Adriana Bahmuţeanu

Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu...

Citeste mai mult»
emily

Al cincilea sezon al serialului "Emily in Paris" va fi...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran a ajutat Ipswich Town să recruteze un jucător...

Citeste mai mult»
cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»
Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg a refuzat să-i pronunţe numele lui Trump...

Citeste mai mult»
copil

Top 5 pilote pentru copii: confort și calitate pentru...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a susţinut-o pe Kamala Harris la ultimul miting...

Citeste mai mult»

Cere ce vrei si invata sa obtii!

De în Cariera 2 feb 2009
Negociem in fiecare zi, in diferite moduri: atunci cand incercam, in piata, sa alegem alte fructe - mai frumoase - decat cele expuse, atunci cand incercam sa ii convingem pe cei din casa sa mearga dupa cumparaturi, promitand ca vom spala noi vasele. Descopera cum sa negociezi cat mai bine, care sunt criteriile negocierii si sfaturile practice date de Simona Podgoreanu, lector la Exec-Edu.

Cred ca lucrul cel mai important pe care il putem cunoaste despre negociere este sa ne adaptam stilul de negociere al persoanei pe care incercam sa o convingem de un anumit lucru. Am invatat, de-a lungul anilor, cum e cel mai bine sa negociezi cu zugravi, cu instalatori (da, e cel mai greu!) si cu toti oamenii de care aveam nevoie. As putea scrie un "manual" numai cu experientele celor care au venit sa instaleze sau sa imi aduca acasa diferitele "chestii" de care civilizatia ne-a facut dependenti. Nu mai devreme decat saptamanile trecute, am avut ocazia de a incerca sa ii conving pe cei de la cablul tv ca decodorul digital s-a stricat pentru ca e ieftin si prost. M-am recunoscut invinsa atunci cand am aflat ca "Aparatul e sensibil, doamna! Si dumneavoastra l-ati scos din priza cand ati facut curat...Cum sa nu se strice?".

Cand folosim negocierea si cat de importanta este ea in viata noastra profesionala? Simona Podgoreanu, lector la Exec-Edu, o companie creata de Asebuss, ne explica: "Negocierea survine in aproape toate aspectele vietii noastre. Incepand cu relatia cu copiii si achizitiile personale, pana la negocierea de contracte importante. Intervine frecvent in procesul de vanzare, in care un bun negociator isi poate folosi aptitudinile pentru a incheia procesul de vanzare intr-un mod stralucit. Intervine, de asemenea, si in procesul de achizitie, in care reducerea costurilor se va reflecta in mod direct in profitul companiei. Practic, clipa de clipa, ne aflam constient sau nu, intr-un raport de negociere cu seful, colegii sau subordonatii."

Pentru a descoperi care din oamenii din jurul tau negociaza cel mai bine, sau cu cel mai mare succes, ai putea sa urmaresti, de exemplu, o zi obisnuita de lucru alaturi de cei cu care lucrezi. Vei observa ca exista persoane care cer ceea ce doresc, foarte direct, de multe ori, si care reusesc sa obtina, folosind persuasiunea si tehnicile unei negocieri inteligente.

Lectorul Exec-Edu ne explica cum procedeaza cei din jurul nostru si cum isi insusesc, de obicei, regulile jocului: "Daca facem o analiza a timpului pe care cei din jurul nostru il petrec negociind pe parcursul unei zile, probabil ca vom ajunge la concluzia ca cei mai multi sunt deja buni negociatori. Fiecare isi formeaza propriul stil de negociere, ca urmare a experientelor traite. Provocarea este ca oamenii sa se analizeze critic si sa transforme procesul de negociere dintr-unul intuitiv intr-unul constient si controlabil. Acest lucru le va permite sa construiasca contextul necesar pentru a invata si pentru a se perfectiona cu fiecare negociere pe care o vor face."

Pentru ca, isi continua explicatia Simona Podgoreanu, negocierea este o aptitudine, exista doar un singur mod de a o dezvolta: practica, dublata permanent de o analiza critica a fiecarei negocieri si de dorinta si ambitia de a o imbunatati.

"Secretele" unei negocieri de succes


La fel ca multi alti oameni, ma grabesc uneori sa obtin ceea ce cred eu ca imi trebuie, omitand - sunt sigura - multe din principiile unei negocieri de succes. Am aflat de la specialistul Exec-Edu care ar fi principalele etape peste care nu trebuie sa sar.

