Comentariul cititoarei aseaza cuplul intr-un alt fel de spatiu – un spatiu al imaginarului in care cuplul devine o institutie formata din sefi. Este o distributie ierarhica care se desfasoara intr-un plan fantasmatic. Atunci apare o alta problema – cea a rolului. Rolul de sef are sens in relatie cu contrarolul subordonatului.
In absenta subordonatului, nu putem vorbi despre sefi. O institutie formata exclusiv din sefi nu are o organizare ierarhica. In mod sigur cuplulu sau familia nu este o companie multinationala sau Primaria care sa aiba o organizare ierarhica. Dar fantasmatic putem vorbi despre aceste roluri de ”sefi”.
In spatiul imaginar al cuplului presupus de acest comentariu putem vorbi despre o largire a grupului, a cuplului la nivele in care apar si ”subordonatii”. Avem doi sefi prin urmare avem niste subordonati de care raspund acestia. Ei nu au o identitate, putem presupune ca e vorba de copii sau de amanti sau de socrii, ei nu au o concretete. Dar aceasta proiectie a cuplului prin aceste cuvinte este un mod bun de analiza atat a autoarei, cat si a cuplului.
Spatiul imaginar al familiei este unul important. In Psihanaliza Legaturii exista o metoda de lucru bazata pe ”planul casei”. In care fiecare membru al unei familii este invitat sa faca un plan personal al propriei case. Asociatiile care se dezvolta in jurul acestei teme sunt foarte variate si bogate.
Solutie? - Daca ma intorc la cuplu si la familie – in orice terapie de cuplu sau familie se lucreaza pe ceea ce este. Adica aceasta problema banala a deciziei unde isi petrece familia week-end-ul poate permite analiza situatiei acelei familii. Lucrurile se intampla cumva. Ca un membru al familiei sau toti ar dori sa fie altfel ceea ce se intampla, acesta este un alt aspect. Ceea ce conteaza in primul rand este ca, in prezent, exista un mod de functionare. Acest mod de functionare poate sa fie modificat doar atunci cand este inteles, integrat. Mai intai de toate este necesara atentia spre intelegerea modului de functionare al cuplului.