Semnul in care se produce eclipsa de Soare dintr-o serie Saros opereza asemenea unei conjunctii cu semnul in care s-a produs eclipsa din seria Saros anterioara si care particularizeaza eclipsa.
Au fost identificate 38 de serii Saros, numerotate consecutiv de la 1 la 19 pentru fiecare Nod Lunar si observate particularitatile tiparului producerii acestora. La un interval de 6 luni, se produce in apropierea Nodului Nord al seriei, o eclipsa de Soare, notata cu N, urmata la un de una succesiva, in apropierea Nodului Sud, notata cu S. De retinut ca pentru fiecare serie, ambele noduri au propria succesiune. in perioada in care opereaza aceasta dualitate, eclipsa de Soare – eclipsa de Luna, se produce si suita de eclipse – Soare, Luna, Soare sau Luna, Soare, Luna, cu un interval de succesiune de 14 zile intre ele. Aceasta succesiune da nastere si numarului de serie, are acelasi tipar cu succesiunea de eclipse din seria anterioara si se va replica in seria urmatoare. Altfel spus, tiparul Saros se rezuma la faptul ca ciclicitatea eclipselor de Soare se regaseste in eclipsele de Soare din seria urmatoare.
Anomaliile se petrec cand incepe un nou ciclu/serie Saros inainte ca ciclul/seria Saros anterior/oara se incheie. Peridiocitatea produceri unei suite de eclipse in interiorul seriei este de aproximativ doi ani.
Intr-o tema natala, eclipsele sunt importante cand sunt conjuncte sau in opozitie cu Soarele, Luna si celelalte planete, sub un orb de 1 grad.
In temele mundane ele afecteaza natiunile si orasele care s-au format in semnele in care se produce eclipsa, mai ales daca, aceasta din urma, este conjuncta sau opozabila cu Ascendentul, Mijlocul Cerului, Saorele sau Luna din tema natala a acestora. De asemenea, natiunile pot fi afectate de eclipsa daca aceasta se produce in semnele stapanite de luminarii. Multi astrologi spun ca eclipsele sunt mult mai blande si mai putin viguroase, cand se produc in semne de Pamant, in special in Casa a 4-a.
Eclipsele care au loc pe Ascendent afecteaza, de regula, proiectele recent demarate si tineretul; cele de pe Mijlocul Cerului afecteaza statele, mai ales sistemul legislativ al acestora si populatia de varsta mijlocie; cele de pe Descendent pot izbucni conflicte armate, dispute diplomatice dar afecteaza populatia varstnica. Efectul eclipselor solare este foarte puternic cand Soarele este in ascensiune sau pe Mijlocul Cerului.
Este de luat in considerare orice stea fixa, de magnitudine 1 sau 2 (magnitudinea se refera la stralucirea unei stele) care se gaseste inaintea Soarelui dar si cele situate in urma astrului, mai ales daca eclipsele se produc in ultimul cadran, in Casele a 10-a, a 11-a si a 12-a (pozitia stelelor fixe pe Mijlocul Cerului este mai importanta decat prezenta unei stele fixe pe Ascendent, de exemplu.
Natura eclipselor este data de stapanii semnelor (planetele) in care se produc eclipsele si steaua fixa cea mai apropiata. Stapana eclipsei este planeta aflata in demnitate dar la fel de importante sunt si aspectele pe care le face cu Mijlocul Cerului daca eclipsa cade in Casele a 7-a, a 8-a si a 9-a sau cu Ascendentul daca ea se produce in Casele a 10-a, a 11-a si a 12-a. Daca o planeta domina gradul in care se produce eclipsa este de preferat sa luam in considerare planeta care o domina dar si planeta care stapaneste semnul in care se produce si se numeste cosignificator.
In primul volum am vorbit, e drept in treacat, prin ce se diferentiaza eclisele, haideti acum sa discutam despre acest lucru putin mai sistematizat. Un lucru se poate spune cu certitudine despre eclipse, ele anunta de fiecare data, o schimbare, dar mai departe putem spune oare si ce schimbare aduce? Se spune ca ele provoaca procese biochimice si enzimatice neasteptate, activeaza unele structuri ale subconstientului si la nivel spiritual, dar oare ne arata si cum sau in ce fel se vor produce acestea?