Astronomic, Chiron este clasificat ca unul dintre centauride, o adunatura de planetoizi care graviteaza intre planetele Saturn si Uranus (Centura Kuyper), el fiind cel mai mare. Orbita lui are 50.7 ani, dar datorita miscarii sale aparent haotice, cand mai lenta, cand mai rapida, se misca mai repede prin unele semne decat in celelalte. De exemplu are nevoie de 8 ani pentru a calatori prin Berbec, atunci cand este cel mai indepartat de Soare, si mai putin de 1-1/2 ani pentru a trece prin Balanta.
Mitologie, Chiron este fiul nimfei Philyra si al lui Saturn. Ca sa scape de insistentele lui Saturn, Philyra s-a transformat intr-o iapa si, cu toate acestea, Saturn a pacalit-o luand la randul sau forma de cal. Atunci cand Chiron s-a nascut jumatate cal si jumatate om, ca centaur, Philyrei i-a fost asa de rusine incat l-a abandonat intr-o pestera si iata prima trauma psihica din mitologie, rana sufleteasca a lui Chiron fiind binecunoscuta.
Fiind o jumatate zeu, deci nemuritor, Chiron a supravietuit abandonului timpuriu. El a continuat sa studieze cu Apollo, care dupa cum spun unii aezi a devenit tatal lui adoptiv. Astfel Chiron a invatat arta muzicii si a vindecarii naturopate si homeopate si si-a dezvoltat abilitatile de luptator antenandu-se la tirul cu arcul, la vanatoare initiindu-se astfel in arta razboiului. El a fost ranit la genunchi de Heracles cu o sageata otravita si pentru ca era nemuritor, rana nu se vindeca, nu l-a omorat ci i-a provocat suferinta, dureri atroce. L-a rugat pe Zeus sa-i ia nemurirea si sa-l absolve de suferinta, lasandu-se inlantuit de o stanca langa Prometeu, titanul pedepsit pentru ca a dus focul oamenilor, sa stea legat de muntele Elbrus si un vultur sa-i manance in fiecare zi ficatul.
Desi Chiron a fost un centaur, el a fost diferit de ceilalti centauri din mitologie si care, de regula, formau alaiul lui Dionysos alaturi de satiri si de un vin bun, Dionysos era doar zeul vitei de vie. In astrologie el este asociat cu semnul Sagetatorului. Chiron este renumit pentru intelepciunea lui si pentru ca a fost mentorul unora dintre marii eroi ai mitologiei elene, Asclepios, Jason al Argonautilor, Ahile, si Hercakles. Confruntat cu provocari dificile, de fiecare data si-a depasit limitele impuse siesi de catre conditia sa si a atins o mare intelepciune in multe domenii ale vietii.
Poate nu intamplator el este exaltat in Fecioara, semnul stapanit de Mercur, stiut fiind ca acest semn este preocupat de conexiunea dintre minte, trup, suflet. Fecioara se zbate intre dificultatea de a fi muritor si straduinta pentru perfectiune si o mai mare intelepciune. Chiron a fost un individ modest. De fapt, stim foarte putin despre acest aspect al vietii sale. Chiron a trait intr-o pestera iar eroii pe care i-a educat l-au pretuit foarte mult, Chiron nu a cautat gloria ci a preferat o existenta linistita.
Astrologic, locul lui Chiron in tema natala sugereaza o rana adanca, o trauma din copilarie care nu se mai vindeca odata. Semnul in care se afla indica tipul de rana probabil resimtita. De exemplu, o persoana cu Chiron in Balanta experimenteaza suferinta rezultata din relatii si pana cand nativul nu se confrunta cu sursa originala a durerii sale va suferi continuu. Plasarea lui Chiron in case ofera un indiciu unde nativul este susceptibil sa resimta puternic rana ascunsa. De exemplu, cineva cu Chiron in Casa a doua a banilor munciti, a resurselor proprii si a stimei de sine, sa-si construiasca stabilitatea financiara resimtind faptul ca nu este pretuit la adevarata sa valoare.
Calitatile astrologice Chiron includ transformarea alchimica a materiei in spirit, in propria noastra constiinta, si in timp ce orbita sa neregulata intersecteaza orbitele lui Jupiter si Neptun, cel mai frecvent il gasim intre Saturn si Uranus si de aceea este considerat puntea de legatura dintre planetele personale prin intermediul lui Saturn si planetele transpersonale, Uranus, Neptun si Pluto. Procesul alchimic chironian dezvaluie ranile interioare, constientizarea acestora si apoi usurinta vindecarii.