Ceres este si cel mai mare dintre cei patru asteroizi, alaturi de Palas, Vesta si Junona, lucru care s-a constatat atunci cand statutul lui a fost reclasificat si trecut din randul asteroizilor in randul planetelor mici, ceea ce ar face din el o planeta, cel putin, la fel de importanta ca si Pluto in tema astrala, deoarece ambele planete sunt pitice.
In mitologie, Ceres era cunoscut si sub denumirea de Marea Mama. Atat in cea romana cat si in cea greaca, Ceres/Demeter a fost zeita agriculturii si a recoltelor si simboliza cultivarea pamantului, solul fertil care alimenteaza ca o conditie pentru dezvoltarea omenirii. A fost venerata ca mama care isi hraneste pruncii. Ciclul naturii ceresiene este revelat de mitologie, mama singura, isi creste cu grija fiica, pe Khore/Persefona de care se indragosteste Pluto/Hades si bineinteles, o rapeste. Intristata si furioasa de aceasta pierdere, nu se mai intereseaza de recolte si belsugul naturii este secat. Conflictul dintre ea si rapitor este mediat de Jupiter/Zeus, care i-a fost si sot pentru o scurta perioada de timp, moment in care au conceput-o pe Khore/Persefona si care in calitate de zeu suprem si in particular, de tata, decide ca Khore/Persephona sa stea jumatate de an cu mama si jumatate de an cu cel care ii devenise sot. Odata revenita in bratele mamei, primavara, natura si-a reintrat in drepturi, semintele au incoltit si florile au inflorit, iar roadele au fost pe masura darniciei acestei zeite.
Ceres - Aspectele cu Ascendentul si cu Mijlocul Cerului
Din aceste mituri antice a derivat si semnificatia psihologica a lui Ceres si in functie de locul unde se afla in horoscop, se poate vedea cum se manifesta Ceres in viata personala. Ea este chintesenta supravietuirii prin hrana, este Mama Pamant, cea care stabileste propriile reguli in ceea ce priveste hrana, gatitul alimentelor si nutritia. Asa ca locul in care apare in tema natala arata cum ne simtim cel mai bine hraniti. Aceasta este, de asemenea, zona in care ni se poate oferi cu usurinta dragostea si confortul matern. Deoarece exercita controlul asupra resurselor naturale si a ciclurilor anotimpurilor, ea mai este numita si Zeita Naturii, a Mediului Ambiental Natural. In acest sens, Ceres a devenit o forta arhetipala care s-a dezvoltat in secolul 21 si care apare in constiinta colectiva ca o nevoie de a avea grija de natura, de diminuarea resurselor naturale.
Cei care o au pe Ceres proeminent plasata in horoscop, periodic resimt acut dorinta de a participa, la un anumit nivel, la protectia Pamantului si a resurselor naturale. Acest lucru este valabil mai ales atunci cand Ceres da evenimentelor un impuls transpersonal fiind conectata, prin aspecte, la planetele exterioare. Apoi functia de ingrijire, simbolizata de Ceres, este transferata de la nevoie de personal pentru copii la hranirea instinctiva a comunitatii si a mediului.
Femeile au tendinta de a-si exprima energia ceresiana mult mai usor decat barbatii, desi in multe teme masculine ea poate fi, de asemenea, o forta. Cand Ceres este puternic sustinut astral, relatia parinte-copil este adesea o tema centrala. O femeie cu un puternic Ceres doreste sa cultive dragostea si sa ingrijeasca familia, iar un barbat cu aceeasi pozitie, va fi un bun parinte.
Ceres si Aspectele planetelor personale
Ceres mai simbolizeaza influenta mamei, munca grea, parintele si gradinaritul. Este asociat cu fertilitatea, uterul si stomacul. Negativ, el se manifesta prin sentimente profunde de durere si de pierdere mai ales cand este vorba despre persoane dragi, probleme la locul de munca, tulburari de alimentatie, probleme cu custodia, fostul sot de regula isi rapeste copiii. El poate induce stima de sine scazuta, teama de abundenta, sentimentul de abandon sau de nevrednicie, supra-atasamentul, posesivitatea, complexul parinte-copil si sterilitatea.
Intr-o tema feminina, de exemplu, reprezinta nasterea unui copil, debutul ciclului menstrual, inceputul menopauzei sau momentul in care ultimul copil pleaca de acasa. Intr-o societate patriarhala, aceste schimbari nu au avut relevanta prea mare, chiar daca ele sunt cele care stau la baza gradului de constientizare a nasterii, mortii si reinvierii ca si cunoastere sacra si sunt, intrinsec, legate de ecologie si miscarile legate de protectia mediului.
Cuvinte cheie: iubirea neconditionata, acceptare, atasamentul, parintele singur si responsabilitatea cresterii copilului, transformarea, partajarea, eficienta, munca, productivitatea, cresterea, cultivarea sub toate formele ei, energia pamantului, relatia cu natura, durerea, furia, abandonul, respingerea, valoarea de sine.