Cea mai mare provocare dintre toate este, însă, cea legată de scopul evoluţionist al orgasmului feminin. Conform unor informaţii publicate în Journal of Experimental Zoology Part B: Molecular and Developmental Evolution, cercetătorii de la Yale University consideră că au găsit răspunsul.
Deşi se credea că acest fenomen a evoluat pentru a acompania orgasmul masculin, în scopul de a spori întărirea legăturii dintre parteneri, cercetătorii au ajuns la concluzia că orgasmul feminin era, la origini, un factor biologic de bază, necesar pentru declanşarea ovulaţiei.
Când femeile au orgasm, în organism sunt eliberaţi doi hormoni, oxitocina şi prolactina. La femelele mamiferelor placentare, acest tip de eliberare hormonală declanşează activ ovulaţia, iar fără acest factor, procrearea nu ar putea avea loc. Practic, orgasmul masculin şi feminin lucrează împreună pentru a declanşa ovulaţia.
Foarte probabil, acelaşi mecanism a evoluat la om, din exact acelaşi motiv. În timp, însă, femeile au căpătat abilitatea de a ovula ciclic, independent de activitatea sexuală masculină. Această funcţie hormonală a fost astfel scoasă din uz, dar a rămas în biologia feminină, graţie rolului secundar de mecanism al plăcerii menit să întărească legătura dintre parteneri.