Cu aproape un secol in urma, un tanar dramaturg rus, Nikolai Erdman, pe vremea aceea un simplu anonim, a avut curajul sa strige in fata multimii ca imparatul e dezbracat. Si asta in plin totalitarism, cand ghilotina cenzurii staliniste ciuntea deopotriva atat personalitatea oamenilor cat si pe cea a culturii.
Pentru inconstienta si curajul sau, dramaturgul a fost deportat in Siberia iar piesa a fost interzisa de insusi Stalin.A fost insa doar o chestiune de timp pentru ca textul manuscrisului sa fie recuperat si repus in circulatie. Intre timp piesa a devenit legenda, fiind jucata pe marile scene ale lumii.
In anii care au urmat revolutiei din '89, piesa a fost pusa in scena la Teatrul Nottara, avandu-l in rolul principal pe Horatiu Malaele, care a interpretat magistral rolul sinicigasului lui Erdman.
Dupa aproape 20 de ani de la succesul fulminant al piesei, regizorul Liviu Alexa accepta provocarea de a monta "Sinucigasul" pe scena Teatrului National, intr-o viziune noua, avandu-l pe Dan Puric in rolul principal.
Cenzura politica si dreptul de a vorbi in soapta
Piesa "Sinucigasul", care a avut premiera week-endul aceasta, propune o analiza a exisentei umane pe doua nivele: pe de o parte cea a destinului individual, in care moartea pare cea mai buna alternativa a unei vieti anoste de somer si totodata de cap de familie, iar pe de alta parte intervine ideea de sistem politic care degradeaza si depersonalizeaza individul.
"Nu o reconstituire a perioadei sovietice m-a interesat in acest spectacol, ci un destin aflata in criza. In fata vietii de netrait si a mortii greu de implinit. Si ce poate fi mai actual si mai usor de recunoscute decat aces tom simplu, somer, vandut si cumparat pe post de mort pentru a servi unor interese meschine?
Daca in lumea de astazi agresivitatea sistemului politic nu mai e atat de periculoasa, agresivitatea oamenilor in a cumpara si vinde orice marfa, fie ea si viata unui om, a crescut proportional cu criza morala in care ne aflam. Sinucigasul ramane o piesa actuala si care ar trebui sa dea de gandit" , sustine Liviu Alexa.
Avand in distributie si alte nume marcante ale scenei romanesti, precum Adela Marculescu sau Mariu Bodochi, piesa "Sinucigasul" militeaza pentru dreptul cetateanului de rand de a vorbi, macar in soapta, despre absurditatea unei vieti in care deciziile majore sunt luate de altii.
Foto: "Sinucigasul", Teatrul National Bucuresti