Pe unele le consideram un factor in plus de stres, nicidecum ca ar putea instaura pacea si linistea mentala, eliberand corpul de toate tensiunile acumulate. Pe altele le vedeam ca fiind inutile, ba chiar ciudate, usor patologice! Dar unele femei si-au gasit detasarea in ele si le practica! Tu ai face asta? Afla cele mai neconventionale metode de relaxare - unele la care cu greu ai atasa o caracteristica ca relaxarea, linistea, etc.
Tie iti vine sa calci rufe atunci cand esti stresata?
Ei bine, intr-o seara linistita de vara, cu o caldura excesiva, am fost de-a dreptul nevoita sa ma mai incing si la caldura emanata de fierul de calcat cu extra-aburi, pentru rezultate exceptionale! Mai mult nervoasa si agitata decat linistita, scot maldarul de rufe din dulap, pregatesc masa, bag fierul in priza, cand la usa cine bate oare? O buna prietena care venise sa imi aduca ceva si care, vazandu-ma cum ma pregatesc sa execut una dintre cele mai odioase activitati domestice imi zice “oau, calci, super!”, iar eu intreb ce o fi asa de “super?!?!”. Atunci nu mi-a venit sa cred cand mi-a spus ca, pentru ea, calcatul rufelor reprezinta cea mai eficienta metoda antistres, ca reuseste sa isi adune gandurile, sa analizeze situatii, ba chiar sa ia unele decizii! “Aceasta activitate repetitiva, monotona si dezapreciata de foarte multe femei, este cea care imi aduce detasarea si linistea de care am nevoie!”. Imi venea sa ii spun: “am un dulap plin de haine de calcat - te tenteaza?”, dar m-am abtinut, nu inainte de a ma minuna de aceasta metoda antistres.
Asa ca am purces sa mai gasesc si altele si nu am ramas dezamagita: am descoperit metode interesante pe care femeile le practica atunci simt ca cedeaza si trebuie sa iasa din criza de electrosocuri pe care stresul le-o provoca!
Sau mai bine sa ne varsam nervii pe... covoare, sa zicem?
Imediat dupa aceasta metoda inedita pe care o descoperisem, mi-a venit in minte o alta amica, care mai avea tendinta sa-si verse nervii pe covoarele din casa, la finalul crizei de nervi, acestea aratand ca in prima zi cand le-au cumparat! M-am gandit sa ii solicit si ei un scurt testimonial pentru a afla daca mai se lupta cu acestea pentru un moment de calm: “ce sa zic? Din pacate, am ramas cu prea putine covoare in casa pentru a ma mai putea desfaura in voie - si crede-ma ca alea care au ramas arata mai bine decat atunci cand le-am cumparat - dar am descoperit ca parchetul se lustruieste mult mai bine daca renunti la mop si il iei “la mana” cum s-ar spune! Ma cam aleg cu genunchii juliti, dar ce sa zic, relaxarea cere si ea sacrificiile ei - nu as vrea sa fiu considerata sado-maso prin faptul ca totusi, imi ranesc usor corpul, dar sincera sa fiu ma eliberez de tensiuni astfel si daca cineva ma scoate din sarite, imi vars nervii pe carpa pe care o storc cu o forta incredibila. Uneori, mi-as dori sa fie gatul celui care ma enerveaza, dar... fiecare cu ce si cum poate.”
Sa speli vase nu ar fi nimic neobisnuit, dar sa le speli chiar daca sunt curate?!??!
Andrada: „Atunci cand sunt extrem de stresata devin foarte agitata si n-am deloc stare. Si, cum nu exista posibilitatea de a face intotdeauna ceva in afara casei sau in aer liber si cum nici nu vreau sa fumez in 10 minute un pachet de tigari, ma apuc de spalat vase. Si nu un pahar si o farfurie...mormane, daca se poate. Iar daca nu sunt vase destule le mai spal odata pe cele care se usuca in spalator, doar-doar mi-or trece dracii. Sunt convinsa ca in perioadele stresante cea mai buna optiune pentru mine ar fi sa imi iau o slujba part-time la o cantina. ”
Serviciul - o metoda antistres??!?!?!
