Adriana Bahmuţeanu

Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu...

Citeste mai mult»
emily

Al cincilea sezon al serialului "Emily in Paris" va fi...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran a ajutat Ipswich Town să recruteze un jucător...

Citeste mai mult»
cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»
Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg a refuzat să-i pronunţe numele lui Trump...

Citeste mai mult»
copil

Top 5 pilote pentru copii: confort și calitate pentru...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a susţinut-o pe Kamala Harris la ultimul miting...

Citeste mai mult»

Cine ne omoara cu zile?

De în Sanatate 30 iul 2009
Clinici si doctori fara autorizatie, abateri repetate, intoleranta fata de pacient, sanctiuni jenante pentru greseli de nepermis, falsificarea documentelor pentru a scapa basma curata dupa ce ai ucis un om, nevoia interventiei autoritatilor centrale pentru a corecta solidaritati locale + spaga, indiferenta, lipsa totala de empatie fata de pacient. Feminis.ro face o scurta incursiune in problemele intalnite in sistemul de sanatate din Romania.

Pana aici nimic necunoscut. Doar traim in tara in care "moartea domnului Lazarescu" nu mira pe nimeni. Un fapt banal, regasit frecvent in viata de zi cu zi. Uneori, speculat de presa acest fapt banal devine "un caz". Este intors pe toate fetele, ne revolta indiferenta unora, incompetenta altora sau saracia unor cabinete si spitale care nu au nici truse de prim ajutor.

Apoi urmeaza un simulacru de proces in care cei vinovati se fac ca le pare rau, iar cei care ar trebui sa-i judece se fac ca-i pedepsesc. Se adauga o coalitie locala, ca deh, e doctor bun, facem greva daca va fi pedepsit, nu avem medici, nu ne descurcam, se mixeaza bine si se inghite, cu noduri ce-i drept, ca orice medicament de noi "simpli muritori".

De parca nu ar fi de ajuns, saracia din spitale, spaga si nesimtirea, evenimentele recente ne arata si alte lipsuri ale Sistemului de Santate din Romania. Clinici neautorizate, doctori care profeseaza fara sa aiba acest drept, incalcari flagrante ale eticii medicale, morti suspecte in centre cu staif ale Capitalei.

Sabyc, autorizata cu trei zile inainte de scandal!


La Clinica Sabyc din Capitala s-a iscat recent un scandal relatat pe larg atat in presa centrala cat si in cea internationala, legat de traficul cu ovocite si consecintele sale.

In 2006, Colegiul Medicilor a declansat la Sabyc o ancheta, finalizata in 2008 si a cerut inchiderea clinicii pe motiv de incalcare normelor de etica medicala. Totusi, afirmatiile facute atunci de presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoaie, nu au impresionat pe nimeni. Nici Ministerul Sanatatii si nici vreo instanta sau autoritate avizata nu au avut vreo reactie.

Clinica Sabyc a functionat bine mersi in centrul Bucurestiului. "Clinica Sabyc avea autorizatie de functionare pentru diferite manopere, dar nu avea autorizatie pentru prelevarea si transplantul de ovocite, pana acum 3 saptamani, cu doar cateva zile inainte de a se declansa scandalul", ne spune Vaslie Astarastoaie, care nu intelege insa cum a dat Autoritatea Nationala de Transplant avizul de functionare si cum a fost posibil ca autoritatile legitimate sa intervina, parchetul sau politia, nu au avut nicio reactie, desi clinica isi facea de ceva vreme reclama pe site in legatura cu sterilizarea in vitro.

Astfel, persoane cu dare de mana, in special din Israel si strainatate, apelau la clinica bucuresteana. O retea bine organizata racola tinere de la care recoltau ovule in schimbul unei sume de bani, lucru ilegal, dar si extem de periculos pentru sanatatea donatoarelor. Pe de alta parte, beneficiarele acestor ovule erau mintite in legatura cu provenienta lor. Ancheta continua, iar mai multi medici si colaboratori au ajuns in arest.


Autorizat sau nu, aceasta este intrebarea!

Cum putem evita asta, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoaie, ne spune ca trebui sa verificam daca centrul sau cabinetul la care mergem este autorizat sa practice manoperele care ne intereseaza. Cum? Verificand daca acestea sunt inscrise in Registrul unic al cabinetelor medicale, registru care se afla la directiile de sanatate publica judetene.

Acolo se poate verifica pentru ce este acreditat un cabinet si care sunt manoperele care se pot efectua. Insa aceasta verificare nu este asa de simpla precum pare. Am sunat la Directia de Sanatate Publica a Municipilul Bucuresti, si iata care a fost raspunsul referitor la cum pot sa aflu daca un cabinet are autorizatie de functionare si cum pot verifica asta in Registrul unic al cabinetelor. "Daca este de interes public il gasiti pe site-ul nostru. Pentru alte informatii faceti cerere scrisa si veti primi un raspuns in 30 de zile lucratoare".

Se pare ca nu este insa de interes public din moment ce acest Registru unic al cabinetelor medicale se dovedeste de negasit. Deci daca esti bolnav si vrei sa mergi la medic, insa iti trece prin cap sa faci o verificare de rutina sa vezi daca cabinetul, clinica sau medicul sunt in regula este imposibil de aflat in acest fel.

