Proiect sustinut de directorul Teatrului National, Ion Caramitru, noul TNB ar include, pe langa scenele de teatru, spatii pentru expozitii, restaurante si o biblioteca, in timp ce Laptaria lui Enache si terasa La Motoare ar urma sa isi pastreze atat specificul, cat si chiriasii. Dupa reabilitare, Sala Mare a Teatrului National va avea circa 800 de locuri, mai putine ca in prezent, dar cu o acustica si o vizibilitate mai bune. La reconstructia inceputa de Ceausescu, Sala Mare a fost modificata pentru a include loja prezidentiala si pentru a ii mari capacitatea, cu efecte negative insa asupra acusticii.
Sala Amfiteatru va disparea, insa vor fi amenajate doua noi sali de 350 de locuri fiecare in cladire si una de aproximativ 250 de locuri in subsolurile scenei de la Sala Mare. Una dintre noutatile ce le-ar putea aduce proiectul este un amfiteatru in aer liber, construit pe acoperisul TNB.
Revenirea la forma din 1973 ar inseamna demolarea carcasei construite in timpul lui Ceausescu dupa cutremurul din 1977 in jurul cladirii originale. Proiectul, la care va participa si unul dintre cei doi arhitecti ai "palariei", ar putea costa statul roman 40 de milioane de euro, dintre care 27 de milioane provin dintr-un credit acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, restul sumei fiind acordata de la buget.
A doua optiune luata in calcul pentru TNB este o consolidare a cladirii existente.
Cele trei institutii din cladire, Teatrul, galeriile Muzeului de Arta Contemporana si Centrul Dansului, isi vor pastra sediile. In timpul lucrarilor, spectacolele TNB se juca la Sala Mare, care va intra ultima in reconstructie.