Acest exercițiu te scapă de stres, anxietate și câteva alte probleme psihologice, deoarece în creier există câteva similitudini între acest tip de visare și psihoză. În principiu, când vezi un vis te simți precum o persoană cu probleme psihice, ceea ce înseamnă că dacă reușești să-ți controlezi visele te vei simți mult mai bine.
La modul general, cercetătorii susțin că:
1. Cei care au coșmaruri pot învăța să le controleze, astfel încât să se poată trezi oricând.
2. Îți poți construi propriile vise dacă îți imaginezi cum ar fi să trăiești anumite momente frumoase dacă ar fi reale. Astfel, sufletul și mintea îți vor fi influențate de emoții pozitive, care vor ajuta în tratarea stresului și anxietății.
3. Artiștii își pot extrage inspirația din vise, precum a făcut-o Mendeleev când a realizat tabelul elementelor periodice.
Prin controlarea viselor te poți duce pe insule pline de unicorni, poți zbura sau poți fi un star, deoarece tu dirijezi acțiunea și astfel ajungi să fii mai fericită, mai puțin stresată și să scapi de anxietate. Procesul se numește „incubator de vise” și presupune să repeți în minte o scenă în timpul zilei, ca noaptea să-ți apară în vise. De exemplu, dacă vrei să rezolvi o anumită problemă într-un vis, ar trebui să te gândești la ea înainte să te culci. Dacă este o problemă personală, trebuie să te gândești la persoana cu care ești în conflict, dacă ești un artist care nu mai are inspirație, imaginează-ți o pânză goală și în timpul somnului mintea ta va încerca să găsească o soluție. De asemenea, este indicat să ții un jurnal al viselor, în care imediat ce te trezești să-ți notezi tot ce-ai visat, cu lux de amănunte, ca să nu uiți mai târziu și pe măsură ce trece timpul vei găsi puncte comune între vise.
În plus, în fiecare noapte înainte să te culci, repetă în gând „O să fiu conștientă că visez”. Pe lângă aceste teorii, cu ajutorul noilor tehnologii, cercetătorii au putut crea și un dispozitiv bazat pe stimuli electrici, care se poate folosi fără probleme pentru a demonstra că visele te ajută să procesezi emoțiile și fricile, deoarece de îndată ce ai acces la inconștient, vei deveni o persoană mai calmă și îți vei putea rezolva traumele psihologice.
Cercetătorii dezvăluie cum să-ţi controlezi visele
Dacă ai văzut vreodată filmul Inception ești deja familiarizată cu visele în care o persoană este conștientă că visează. Este un fel de stare hibridă între somn și trezire, pe care cercetătorii au descoperit cum s-o exploreze.