De la cele mai mici varste, observam in jurul nostru, mai ales de la parinti, cum se desfasoara lupta pentru putere si cine domina in ce situatie in cuplu. "Oamenii tind sa se comporte conform prescriptiilor rolului lor sexual, feminin sau masculin. Nu tine nici de personalitate, nici de alte componente: fara sa vrem, in anumite situatii si contexte vom tinde sa ne comportam conform tiparului.", crede Jeni Chiriac.
Exista persoane care se simt dominate in relatie si simt ca nu isi mai pastreaza identitatea. De obicei femeile se plang prietenelor ca partenerul de cuplu a impus reguli care au fortat-o sa se transforme intr-o alta persoana, fie ca e vorba despre o schimbare de comportament pe care iubitul sau sotul nu le accepta si mergand pana la schimbari in vestimentatie.
In primul si in primul rand, sustine psihoterapeutul, pentru a-ti da seama cum percepi dominatia din cuplul tau e bine sa te intrebi: "Ce stiu eu despre mine?" si "Ce sunt dispusa sa fac pentru a schimba lucrurile care nu imi plac?".
Jeni Chiriac: "Exista unele femei, foarte "independente" si care spun ca pot face orice isi doresc in viata lor, ca nu suporta ca nimeni sa le domine si care ajung sa se schimbe radical atunci cand intra intr-o relatie si cand incep sa faca unele compromisuri la care nici macar nu s-ar fi gandit."
Cum domina barbatul si cum domina femeia
Barbatul, spune specialistul, se foloseste mai mult de dominarea directa, in timp ce femeia este mai mult adepta dominarii indirecte, mai subtile. Daca, de exemplu, tu crezi ca ai facut o mare "cucerire" pe frontul domestic obligandu-l pe partenerul tau sa iti fie alaturi la curatenia de sambata, el va face in asa fel incat sa fie mereu ocupat - cu lucruri care nu suporta amanarea - in fiecare sambata. De fapt, barbatii sunt "maestri" in a te face sa crezi ca ai castigat macar o "batalie", in timp ce tu ai pierdut de fapt, pe un "front" pe care nici macar nu il banuiai.
Totul se reduce la nevoia de control
Se intampla unele lucruri "ciudate" atunci cand fiecare dintre parteneri vine cu propriul sau bagaj de pattern-uri si experiente emotionale. De multe ori, un partener care vine dintr-o relatie in care a fost dominat va dori sa isi ia revansa si sa "intoarca foaia" si va deveni, intr-o noua relatie, cel care isi va dori sa domine cu orice pret. Evident, apreciaza Jeni Chiriac, exista si persoane care isi asuma un rol "pana la capat", cei care nu invata neaparat dintr-o experienta anterioara.
Jeni Chiriac: "Daca dezvoltam o relatie de competitie cu cel pe care il iubim, in loc sa fim o echipa si sa fim noi impotriva lumii, "campul de lupta" se va muta pe frontul domestic."
Ne putem da seama cine domina in relatia noastra?
Da, spune Jeni Chiriac, "cel mai sigur mod este sa ne evaluam nivelul de satisfactie personala. Acesta ne poate indica daca suntem sau nu multumiti si depinde de noi pentru a afla ce ne nemultumeste. In plus, un alt indicator ar fi compromisurile: daca simti ca le faci cu greutate si ca e nevoie de un efort."
In plus, e bine sa ne dam seama si cat de mult conteaza greutatea cuvantului propriu pentru partener si care este importanta noastra in cadrul relatiei. Toate acestea ne ajuta sa ne dam seama care este partenerul dominant in relatia noastra de cuplu.