Încă din primele ore ale lui 2016, alege-ţi una sau mai multe dintre aceste promisiuni şi respect-o. În cinstea sănătăţii tale, nu uita care este cel mai bun aliat al organismului tău.
1. "Promit că voi slăbi."
Faptul că acest angajament se numără printre cele mai populare promisiuni pe care şi le fac oamenii sugerează cât de greu ne este să ne dedicăm etapei de scădere în greutate. Dar şi tu poţi avea rezultate dacă nu te aştepţi să ai succes şi să slăbeşti peste noapte.
Specialiştii spun că cei mai mulţi oameni îşi doresc să obţină rezultatele încă de ieri, iar disperarea ajunge să îi cuprindă. Însă mare atenţie la pericolul ce pândeşte din spatele dietelor şi curelor de slăbire rapide.
De asemenea, ar fi indicat să te pregăteşti să întâmpini obstacole în drumul tău pentru scăderea în greutate. Foloseşte un jurnal alimentar pentru a ţine evidenţa alimentelor pe care le mănânci şi pune-ţi în aplicare un sistem care te va sprijini în această cursă.
În jurul săptămânii 4-6 de dietă, oamenii devin adepţii scuzelor, spun experţii. Tocmai de aceea este important să ai pe cineva alături care să îţi ofere sprijinul cu regularitate şi să te ajute să depăşeşti momentele dificile.
2. "Promit că voi ţine legătura cu oamenii dragi."
Ai senzaţia că prietenii vechi (sau anumiţi membri ai familiei) au devenit tot mai îndepărtaţi de tine? Este benefic pentru sănătatea ta să reiei legătura cu ei. Cercetările sugerează că oamenii cu legături sociale puternice trăiesc mai mult decât cei care nu au astfel de legături.
De fapt, un studiu din 2010 publicat în revista "PLoS Medicine" sugerează că lipsa relaţiilor sociale poate dăuna sănătăţii creierului tău, la fel de mult pe cât îi dăunează consumul de alcool şi fumatul – şi dăunează chiar mai mult decât obezitatea şi lipsa activităţii fizice.
În era digitală precum cea pe care o trăim acum, nu a fost nicicând mai uşor să păstrezi legătura cu cineva – sau să "reîntinereşti" relaţia ta cu prietenii şi familia. Aşa că încearcă să faci mai des vizite persoanelor dragi.
3. "Promit că mă las de fumat."
Te temi că ai dat greş de prea multe ori pentru a încerca din nou să renunţi la ţigări? Vorbeşte cu orice alt fost fumător şi vei vedea că încercările multiple sunt adeseori calea către succes. Încearcă diferite metode pentru a descoperi ce funcţionează în cazul tău. Şi gândeşte-te la banii pe care îi vei economisi, pe lângă beneficiile multiple pentru sănătate.
Acesta este unul dintre cele mai dificile obiceiuri nocive la care trebuie să renunţi, spun medicii, care le reamintesc mereu pacienţilor să se gândească la cât de mulţi bani vor economisi renunţând la ţigări.
4. "Promit că voi economisi bani."
În 2016, economiseşte bani făcând schimbări sănătoase în stilul tău de viaţă. Mergi pe jos sau cu bicicleta până la birou sau explorează ideea de a împărţi spaţiul din maşina personală cu alţi colegi care merg în aceeaşi direcţie ca şi tine. Asta înseamnă mai mulţi bani în buzunarul tău şi mai puţină poluarea a aerului.
Poţi face economii renunţând la abonamentele la sala şi făcând exerciţii fizice acasă. Există multe programe de fitness pe sistemele de jocuri video, dar şi pe internet, care te pot ajuta să transpiri mai mult şi să arzi caloriile.
Ţine cont de ce alimente ai în frigider şi fă-ţi o listă inteligentă de cumpărături. Dacă faci cumpărături la supermarket fără o ţintă anume, vei face doar alegeri neinspirate atât pentru dieta ta, cât şi pentru portofelul tău.
5. "Promit că mă voi stresa mai puţin."
