Ne-am uitat putin peste niste cifre oficiale care ne spun cat de eficient se intampla reciclarea in Romania si am ajuns la concluzia ca mai avem de lucru!
Sa luam ca exemplu dozele. In anul 2011, Romania are target sa recicleze jumatate din ambalajele de metal si aluminiu consumate pe piata. Momentan, s-a reusit colectarea a 75% din obligatia legala. Alucro, ONG fondat de unicul producator de doze de aluminiu din Romania, Can Pack, face campanii serioase la nivel national, inclusiv in scoli, pentru a-si atinge acest target. Eu zic sa-i ajutam, ca in fond o facem spre binele nostru!
Nici la capitolul amabalaje din carton nu sunt foarte optimiste cifrele. Aici ar trebui sa fie reciclate anual 55% din deseurile provenite de la popualatie. Anual sunt scoase pe piata romaneasca 10.000 de tone de astfel de ambalaje, din care se colecteaza si se recicleaza aproximativ 120 tone. Acest procentaj de 1,2 % va ajunge in 2011 la 3%.
Uniunea Europeana impune si la plastic o cantitate minima obligatorie de reciclat, si anume 25% din totalul de ambalaje de pe piata. In prezent ne laudam cu doar 7% din cantitate ca fiind colectata si reciclata. Trebuie sa ajungem anul acesta la 22.5% si sa ne indeplinim targetul pana in 2015, an in care vor incepe sa curga amenzi usturatoare daca ne aflam in continuare sub limita impusa.
40% din locuitorii tarii au acasa aparatura veche nefunctionala pe care spera sa o mai repare candva, sau de care nu stiu sigur cum sa scape. Anul trecut s-au colectat de la populatie 1,5 kg de DEEE (deseuri electrice, electronice si electrocasnice) pe cap de locuitor. Targetul este de 4 kg. Asa ca scoateti TV-urile vechi din garaj si duceti-le la reciclat! Cautati un Colt Verde!
Reciclarea de becuri pare sa fie tot mai acceptata si utilizata de populatie si de institutii, pentru ca cifrele cresc la acest capitol. In 2010 s-au colectat 90 de tone de becuri, cu 30 de tone mai mult decat in anul dinainte. Anul acesta se asteapta o cantitate de 200 de tone de becuri bifata la capitolul reciclare.
Oricum ar arata cifrele de mai sus, concluzia e ca avem de lucru. Avem de colectat, de reciclat, de dat sfoara in tara!
Acum avem cum!