De la coaja de banana si pana la samburii de pepene sau foile de ceapa, fie ca iti vine sa crezi sau nu, aceste parti ale fructelor si legumelor pe care le aruncam contin unii dintre cei mai puternici nutrienti.
“Multe fructe si legume au coaja si frunzele mai colorate decat pulpa in sine. Acesta este un semn ca sunt bogate in compusi puternici, precum antioxidanti puternici. Coaja, tulpinile, frunzele si cotoarele sunt pline de fibre”, subliniaza nutritionistul Sarah Schenker.
Reteta zilei, de la Laura Cosoi: Piept de rata cu stafide si curmale
Insa cum poti sa transformi semintele de pepene sau frunzele de broccoli in gustari delicioase? Iata ce recomanda bucatarul Aldo Zilli:
Cheesecake din coaja de banana
Gatita sa trecuta printr-un storcator, coaja de banana aduce un aport de serotinina, substanta recunoscuta pentru capacitatea de a combate depresia.
In plus, coaja de banana este bogata in luteina, antioxidant care ajuta la protejarea celulelor oculare impotriva razelor UV - principala cauza a cataractei.
Ponturi de la Aldo: Elimina capetele si apoi pune coaja de banana la inmuiat pentru cateva zile, schimband apa in fiecare zi. De indata ce apa ramane clara, fierbe cojile, strecoara-le, paseaza-le si obtii o pasta care da dulceata prajiturilor.
Pentru a obtine un cheesecake din coaja de banana, amesteca 175 de grame de biscuiti digestivi pisati cu 75 de grame de unt topit si toarna-le intr-o forma de tort, dupa care pune-le la frigider pentru a se intari. Ulterior amesteca 700 de grame de ricotta, 3 oua, 140 ml de smantana, 75 de grame de zahar pudra, 3 linguri de faina si coaja rasa de portocala. Adauga cu grija 3 linguri de piure de coaja de banane si toarna peste baza de biscuiti. Coace timp de o ora si jumatate, dupa care las-o sa se raceasca si scoate-o din forma.
Gustare din samburi de pepene galben
Ca si semintele de dovleac sau cele de floarea-soarelui, samburii de pepene sunt o sursa concentrata de nutrienti. Sunt bogati in minerale, in special calciu, si grasimi mononesaturate, care contribuie la sanatatea inimii.
Spala si freca semintele intr-o sita fina, pentru a elimina toata pulpa. Lasati semintele sa se usuce pe un prosop, dupa care prajeste-le in tava in cuptor, dupa ce le-ai uns putin cu ulei. Amesteca-le din cand in cand, iar cand s-au inchis la culoare, adauga putina sare. Lasa-le sa se raceasca si mananca-le ca gustare de sine statatoare sau presarate peste salate.
Colorant din coji de ceapa
Desi nu le poti manca negatite, cojile de ceapa contin mai multi antioxidanti decat leguma in sine. Cojile de ceapa sunt bogate in flavonoide, in special quercetina, iar pigmentul are proprietati antioxidante si antiinflamatoare,iar unele studii spun ca ajuta la reducerea tensiunii si la formarea placii arteriale.
Smoothie din coaja de pepene
Zona alba dintre coaja verde si miezul pepenelui este bogata in citrulina. Este un aminoacid important pentru dilatarea corecta a vaselor de sange si pentru buna functionare a circulatie, dar are si un rol esential in eliminarea toxinelor din corp.
Foloseste un peeler pentru a indeparta coaja verde, dupa care adauga bucati de coaja in blender cu un strop de zeama de lime si pulpa de pepene. Amesteca si vei obtine un smoothie delicios, indragit de intreaga familie.
O alta varianta ar fi dulceata de coaja de pepene. Da coaja pe razatoare si pune-o pe foc cu unt si cateva lingurite de zahar, pana cand incepe sa se inchege. Serveste dulceata cu inghetata preferata.
Cuburi de gheata cu coaja de lamaie
Coaja de lamaie si portocala este bogata in fibre si antioxidanti decat fructul in sine.
Intr-un studiu recent s-a dovedit ca antioxidantii din coaja de lamaie sunt de 20 de ori mai puternici decat cei regasiti in sucul obtinut din fruct.
Rade coaja de lamaie si portocala pe prajituri sau salate.
Poti, de asemenea, sa iti impresionezi invitatii introducand felii de lamaie si portocala umezite in congelator si adauga-le in paharele de suc sau cocktail-uri, pe post de cuburi de gheata.
Topping pentru paste din frunze de broccoli
Nu arunca frunzele de broccoli, fiindca au o culoare verde inchis, ce indica un continut de folati, fier si potasiu. Ba chiar iti ofera 90% din necesarul zilnic de vitamina A.
Pont de la Aldo: Gateste frunzele rapid, asa cum faci cu spanacul. Scufunda-le in apa fiarta, dupa care caleste-le cu putin ulei de masline si usturoi, dupa care le poti adauga peste paste.
Poti face si o salata, eliminand partea tare si servindu-le cu zeama de lamaie, ulei de masline si parmezan.
Citeste si:
3 aplicatii care te ajuta sa mananci sanatos
Reteta zilei: Laura Cosoi te invata sa faci paste cu dovlecei si ciuperci