Un studiu recent realizat de cercetatorii de la Universitatea Cornell si Universitatea din New York a scos la iveala ca activitatea sexuala fara obligatii este benefica atata timp cat o gasesti normala, insa daca ai dubii, mai bine te abtii.
Aventurile de o noapte sunt benefice - Vezi cum te ajuta sexul fara obligatii!
Interesant este ca promiscuitatea depinde, potrivit unei lucrari publicate in The Archives of Sexual Behavior, de unde iti vin banii (ca femeie) si unde ti se duc banii (daca esti barbat). Astfel, sexul fara obligatii este mai degraba vazut ca fiind imoral in zonele unde femeile depind din punct de vedere economic de barbati.
Cercetatorii de la Brunel University le-au luat temperatura subiectilor in legatura cu subiectul sexului fara obligatii rugandu-i sa noteze afirmatii precum "Femeile promiscue nu merita prea mult respect" sau "E in regula ca o femeie sa faca sex cu un barbat pe care tocmai l-a cunoscut, daca amandoi vor asta". Participantii au raspuns la intrebari si cu sexele personajelor din aceste afirmatii inversate.
Un alt test a masurat perceptia asupra dependentei financiare a femeilor cu afirmatii de tipul "Majoritatea femeilor pe care le cunosc depind de banii unui partener de sex masculin sau o vor face, probabil, la un moment dat".
Chiar si controland variabile precum varsta, religia sau convingerile politice, autorii studiului au constatat ca oamenii care vedeau mai frecventa dependenta financiara a femeilor erau mai tentati sa judece promiscuitatea in cazul ambelor sexe.
Un motiv pentru aceasta legatura poate fi cea legata de siguranta paternitatii. In medii in care dependenta unei femei de partener este sporita, ambii parteneri au interesul de a maximiza certitudinea paternitatii. Si pentru ca promiscuitatea scade aceasta siguranta, atat femeile, cat si barbatii, sunt mai putin dispusi sa o tolereze.
Pentru stramosii nostri, a avea parteneri sexuali multipli insemna ca femeile ar fi putut pierde sprijinul partenerului din cauza incertitudinii sau ca barbatii ar fi trebuit sa investeasca in cresterea unui copil care nu era neaparat al lor.
Insa in prezent, cand sexul si sarcina nu mai sunt sinonime si exista teste de paternitate, iar barbatii nu mai sunt neaparat cei care castiga cel mai mult in cuplu, lucrurile se schimba, insa nu suficient de rapid. Astfel de credinte persista din cauza unui decalaj de adaptare evolutiva, fiindca mediul s-a schimbat mai repede decat sistemul moral. Cu alte cuvinte, psihicul e lenes si nu poate tine pasul cu lumea care evolueaza rapid.
Desi mediul s-a schimbat, criticile in ceea ce priveste viata sexuala raman o forma de autoconservare. Studiul publicat in Archives of Sexual Behavior nu este primul care sa confirme ca mai ales femeile sunt tentate sa judece din interes. Practic, femeile care sunt dispuse sa faca sex fara obligatii "strica piata". Femeile promiscue le dau barbatilor senzatia ca este in regula sa nu isi asume un angajament, intrucat va exista intotdeauna cineva disponibil care sa ii ofere placere si eliberare sexuala.
Criticile venite din partea reprezentantelor sexului feminin sunt menite sa le strice reputatia femeilor nonconformiste.
Instinctul de a judeca este atat de puternic incat o facem chiar si atunci cand moralitatea si actiunile noastre nu sunt tocmai pe aceeasi lungime de unda. O treime dintre americani sustin ca nu cred in sexul inainte de casatorie, desi, asa cum noteaza recent Emma Green, 95% dintre acestia o fac.
Asadar, este sexul fara obligatii imoral? Raspunsul se modifica in functie de spatiu si timp, insa a-ti baga nasul in viata sexuala a altora ramane un act la fel de natural ca si sexul in sine.
Sursa: theatlantic.com
Citeste si:
A vrut o relatie FARA OBLIGATII, iar acum plateste cu varf si indesat