Everest, Himalaya - cel mai inalt dintre cei mai inalti, muntele Everest are o altitudine de 8.848 de metri si atrage mii de turisti anual. Pana in vara anului 2012, un numar de peste 5.000 de alpinisti il cucerisera deja. Localnicii din Nepal il numesc "Mama Oceanului", in timp ce tibetanii il stiu sub numele de "Mama Natura".
K2, Pakistan - al doilea cel mai mare munte din lume are o altitudine de pana la 8.611 metri. Niciun alpinist nu a incercat sa cucereasca, pana la acest moment, muntele acesta in timpul iernii. Chiar si asa, 1 alpinist din 4 isi pierde viata incercand sa ajunga in varf.
Kangchenjunga, Himalaya - situat pe pozitia a treia in topul celor mai inalti munti din lume. Acesta se afla pe granita dintre Nepal si statul indian Sikkim si este bantuit de o legenda care spune ca niciun muritor nu are voie sa puna piciorul pe varful muntelui intrucat conducatorul spiritual al statului Sikkim a ordonat ca varful sa ramana neatins de fiinta omeneasca. In anul 1955 un grup de britanici au ajuns foarte aproape de varf, insa din respect pentru statul Sikkim nu au calcat pe cumile muntelui.
Nanga Parbat, Pakistan - cu o altitudine de 8.126 de metri, nici acest munte nu a fost escaladat pe timp de iarna. Aici turistii nu au murit numai incercand sa escaledeze muntele, ci si impuscati de catre extremisti.
Annapurna, Nepal - cu o altitudine ce atinge 8.000 de metri, muntele din masivul Himalaya este situat pe locul 10 in topul celor mai inalti munti din lume. De-a lungul timpului, doar 157 de curajosi au reusit sa il escaladeze cu succes. Avalansele au ucis mai bine de 60 de alipinisti ce escaladau muntele. Primii care au reusit au fost cativa francezi, care in anul 1950 si-au ancorat steagul pe varful impresionant.
Vinson Massif, Antarctica - abia in anul 1958 gigantul de 4.892 de metri a fost descoperit de catre armata SUA. Pana la acel moment, nu se stia de existenta sa. Muntele a fost cucerit pentru prima data in anul 1966, iar de atunci un numar de 1.400 de alpinisti au atins varful.
Mattherhorn, granita Elvetiei cu Italia - extrem de popular intrucat a ramas pentru multa vreme ultimul munte din Alpi necucerit, acesta are forma unei piramide abrupte ce le face misiunea aproape imposibila alpinistilor. In anul 1865, un grup de sapte alpinisti englezi a cucerit varful Matterhornului, insa, la coborare, patru dintre ei si-au pierdut viata cazand intr-o prapastie.
Mont Blanc, la granita dintre Italia si Franta - muntele Mont Blanc nu pare atat de riscant, acesta atingand o inaltime de numai 4.810 metri, insa a curmat peste 8.000 de vieti. Explicatia e simpla: popularitatea ta face ca mai bine de 20.000 de turisti sa incerce sa il esacaladeze anual.
Eiger, Elvetia - cu o altitudine ce ajunge la 3,970 de metri, varful muntelui a fost cucerit pentru prima data in anul 1858, insa pe mult mai periculoasa parte nordica a calcat picior de om abia in anul 1938. De atuunci si pana acum, din putinii care s-au aventurat pe partea de nord, 64 de oameni si-au pierdut viata.
Fitz Roy, Patagonia - cu toate ca are o altitudine de numai 3.405 metri, muntele Fitz Roy este extrem de greu de escaladat intrucat este izolat si foarte greu accesibil. In timp ce muntele Everest are 100 de vizitatori pe zi, Fitz Roy are abia unul pe an.
Citeste si: