Tratamentul chirurgical al principalelor vicii de refractie (miopia, hipermetropia sau astigmatismul) include tipuri de operatii prin care se scad dioptriile aproape total, pana la zero.
Nu toti pacientii pot beneficia de chirurgie refractiva - exista si contraindicatii, printre care:
• varsta sub 20 de ani
• valoarea nestabilizata a dioptriei in ultimii doi ani
• anumite boli oculare si generale: diabet zaharat, glaucom,sindrom de ochi uscat, inflamatii oculare cronice s.a.
Exista mai multe feluri de interventii chirurgicale refractive, consacrate in domeniu:
1. Chirurgia cu Laser Excimer (LASIK, LASEK, PRK)
Principiul operatiei este aplicarea spotului Laser pe suprafata ochiului, la nivelul corneei, "slefuind-o" si subtiind-o, modificand astfel si dioptriile.
2. Implantarea de lentile refractive intraoculare, pe ochi "fac" (ochi care are pastrat cristalinul propriu), tip:
• lentile pentru miopie (implante negative)
• lentile pentru hipermetropie (implante pozitive)
• lentile pentru astigmatism, torice (implante torice).
3. Extractia cristalinului natural, cu implantarea de cristaline artificiale.
Aceste cristaline artificiale se pozitioneaza in spatele irisului, in locul cristalinului natural, dupa extractia acestuia. Desigur, operatiile menite sa ne scape de ochelari definesc cu claritate societatea moderna si sunt efecte ale tehnologiei de varf in oftalmologie, dar nu sunt obligatorii.
Si operatia care ne scapa de ochelari, dar si optiunea de pastrare a ochelarilor au propriile avantaje sau dezavantaje.
Cele mai importante avantaje ale operatiei sunt:
• Atuul principal al operatiei este ca ne ofera independenta fata de ochelari. Asta inseamna ca putem practica un sport fara ca ochelarii sa ne mai incomodeze, sau putem performa in profesii in care viciile de refractie nu sunt permise in mod normal.
• Factorul psihologic, in special la femei, este extraordinar de important: scapand de ochelari, mai ales de cei cu dioptrii foarte mari, inestetici si grei, multor pacienti li se schimba starea de spirit, devin mai increzatori in ei insisi sau chiar isi gasesc mai usor un loc de munca.
• Chiar si din punct de vedere functional si medical, prin eliminarea ochelarilor se elimina si anomaliile de vedere sau "aberatiile" (de sfericitate etc.) lentilelor lor, astfel incat dupa operatie pacientul vede mai bine fara ochelari decat vedea inainte chiar cu ochelari.
• Nu in ultimul rand, aspectul material trebuie luat in considerare ca un avantaj al realizarii operatiei. Faptul ca ochelarii sunt o investitie repetabila la nesfarsit poate deveni in timp mai scump decat operatia insasi.
Avantajele de a ramane “ochelarist”:
• Este eliminat orice risc potential care poate insoti teoretic orice operatie.
• Pe termen scurt, ochelarii sunt o investitie materiala mai mica, in comparatie cu operatia.
• Si aspectul estetic poate veni, in felul sau, in favoarea ochelarilor: sa nu uitam ca acestia pot fi un accesoriu vestimentar special, care ne permit sa fim sic si eleganti, cu un aer intelectual sau rafinat, prin diversele modele oferite pe piata moderna.
In orice caz, oricare din cele doua variante este aleasa, pacientul trebuie sa hotarasca in deplina cunostinta de cauza si in functie de prioritatile sale obiective si subiective atunci cand opteaza pentru una sau alta dintre variante.