Desigur, o expertiza este solicitata de obicei fie la inceputul planificarii unei cladiri, pentru a i se asigura din start auspicii benefice, fie la o perioada buna dupa constructia ei, cand locatarii sesizeaza diverse obstacole sau probleme in viata de zi cu zi.
In fapt, identificarea unei combinatii energetice nefavorabile nu constituie o sursa de tragic in Feng Shui si nici in astrologia chineza, denumita "Cei Patru Stalpi ai Destinului". Dimpotriva, in ambele domenii, stabilirea influentelor nefavorabile este la ordinea zilei, iar valorificarea potentialului pozitiv al oricarei situatii si refacerea unui flux de energie benefic reprezinta scopurile lor finale.
Pentru a merge mai departe, trebuie sa accentuam ideea ca, in Feng Shui-ul traditional, se calculeaza amprenta energetica unica a fiecarei case si se cauta valorificarea potentialelor ce apar in acea harta, in combinatie cu personalitatea, stilul de viata si chiar structura energetica a persoanelor ce folosesc acel spatiu, si care sunt direct influentate de el. In consecinta, nu vom discuta niciodata in Feng Shui-ul traditional despre solutii standardizate, recomandari generale sau remedii-panaceu, ci vom pune in valoare fiecare caz in parte, prin remedii indivudalizate.
Astfel, intr-o diagrama Feng Shui, pe langa fluxul armonios al energiei ce poate aparea in structura, putem observa adesea o serie de relatii "conflictuale", in sensul ca energiile nu se hranesc una pe cealalta confrom ciclului de creatie (vezi articolul anterior), pentru a le aduce un potential benefic persoanelor ce locuiesc sau lucreaza intr-o cladire, ci se stanjenesc una pe cealalta sau chiar "se ataca", producand, ca in orice conflict, efecte neplacute sau cel putin o stare de tensiune ce anuleaza eficienta si armonia dintr-un mediu. Aceste relatii conflictuale pot aparea si intre doua energii care, luate separat, sunt extrem de benefice pentru persoanele in cauza si pentru scopurile lor in viata, cariera, etc. Conflictele sunt descrise prin intermediul Teoriei Ciclului de Control al energiilor din natura. Asemenea celorlalte principii discutate in articolele anterioare, Ciclul de Control se aplica in descrierea fortelor naturii, in astrologie, in medicina chineza, in acupunctura, in artele martiale, in Feng Shui, etc.
Conform acestei teorii, energia specifica elementului metal va controla intotdeauna elementul lemn (ilustrarea evidenta este aceea ca metalul taie lemnul, disipandu-i esenta). Lemnul va controla intotdeauna pamantul (asa cum radainile arborilor fixeaza solul, tinandu-l sub control, dar si anuland coeziunea particulelor sale). Pamantul va controla apa (absorbind-o sau, dimpotriva, oferindu-i o cale de revarsare - o albie). Apa va controla focul (stingandu-i flacarile), iar focul va controla metalul (topindu-l).
Ceea ce remarcam imediat e faptul ca aceste relatii de control au un impact intens ce rezulta in modificarea structurii si identitatii energiei aflate "sub control". Starea naturala a acesteia de a fi e anulata, iar energia ce exercita controlul va afirma exclusiv aceasta latura a personalitatii sale, fara a exprima aportul benefic pe care-l poate oferi mediului si locatarilor. Aceasta e natura lucrurilor. Rolul practicantului Feng Shui este de a interveni in oranduiala unui spatiu, corectand-o prin introducerea de remedii.
Remediile sunt elemente "punte" ce vor reface fluxul sanatos al energiei, conform Ciclului de Creatie al elementelor, "impacand" conflictele si revarsand beneficiile tuturor fortelor prezente catre locatari.
In articolele urmatoare, vom prezenta tipurile principale de remedii din Feng Shui, la ce sa va asteptati in cadrul unei consultatii Feng Shui traditional, cat si beneficiile reale ale unei asemenea expertize. (Eliza Ghitulescu si Sarhan Ilie-Rusu)