1. Iti protejeaza inima
Persoanele care beau cafea in cantitati moderate (intre 1-3 cesti de cafea) au o rata a infarctului mult mai scazuta decat persoanele care nu beau cafea. Asta datorita antioxidantilor care se regasesc in cafea si care au rolul de a reduce efectul daunator al inflamatiei arterelor. Adica, atunci cand bei cafea iti creste tensiunea, dar pe termen lung antioxidantii din cafea activeaza oxizii de azot, care largesc vasele de sange si scade tensiunea.
2. Te protejeaza de diabet
Antioxidantii din cafea au si rolul de a impulsiona celulele sensibile la insulina, astfel echilibreaza aportul de zahar din sange. Mai mult, persoanele care beau mai mult de patru cani de cafea pe zi, au un risc scazut de diabet, in special diabetul de tip 2.
3. Este benefica pentru ficat
Potrivit studiilor, persoanele care obisnuiesc sa bea zilnic o cantitate mare de cafea, au un risc scazut de ciroza si alte afectiuni ale ficatului. Aportul ridicat de cafea scade riscul acestor afectiuni cu pana la 43%. Asta datorita, inca o data, a antioxidantilor si cofeinei, care impiedica inflamarea ficatului si dezvoltarea celulelor canceroase.
4. Stimuleaza capacitatea de gandire
Consumul de cel mult cinci cani de cafea pe zi reduce riscul afectiunilor precum Alzheimer si Parkinson. Antioxidantii impiedica afectarea celulelor si influenteaza implicarea neurotransmitatorilor pentru o buna functionare a functiei cognitive.
5. Inlatura durerile de cap
Studiile arata ca 200 miligrame de cofeina sunt suficiente pentru a te lipsi de durerile de cap si de migrene. Desi nu se stie exact cum functioneaza cofeina in acest caz, cercetatorii considera ca aceasta stimuleaza activitatea celulelor cerebrale, ceea ce face ca vasele de sange sa se contracte. Potrivit teoriilor, contractarea vaselor de sange duce la eliberarea presiunii care provoaca durile de cap.