Pregatirea negocierii - cel mai important pas

In orice fel de negociere, lipsa pregatirii este, poate, cel mai important handicap - spune Simona Podgoreanu. Pregatirea necesita timp – dar probabil se economiseste mai mult decat se pierde. Ce obtinem daca ne pregatim de negociere? "O negociere bine pregatita poate micsora problemele intelegerii, poate formula optiuni elegante sau evalua oferte tentante mai repede sau mai intelept decat un negociator care nu cunoaste terenul." - aflam de la specialist.

Acest principiu este esential in lumea afacerilor.

Un alt criteriu important este dobandirea unor foarte bune aptitudini de comunicare.

Simona Podgoreanu: "99% din negociere inseamna comunicare. Degeaba ai o strategie nemaipomenita daca nu o implementezi asa cum trebuie. De succesul ei depind intelegerea diferitelor stiluri de comunicare, ascultarea activa, depasirea barierelor de comunicare."

De aceea, in general, cursurile de negociere sunt legate foarte strans de cele de comunicare.

Negociere usoara

- Fa-ti o lista cu lucruri pe care nu te costa nimic sa le oferi si sa le negociezi pentru punctele importante. Poti sa le prezinti valoarea in cel mai emotional mod cu putinta. Fa putinul sa para mult!

- Fii persistent in cererile tale pentru a afla punctul de vedere al celuilalt. Imediat ce ai facut prima propunere cere-o pe a celuilalt („Eu am facut o propunere, vreau s-o vad si pe a ta").

- Multumeste pentru orice! Chiar daca ti se ofera ceva care nu-ti doresti, nu-l refuza. Il vei putea schimba mai tarziu pentru ceva care-ti doresti.

- Graba strica treaba! Nu te multumi ca partenerul de dialog sa-ti arate numai ce are la vedere. Daca ti se spune ca exista un singur produs in stoc pentru care oferta este valabila doar pana la sfarsitul saptamanii, abtine-te. Intelegerile facute in graba pot fi regretate mai tarziu.

Incercand sa aflu principalele greseli pe care le facem atunci cand negociem, Simona Podgoreanu ne-a oferit un exemplu concludent, ambalat intr-o mica povestire:

"Va voi relata pe scurt o poveste tipica pentru multe negocieri. Doi barbati se cearta intr-o biblioteca. Unul dintre ei vrea fereastra deschisa, celalalt inchisa. Se ciorovaiesc in continuu cat de mult sa o lase deschisa: foarte putin, la jumatate, la trei sferturi. Nici una dintre solutii nu-i satisface pe amandoi. Intra bibliotecara si il intreaba pe primul de ce vrea fereastra deschisa. 'Sa intre putin aer curat'. Il intreaba si pe celalalt de ce o vrea inchisa. 'Sa nu se faca curent'. Dupa ce se gandeste un minut, bibliotecara deschide larg o fereastra in camera alaturata, intrand astfel aer curat fara curent."

Astfel, explica specialistul Exec-Edu, "in vreme ce barbatii s-au concentrat asupra propriei probleme, bibliotecara a incercat sa caute interesul lor de baza, si anume nevoia de aer curat, respectiv, lipsa curentului. Problema de baza intr-o negociere nu consta in pozitiile conflictuale, ci in conflictul de interese dintre cele doua parti, care reprezinta nevoile, dorintele, preocuparile si temerile fiecaruia."

O alta greseala comuna intr-o negociere este aceea de a pune la un loc oamenii si problema. Mai exact, tindem sa confundam problema relatiei – cum ne comportam in cazul unui dezacord, cum ranim sentimentele etc – cu aceea a substantei, adica ceea ce este negociat – preturi, clauze, salarii sau conditii.

Este usor sa uiti la negocieri ca nu trebuie sa iei in seama numai defecte partenerilor, ci si pe tale. Mania si frustrarea te pot impiedica sa obtii o intelegere benefica pentru tine.

Si, pentru incheiere, un ultim sfat dat de Simona Podgoreanu, sfat care tine loc si de concluzie: "Trebuie sa fii constient de secretele negocierii! Foloseste-le in favoarea ta, dar mai presus de toate nu ii lasa pe ceilalti sa le foloseasca impotriva ta!"
Tag-uri: , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Cariera
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
22 noi