1. Labiile mici si mari
2. Clitorisul
3. Vaginul, corectia diametrului prin vaginoplastie chirurgicala sau microlipofiling
4. Augmentarea punctului G
5. Depigmentarea regiunii perineo vulvare.
1. Corectia labiilor mici care sunt dezvoltate in exces se face printr-o interventie chirurgicala care presupune scurtarea si modelarea acestora. Tehnicile de corectie sunt mai multe, functie de anatomia fiecarei paciente in parte. Rezultate sunt foarte bune daca sunt respectate conditiile de vindecare. Labioplastia este o interventie delicata si presupune indemanare din partea chirurgului, si nu trebuie privita ca o simpla excizie tegumentara cum sunt unii tentati sa o faca. Inciziile trebuie atent pozitionate si suturate pentru a nu produce asimetrii sau bride cicatriceale.
Cosmetizarea la nivelul labiilor mari este posibila si este mai ales de reintanerire. Pe masura ce se inainteaza in varsta, la acest nivel apare o scadere a tonusului si fermitatii, pielea si asa foarte fina, devine mai flasca. Astfel pentru a imbunatatii aspectul acestui segment anatomic se utilizeaza tehnica de microlipofiling, adica injectii cu grasime. Corectia labilor mari in sensul micsorarii lor este mai putin ceruta si practicata, dar este posibila atunci cand este cu adevarat necesara.
2. Clitorisul este situat la nivelul portiunii anterioare a vulvei si este o structura sensibila, bogat inervata, cu rol in producerea si mentinerea excitatie sexuale. In stare de repaus, clitorisul nu este vizibil in mod normal, el fiind situat intr-un "manson" de tegument care-l protejeaza de stimularile externe. In timpul actului sexual acesta "iese" in erectie si devine evident la nivelul vulvei.
Operatia consta in excizia unei portiuni din acest manson de piele care-l inconjoara, astfel incat se fie mai usor accesibil in timpul actului sexual. Interventia este similara pana la un punct circumciziei care se practica la barbati.
3. Vaginul este un organ tubular care face legatura intre organele genitale externe si cele interne, mai precis intre vulva si uter. Dimensiunile acestuia sunt variabile in functie de statura, rasa, varsta. Vaginul este un organ muscular, care are capacitatea de as adapta diametrul in functie de necesitati. In anumite conditii fiziologice (varsta, dupa nastere, ereditar), aceasta adaptabilitate este depasita din cauza laxitatii instalate la nivelul acestor muschi, iar pentru a obtine o imbunatatire a vietii sexuale este nevoie de o corectie chirurgicala.
Vaginoplastia este o interventie care presupune corectarea diametrului lumenului vaginal prin excizia unor portiuni de mucoasa si miorafii (suturi musculare) seriate.
O alta varianta de a "ingusta" lumenul vaginal este microlipofilingul, adica injectii cu grasime in grosimea peretului vaginal, sub mucoasa acestuia, circumferential, pana la obtinerea rezultatului dorit.
In ambele cazuri este nevoie de anestezie peridurala, iar recuperarea dupa operatie se face in aproximativ 5 zile. Reluarea contactelor sexuale se poate face dupa 3-4 saptamani.
4. Femeile pot ajunge la orgasm prin stimularea clitorisului, a vaginului sau a punctului G. "Punctul G" este denumirea unei zone erogene din interiorul vaginului. Se numeste "G" dupa numele lui Ernest Grafenberg, cel care a descris aceasta zona. In momentul in care zona este stimulata se produce orgasmul care la unele femei este insotit de expulsia unui lichid (ejaculare feminina).
Punctul G este situat pe fata anterioara a vaginului, sub simfiza pubiana, la aproximativ 5-6 cm de orificiul extern, si este reprezentat de o zona de tesut cu striatii, foarte bogat vascularizat si inervat. Dimensiunea acestuia poate diferi de la o femeie la alta si uneori nu poate fi localizat usor. In general este de aproximativ 1 cm in diametru.
Deoarece se afla in acea portiune a vaginului care este convexa si greu accesibila, medicii esteticieni si-au imaginat si au patentat o tehnica de augmentare a punctului G. Aceasta consta in injectarea unor produse ocupatoate de volum, de genul acidului hialuronic, la acest nivel astfel incat sa se obtina o expunere crescuta a acestuia in timpul actului sexual. Interventia se face cu anestezie locala, dureaza 20-30 minute, pacienta pleaca imediat acasa, si rezultatul se poate proba in 3-5 zile. Interventia trebuie repetata la un interval de 9-12 luni. Acelasi lucru se poate face folosind grasimea proprie . Indicatia medicului este de a se face intr-o prima faza augmentarea punctului G cu un produs resorbabil si apoi, daca pacienta este multumita de rezultat, sa se utilizeze grasime proprie.
5. La persoanele cu tenul mai inchis, regiunea vulvara si/sau perineala are uneori o pigmentatie mai accentuata, inestetica. De obicei acest tegument este acoperit de par, iar intinderea lui este uneori suparator de mare.
Aceasta hiperpigmentare poate avea implicatii patologice - Acanthosis nigricans – care uneori poate insoti o maladie grava, motiv pentru care trebuiesc facute investigatii amanuntite pentru a descoperi si trata cauza. Adesea insa hiperpigmentarea inestetica localizata in aceasta regiune este manifestarea tegumentara a obezitatii si este data de hiperkeratoza (ingrosarea stratului cornos, cel mai superficial al pielii). Apare si in alte tulburari metabolice si este benigna.
Hiperpigmentare regiunii vulvoperineale poate apare la femei in sarcina datorita hormonilor de sarcaina care se secreta in aceasta perioada. De obicei aceeasi hiperpigmentare apare si la nivelul fetei (cloasma gravidelor) , al ombilicului, al abdomenului inferior (linea nigra), al mameloanelor. Dupa nastere aceste pigmentari dispar treptat.
La persoanele cu predispozitie la hiperpigmentare, zonele intens agresionate prin epilari cu ceara succesive se pot "innegri" si mai mult, de aceea este important ca pentru aceste zone sa gasiti o metoda de epilare cat mai putin agresiva sau sa va epilati definitive .
In cazul hiperpigmentarilor constitutionale rezolvarea o constituie tratamentul local de depigmentare si consta in aplicarea de crème de depigmentare care contin hidrochinona, cel putin 6 luni. O varianta mai rapida de rezolvare este peeling-ul chimic. Alte variante de tratament sunt cele folosind laser terapia sau terapia IPL.
Tu cate stiai despre aceasta operatie si ce crezi dupa ce ai aflat ce presupune ?