Elisabeta Ilie ne spune: "Pentru a mentine o buna functionalitate a cuplului este bine ca fiecare partener sa fie constient ca are anumite responsabilitati, mai mult decat atat, trebuie sa le cunoasca. Daca fiecare are partea lui de care raspunde, celalalt se va simti intotdeauna confortabil – nu va fi supraincarcat." Suna foarte rezonabil si usor de realizat, dar de la teorie pana la practica mai e mult. "Nici nu stie unde sa platesc facturile si nici nu il intereseaza. S-a obisnuit deja ca eu sa fac toate astea", spune Maria.
Este foarte important, ne confirma specialistul, ca fiecare partener sa isi faca o datorie din a-l ajuta pe celalalt in privinta treburilor casnice. Dar care ar trebui sa fie responsabilitatile femeii si care ar trebui sa fie cele ale partenerului? Ne raspunde psihologul Elisabeta Ilie: "Nu putem face o clasificare standard cu responsabilitatile femeii si cu acelea ale barbatului. Impartirea responsabilitatilor in cadrul cuplului este bine sa fie facuta de cei doi parteneri, astfel incat in urma acesteia fiecare sa fie multumit."
Cu siguranta, in multe cupluri din Romania actiunile in casa sunt impartite. Dar exista cel putin la fel de multe cupluri in care femeile se descurca singure si cu treburile domestice, si cu slujbele lor si cu cresterea copiilor. Aflam de la psiholog care sunt efectele suprasolicitarii pe termen lung: "In momentul in care unul dintre parteneri este suprasolicitat, supraincarcat cu responsabilitati, la un moment dat va obosi. In cazul femeilor, se vor simti nemultumite, frustrate, nervoase, nu vor mai avea randament in celelalte aspecte ale vietii: serviciu, viata sexuala, prieteni… etc."
Cu alte cuvinte, orice tura de gunoi pe care o faci te poate afecta intr-un mod personal, si iti poate chiar dauna relatiei de cuplu, daca nemultumirile tale se acumuleaza, fara a fi exprimate.
Cum schimbi ceva
Elisabeta Ilie: "Cuplu inseamna doi – fiecare are dreptul sa se bucure de viata in cuplu. Pentru a mentine armonia in cadrul acestuia, trebuie sa contribuie ambii parteneri la efectuarea sarcinilor zilnice." De aceea, cel mai bine ar fi ca tu sa iti faci o listuta cu lucrurile pe care pur si simplu urasti sa le faci - in cazul Mariei curatenia in casa - si sa incepi o "negociere" cu cel de langa tine.
Un lucru important pe care nu trebuie sa il treci cu vederea este atitudinea fata de copii. Cu toate ca nu se aplica in cazul Mariei si al prietenului sau, s-ar putea aplica chiar in familia ta. Daca ai un copil, obisnuieste-l inca de mic sa ia parte la activitatile casei: nu se pune problema sa faca el ordine sau sa duca gunoiul, dar ar putea fi responsabil pentru aranjarea servetelelor la fiecare masa.
Cel mai bun sfat pe care psihologul ti-l poate da este: "este foarte bine sa vorbim cu partenerul, sa ii aducem la cunostinta consecintele negative datorate de supraincarcare cu sarcina. Mai mult decat atat, este bine sa ii spunem cum ne simtim."
Este recomandat ca discutia cu partenerul sa nu se transforme intr-o ploaie de reprosuri, ci intr-o discutie calma, de la adult la adult. Dupa ce se ajunge la concluzia comuna ca ambii parteneri au responsabilitati in cadrul cuplului, se trece la impartirea acestora. Daca partenerul nu a avut nicio responsabilitate pana in prezent, este bine sa ii dam voie sa isi aleaga ceea ce stie si poate sigur sa faca, ne sfatuieste Elisabeta Ilie. Daca ii dam noi o sarcina pe care inca nu stie ori nu poate sa o faca, prin urmare o va finaliza gresit, tu tot nemultumita vei ramane.