Un nou studiu publicat în revista de specialitate „Cell Press” a evidențiat ce se întâmplă în organismul uman atunci când consumă anumite alimente. Fenomenul a fost identificat inițial la un bărbat din China, în vârstă de 27 ani, care avea o dietă bogată în carbohidrați și zahăr, din cauza căreia în ultimii zece ani a suferit de diverse intoxicații și în ciuda tratamentelor, starea lui se înrăutățea.
La început, s-a crezut că bărbatul mințea în privința consumului de alcool, dar după mai multe teste, medicii au descoperit că acesta avea o concentrație de alcool de 400 mg per decilitru după ce mânca ceva bogat în zahăr. Jing Yuan, cercetătorul șef de la „Capital Institute of Pediatrics” din Beijing a explicat fenomenul în modul următor: „Acesta este echivalentul a 15 shot-uri de whisky cu 40% alcool, dar el are de fapt bacteria Klebsiella pneumoniae în stomac. Aceasta este o bacterie nesănătoasă, gram-negativ, ce fermentează lactoza și poate produce până la de șase ori mai mult alcool decât restul din tractul intestinal.”
Bacteriile intestinale
În ultimii 20 de ani, un număr foarte mare de studii a arătat conexiunea dintre un sistem intestinal sănătos și o stare fizică și mentală bună, un sistem endocrin funcțional, diverse probleme de piele și chiar cancer. La un moment dat, sistemul digestiv era considerat foarte simplu, fiind format doar dintr-un tub lung prin care trecea mâncarea, dar ulterior s-a descoperit că este mai mult decât atât. În stomac există de fapt între 300-500 de specii de micro organisme, care formează o familie de bacterii bune și rele, prezente în aproape orice organism, unele dintre acestea ajutându-ne să luptăm împotriva bolilor și a tensiunii, prevenind obezitatea și stabilizând nivelul glicemiei.
Simptome ale prezenței bacteriilor nocive
De pe urma bacteriei Klebsiella pneumoniae poți suferi infecții și răni la:
- creier (meningită);
- inimă (endocardită);
- piele (celulită);
- tractul urinar;
- sânge (septicemie).
Însă simptomele se pot confunda cu mai multe afecțiuni, de aceea este necesar un consult de specialitate, pentru a primi tratamentul adecvat.
Cum îți îmbunătățești sănătatea tractului intestinal
1. mai puțin stres - petrece mai mult timp în familie și cu cei dragi, fă sport mai des, râzi și dansează.
2. evită fumatul - până de curând se credea că fumatul dăunează doar plămânilor și gâtului, dar acesta poate provoca și probleme cu stomacul.
3. Dormi suficient - este recomandat să dormi între 5-8 ore pe noapte.
4. o dietă sănătoasă - pe lângă a avea o dietă cu puține calorii, trebuie să reduci cantitatea de sare și zahăr, pentru a face loc probioticelor, alimentelor fermentate și fibrelor prebiotice.
5. consumă doar medicamentele necesare - uneori este necesar să iei antibiotice, dar dacă abuzezi de acestea, organismul tău va deveni rezistent la ele și altă dată nu vei mai putea lupta împotriva unei serii de afecțiuni.