Iata ca am aflat deja despre chi, energia ce anima cladirile, creand influente sesizabile in viata fiecaruia dintre noi. Am discutat despre conceptul de Yin si Yang si despre Teoria Celor Cinci Elemente. Acum vom vedea cum interactioneaza diversele forme de chi in jurul nostru si in corpul uman.
Potrivit filozofiei chineze, fluxul chi-ului in natura este ciclic si poate fi descris prin intermediul unei serii de succesiuni firesti ale transformarii energiei. Primul tip de succesiune este reprezentat de "Ciclul de creatie" al energiei. Dupa cum stim, exista cinci tipuri principale de energie: energia lemnului, a focului, a pamantului, a metalului si a apei. Ciclul de creatie inlantuie aceste energii sub urmatoarea forma: lemnul (energie foarte sesizabila primavara, cand natura devine verde) creeaza focul (vara). Focul creeaza pamantul (vara tarzie, cand temperatura devine stabila si nu este nici prea cald, nici prea frig). Pamantul creeaza metalul (toamna, ce-si aduce temperaturile reci si vantul taios). Metalul creeaza apa (iarna), iar apa da nastere, la randul ei, lemnului, natura se regenereaza intr-o noua primavara si ciclul se repeta.
Aceasta teorie are aplicatii in toate domeniile metafizice chinezesti. In acupunctura si presopunctura, spre exemplu, energiile sunt asociate organelor interne. Astfel, pentru a suplini un deficit energetic al inimii (foc), poate fi stimulat meridianul ficatului (lemn). Lemnul va hrani focul, iar inima se va incarca cu vitalitate.
In Feng Shui-ul traditional, odata ce stabilim structura energetica a unei locuinte sau a unui spatiu de lucru, vom cauta sa observam unde apar relatiile de creatie in interiorul acelui spatiu. Situatia ideala va fi aceea in care o energie pozitiva hraneste o alta energie pozitiva, care, la randul ei, il incarca pe locatar cu influente benefice. Acestea vor fi locurile cele mai favorabile din casa, indicate pentru amplasarea unui birou, a unui spatiu de joaca pentru copii, pentru crearea spatiului de relaxare a familiei sau chiar pentru amplasarea patului sau a locului de servit masa.
Desigur, exista si situatii in care o energie benefica hraneste o energie mai putin benefica pentru locatari, caz in care putem introduce un remediu Feng Shui care sa canalizeze fluxul de energie catre un scop benefic pentru acestia, reevaluand totodata activitatea pentru care este destinat acel spatiu.
Iar in situatiile in care ciclul de creatie nu apare, scopul remediilor Feng Shui este acela de a restabili armonia in locuinta, prin refacerea ciclului generativ dintre elemente. Acesta va facilita un flux sanatos al energiei din spatiul dat, incarcandu-i pe utilizatorii acelui loc cu un potential puternic si pozitiv pentru sanatate, prosperitate si reusita in viata de familie si in cariera. In consecinta, Feng Shui-ul traditional va oferi intotdeauna solutii individualizate si particularizate pe spatiul analizat si pe oamenii care il folosesc.
In articolele urmatoare, vom prezenta celelalte cicluri ale fluxului energiei, cat si structura unei consultatii de Feng Shui traditional. (Eliza Ghitulescu si Sarhan Ilie-Rusu)