El a afirmat că s-a născut în anul 1736, dar presa străină scrie că există informaţii şi documente care dovedesc că s-a născut în 1677 şi că a trăit 25 de ani.
Dacă ar fi fost adevărat ceea ce pretindea bărbatul chinez, atunci el ar fi avut 197 de ani atunci când a murit, aşa că în ambele cazuri el a trăit cea mai lungă viaţă din istoria omenirii. Imediat după el, în acest top al longevităţii, a fost franţuzoaica Jenny Kalment, care a trăit 122 de ani şi 164 de zile.
Lee Ching-Yuen s-a născut în oraşul Qijiang Xian din provincia chineză Sichuan. În 1930, profesorul Wu Chung-Chieh Cheng a descoperit documente guvernamentale care conţineau informaţii din anul 1827, în care autorităţile îl felicitau pentru cea de-a 150-a zi de naştere. Profesorul a găsit, de asemenea, documente în care autorităţile îl felicitau pe Li Ching-Yen pentru cei 200 de ani ai săi, în anul 1877.
Consătenii acestui bărbat spun că el obişnuia să culeagă plante şi ierburi în munţi de mai bine de 10 ani şi că, de asemenea, a predat metode şi tehnici pentru longevitate.
Bărbatul chinez a trăit ghidându-se după o dietă specială, mâncând numai ierburi şi plante şi consumând vin de orez. Aşa a supravieţuit în primii 40 de ani din viaţa sa, iar în 1749, atunci când avea 71 de ani, bărbatul s-a mutat în Kai Xian pentru a se înrola în armata chineză ca profesor de arte marţiale şi pe post de consilier tactic.
Unii oameni spun că bărbatul ar fi murit din cauze naturale, dar alţii se îndoiesc, deoarece se spune că înainte de a muri, Lee Ching-Yuen ar fi spus: "Am făcut tot ce am avut de făcut în lumea asta, iar acum mă voi duce acasă."
Lee Ching-Yuen a vândut plante medicinale şi fructe de pădure, împreună cu alţi negustori chinezi de plante . Se spune că în cei 256 de ani în care a trăit, s-a căsătorit de 23 de ori şi a trăit mai mult decât soţiile sale. După moartea sa, generaul Yang Sen a făcut cercetări cu privire la viaţa sa şi în urma acestor cercetări a scris un raport despre el, care a fost ulterior publicat.
După moartea sa, generalul ascris un raport numit "Documentul actual pentru un bărbat în vârstă de 250 de ani, dar fericit", în care îl descrie pe Lee Ching-Yuen ca pe un bărbat cu o vedere bună, pas rapid, doi metri înălţime, ten şi pielea rumenă şi cu unghii foarte lungi.
Revista Time din 1930 a scris un articol intitulat "Ţestoasă-porumbel-câine", care relatează viaţa lui Li Ching-Yen, inclusiv răspunsul său la întrebarea care este secretul pentru o viaţă lungă: "să ai o minte liniştită, să stai ca o broască ţestoasă, să mergi cu însufleţire ca un porumbel şi să dormi ca un câine". Sursa.