Puţină presiune din când în când nu te va ucide. De fapt, reprizele scurte de stres ne dau un plus de energie. Dar dacă stresul este cronic, el poate creşte riscul de a suferi de anumite afecţiuni (sau le poate înrăutăţi): insomnia, depresia, obezitatea, bolile cardiovasculare şi multe altele.
Orele lungi de muncă la birou, prea puţin somn, faptul că nu faci deloc mişcare, o dietă săracă, dar şi faptul că nu petreci timp cu familia şi prietenii – toţi aceşti factori pot contribui la stres, spun experţii.
Stresul este o parte inevitabilă a vieţii noastre. Iar relaxarea, somnul, socializarea şi faptul că ne bucurăm de vacanţe şi concedii – toate acestea sunt lucruri despre care ne spunem că le merităm, dar nu ne permitem noi să ne bucurăm de ele.
6. "Promit că voi face voluntariat."
Avem tendinţa să credem că propria noastră fericire se bazează pe faptul că îmbunătăţim anumite aspecte la persoana noastră, dar în acelaşi timp, fericirea noastră creşte atunci când îi ajutăm pe ceilalţi.
Iar după cum probabil ştiai, fericirea este benefică pentru sănătatea ta. Un studiu din 2010 a arătat că oamenii cu sentimente pozitive au avut cu 20% mai puţine şanse să sufere de un atac de cord sau să dezvolte boli cardiovasculare, comparativ cu persoanele cu o gândire mai sumbră. Alte studii sugerează că emoţiile şi sentimentele pozitive îi pot face pe oameni mai energici şi plini de curaj, dar şi mai ingenioşi şi descurcăreţi.
Iar cineva care face acest gen de promisiune pentru noul an – de pildă, o femeie care îşi ia angajamentul că va face voluntariat şi îi va ajuta pe semenii ei mai mult în anul 2016 – are mari şanse de abţine un beneficiu personal enorm la capitolul fericire, spun experţii.
7. "Promit că mă voi educa."
Nu contează ce vârstă ai acum. Faptul că te hotărăşti să te întorci în sala de clasă îţi poate relansa sau ajuta cariera, te poate ajuta să cunoşti noi prieteni şi poate stimula puterea creierului tău. Un studiu din 2007 a descoperit că adulţii de vârstă mijlocie care s-au întors la şcoală să îşi termine studiile (inclusiv cursuri la seral) au avut amintiri mai puternice şi abilităţi verbale mai puternice decât acei participanţi la studiu care nu şi-au reluat studiile. În plus, mai multe studii au găsit o legătură între o realizare educaţională la nivel înalt cu un risc scăzut de a dezvolta boala Alzheimer.
8. "Promit că voi reduce consumul de alcool."
Deşi s-au scris multe studii şi articole despre beneficiile pe care le are o cantitate mică de alcool asupra sănătăţii noastre, prea mult alcool în organism este în continuare problema cea mai mare. Consumul în exces de alcool afectează neurotransmiţătorii din creier şi poate creşte riscul de depresie, pierdere a memoriei sau chiar accident vascular cerebral.
Consumul excesiv de alcool în mod cronic îţi va creşte riscul de a dezvolta boli cardiovasculare şi boli ale ficatului, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral şi deteriorarea mentală. Alcoolul poate chiar să cauzeze anumite tipuri de cancer – oral, la nivelul gâtului, ficatului şi sânului.
9. "Promit că voi dormi mai mult."
Probabil ştii deja că un somn de calitate şi odihnitor pe timpul nopţii poate face minuni pentru starea ta de spirit, dar şi pentru înfăţişarea ta. Dar somnul este mult mai benefic pentru starea ta de sănătate decât ai fi crezut.
Lipsa somnului a fost legată de un risc mai mare de obezitate şi diabet de tip 2. Iar somnul este crucial pentru consolidarea amintirilor, spun specialiştii. Aşa că în noul an, promite-ţi că vei dormi mai mult şi nu te simţi vinovată în legătură cu acest lucru. (Via.)