Diana: “Probabil ca o sa par total absurda si total contra tendintelor actuale cand o sa spun ca cel mai bine potolesc stresul cu cateva ore de munca. Da, ati inteles bine, prin munca! Ai spune ca sunt o pasionata a jobului meu, nu-i asa? Sau ca imi place prea mult ceea ce fac! Ei bine. sa stii ca nu sunt cea mai norocoasa angajata de pe planeta, care zambeste 8 ore pe zi la birou si care are parte numai de laude! Am si eu aceleasi probleme ca multi altii, insa lucrez in domeniul contabilitatii, iar cifrele... ma calmeaza! Si de cele mai multe ori, am plan de rezerva pentru acasa: imi iau si ceva de lucru pentru acasa! Cand simt ca explodez ma apuc de calcule, de bilanturi si balante si in cateva ore sunt ca noua...E ciudat, dar munca ma relaxeaza!”
Relaxare prin arta! Ceva nou? Da, ca ea se descarca desenand cu ochii inchisi? Rezultatul? "Portretul" furiei!
Simona: "Se spune ca arta este cea mai buna metoda de a te deconecta de la stresul cotidian. Nu stiu sa cant la chitara electrica, prin urmare nu pot sa-mi fac si vecinii partasi la “momentele mele de exteriorizare”, nu sunt nici genul care sa dea muzica la maxim si sa incerce sa acopere vocea interpretului, insa in cazul meu “terapia prin desen” da mereu roade. Cum se procedeaza: in primul rand nu trebuie sa ai talent la desen. Ai nevoie de o coala mare (ca sa te poti desfasura in voie) si de un marker. Inchizi ochii si-ti propui sa desenezi ceva (de preferabil ar fi sa nu te gandesti la o forma simpla, ci la un contur mai complicat, ca sa-i dai creierului de lucru, deconectandu-l astfel de la celelalte probleme). Acum ca stii ce vrei sa desenezi, apuca-te de treaba. Desigur, nu trebuie sa deschizi ochii! Hasureaza, mazgaleste, descarca-te. Nu conteaza metoda, conteaza rezultatul. Si mai ales, la final, nu te astepta sa iasa o opera de arta, multumeste-te ca ai reusit sa reproduci cat de cat ce ti-ai dorit. Este ca te simti mai bine?"
Si alte idei ciudate, de prin lume adunate:
- atat japonezii, cat si grecii au adoptat metoda “razbunarii” ca solutie antistres: adica, ai nervi, atunci varsati-i pe tot soiul de obiecte la-ndemana ta; japonezi au creat chiar spatii speciale dedicate acestei acitivati, dornicii beneficiind de echipament de protectie si de foarte multe lucruri la indemana, platind 2 dolari pentru o canasparta si aproximativ 11 pentru un castron. La sfarsit se instaleaza atmofera Zen!
- Universitatea Cambridge din Marea Britanie ofera studentilor o metoda de relaxare inedita: lectii de dans la bara in aceeasi sala in care Sir Winston Curchill obisnuia sa tina dezbateri. Ei si-au dat seama ca miscarile lascive in jurul barii, chiar si stangacia unora in acest sens, au un efect pozitiv, de wellness, si nicidecum nu au o tenta erotica
- tot japonezii considera ca au gasit o alta metoda - si mai eficienta - de relaxare, organizand petreceri in pijamale si nopti petrecute in interiorul acvariului Enoshima; ei spun ca observarea indelungata a meduzelor, si felul in care se unduiesc, are acelasi efect asupra creierului ca Xanaxul.
Ati mai auzit si de altele? Va provocam la discutii!