Dincolo de bucuria fireasca de a aduce pe lume un copil, exista teama de durere si complicatii, astfel incat tot mai multe femei aleg metoda nasterii prin operatie cezariana.
Nu exista o regula generala care sa iti spuna care este cea mai buna alegere, insa, analizand motivele pro si contra ale celor doua metode, vei reusi sa faci alegerea corecta pentru tine si bebelusul tau.
De ce sa alegi nasterea naturala
Specialistii sustin ca nasterea naturala este de preferat in fata unei operatii cezariene, deoarece recuperarea mamei este mai rapida, iar aceasta se poate ocupa imediat de bebelus. In plus, se evita taieturile in peretele uterin, ceea ce diminueaza considerabil riscurile pentru o viitoare sarcina.
Nu trebuie pierdut din vedere faptul ca in unele situatii cezariana este o metoda mai sigura pentru mama si bebelus (poate salva si vieti). Medicul specialist este singurul in masura sa decida varianta corecta.
De ce sa nu alegi nasterea naturala
Dupa nasterea naturala orice femei va intampina probleme si neplaceri cand merge la toaleta (acestea pot dura destul de mult timp), iar viata intima de cuplu va suferi la randul sau o serie de modificari, in sensul ca nu poate fi reluata decat dupa cel putin 6 saptamani (aceasta perioada ii permite cervexului sa se inchida, sangerarilor postnatale sa inceteze si corpului sa se refaca).
De ce sa alegi operatia cezariana
In primul rand, operatia cezariana este o masura pe care o lua medicul in perioada travaliului, astfel incat sa inlature complicatiile de sanatate ale mamei sau ale pruncului. In urma unei interventii chirugicale de incizie a abdomenului si a uterului se naste copilul.
In al doilea rand, prin intermediul acestei metode viitoarea mamica are o mai mare libertate de decizie privind momentul nasterii, in sensul ca ea isi poate programa din timp operatia, din dorinta de a nu trece prin durerile travaliului.
Alte argumente care recomanda cezariana sunt legate de faptul ca bebelusul nu risca sa aiba probleme neurologice, nu oboseste si nici nu poate contracta vreo posibila infectie de la mama.
De ce sa nu alegi operatia cezariana
Deoarece in urma operatiei cezariene se taie practic abdomenul, proaspata mamica nu are voie sa ridice greutati si va fi nevoita sa ceara ajutorul chiar si pentru cele mai simple sarcini (inclusiv cea de a-si lua bebelusul in brate).
Mai mult decat atat, exista riscul de infectare la locul operatiei sau al unor infectii urinare (din cauza sondei de urina care se tine 24-36 de ore).
Specialistii atrag atentia ca si pentru bebelus exista un oarecare grad de risc si poate avea probleme respiratorii in primele ore dupa nastere.
Tu ce alegi - nasterea naturala sau cezariana?