.
Cunoaste cat mai multi oameni
Pentru a gasi un job potrivit trebuie sa cunosti persoana potrivita. Si cum altfel decat prin a-ti largi cercul de cunostinte. Cu toate acestea, recrutorii atentioneaza ca nu e suficient sa stii cat mai multa lume, ci important este mai degraba sa ai contacte pe care sa le cunosti foarte bine. Prin urmare, calitatea relatiei primeaza. In plus, degeaba cunosti pe cine trebuie daca nu stie cum si daca merita sa te recomande. Trebuie sa dovedesti ca meriti o sansa, iar asta se vede in urma unor legaturi ceva mai stranse.
Continua-ti studiile
Nu e neaparat nevoie sa ai un master pentru a avea succes in cariera. O diploma are valoarea ei, insa ar trebui sa te gandesti cum va contribui in mod direct la dezvoltarea ta si daca merita sa investesti timp, bani si efort intr-un astfel de demers. Uneori e mai bine sa faci acest pas dupa ce ai activat o vreme intr-un domeniu si esti sigura ca vrei sa te specializezi in directia respectiva.
Trebuie sa incepi de undeva
Mai ales intr-o economie dificila, asa cum se intampla astazi, tinerii sunt tentati sa accepte un job care nu se potriveste neaparat pregatirii sau telurilor pe care si le-au propus pe plan profesional. Specialistii sustin ca va fi nevoie de mult efort sa iti cureti brandul personal dupa o astfel de mutare, asa ca mai bine astepti postul potrivit decat sa fii nevoita sa recunosti ca ai lucrat pe unde ai apucat, pentru bani.
Ramai cel putin un an intr-un loc
Se spune ca nu da bine daca sari din companie in companie, insa chiar si un an petrecut sub conducerea aceluiasi angajator arata rau, daca in decurs de 10 ani ai desfasurat activitate in cadrul a 10 firme diferite. Pana la urma, daca stii clar ca postul nu ti se potriveste si simti ca te-ai plafonat, mai bine iti dai demisia decat sa induri chinul pentru a nu-ti pata imaginea. Poate ca in anul acela pierdut intr-o companie nepotrivita ai ratat 10 sanse de a gasi o companie de unde sa iesi la pensie sau macar sa acumulezi suficienta experienta incat sa nu mai conteze ca ai sarit din floare in floare pana atunci.
Aplica la cat mai multe companii
Aceasta strategie iti mananca mult timp si te imprastie in atatea directii incat nu vei mai sti cine si pentru ce post te suna. Iar asta nu da bine in ochii angajatorului. Mai bine te concentrezi pe acele oportunitati pe care le gasesti cu adevarat potrivite pentru tine.
Pastreaza in CV doar detalii relevante
In timp ce consilierii te sfatuiesc adesea sa iti modifici CV-ul astfel incat sa prezinti doar acele experiente care se leaga de domeniul pentru care aplici, angajatorii sunt interesati si de alte detalii, precum proiecte de voluntariat si interese care ar putea trada calitati de lider inca neexploatate.
Citeste si:
Cele mai bune sfaturi, in functie de zodie - La cine apelezi?