"Nu exista si nu exista nicio legislatie care sa sa ne oblige sa-l tinem in format electronic. Fiecare directie il tine cum crede de cuviinta. Este un registru in care cabinetele sunt trecute de mana. Noi am incercat inca din 2006 sa facem o baza de date in care acestea sa fie centralizate, dar nu exista niciun program pentru asta. Si noua ne-ar fi fost mai usor, insa, de la ultima modificare in legislatie nu s-a stipulat nimic referitor la faptul ca acesta ar trebui sa apara in forma electronica pentru ca cei interesati sa aiba acces la aceste informatii", ne spune un reprezentat al DSJP Timis, singurul care a reusit sa ne lamureasca in legatura cu acest Registru unic.

Deci un raspuns in 30 de zile!


Ce-i doare cel mai tare pe romani: calitatea actului medical!

In Romania cazurile de malpraxis sunt foarte variate si inca in Romania ne aflam intr-un vid legislativ. Nu avem un cadru legal la care sa ne raportam atunci cand dorim sa facem plangeri penale sau sesizari impotriva medicilor.

Principalele probleme semnalate de pacienti la Colegiul Medicilor sunt legate de calitatea actului medical. "Din pacate, aceste doleante sunt indrumate gresit catre Colegiu, pentru ca, potrivit legii din 2006, acesta nu se mai ocupa de sanctiunile disciplinare. Deci ceea ce noi numim malpraxis si pacienti pagubiti nu intra in atributiile Colegiului. Au fost odata, s-au luat de la Colegiu si s-au trecut la o Comisie de pe langa directiile sanitare, comisie ce nu are nicio eficienta pentru ca nu are finalitate, pentru ca acea comisie analizeaza cazul dar poate stabili despagubirile", ne spune Vasilie Astarastoaie.

Comisii ineficiente

Astfel, dupa ce pacientul a pierdut, nervi, timp si bani. Pentru ca spre deosebire de cazurile analizate de Colegiul Medicilor, la aceste comisii trebuie sa se plateasca si anumite sume de bani, pacientul este indreptat catre sala de judecata. Ori aceste comisii nu-si au rostul atata timp cat nu pot sa ia nicio decizie, nici macar de mediatori intre unitatea medicala sau medicul care este acuzat.

In Romania, cel mai cunoscut caz de malpraxis este cel al chirurgului Naum Ciomu, condamnat la un an de inchisoare cu suspendare si la plata impreuna cu spitalul la care lucra, a unor despagubiri de 500.000 de euro, dupa ce a mutilat un pacient caruia i-a sectionat organul genital.

Vanzatorii de iluzii!

Frumusete fara batranete, vinedecari miraculoase, remedii naturiste 100 % eficiente. Dar cate dintre cabinetele de infrumusetare, centrele de medicina alternativa sau vracii si vindecatorii care se promoveaza in toate mediile sunt si eficiente. Pana unde se intinde patura unei cosmeticiene si unde trebuie sa intervina doctorul, cine este cel mai abilitat sa intervina in diferite cazuri.
 

"Si in ceea ce priveste medicina alternativa sau complemetara exista reglementari si de asemenea pacientii trebuie sa vada la Registrul cabinetelor medicale acele manopere  care sunt aprobate pentru aceste cabinete. De exemplu acupunctura, homeopatia sunt acceptate de medicina, dar nu toate cabinetele au dreptul sa le practice", ne mai spune profesorul Astarastoaie.

Asta nu-i impiedica insa pe vraci, experiti si vindicatori sa umple paginile de internet cu anunturi prin care vand iluzii celor disperati, care se agata de orice speranta de vindecare.

Ce-i de facut? "Recomandarea noastra este ca intotdeauna un pacient care apeleaza la asemenea servicii, primul lucru pe care trebuie sa-l faca este sa cerceteze daca cabinetul sau doctorul respectiv respecta regulile de functionare. Totodata, fiecare doctor sau cabinet trebuie sa afiseze acel atestat de functionare", ne spune profesorul Astarastoaie, care nu neaga beneficiile unor astfel de remedii insa atrage atentia ca acestea nu trebuie sa se substituie actului medical si mai ales trebuie verificate.

La stat sau la privat?

Grupuri sanitare insalubre, lipsa apei calde, dusuri ruginite, gandaci, ferestre sparte, caldura insuportabila vara, sau ger mai ceva ca afara pe timpul iernii. Fara echipamente adecvate, adesea lipsite si de medicamente banale, sau mijloace de interventie de prim ajutor. Asa arata multe dintre spitalele din Romania.

Nu ne permitem sa ne jucam cu sanatatea noastra asa ca alegem un cabinet sau o clinica particulara. Aici totul straluceste de curatenie, asistenta este mereu amabila, nu trebuie sa pandesti momentul pentru a vari "o mica atentie" in buzunarul doctorului. Totusi nici aici lucrurile nu stau ca pe roze.

Multe dintre centrele medicale particulare refuza sa primeasca persoane aflate in stadii grave ale bolii, pentru a nu da rau in statisticile referitoare la mortalitate. Totodata, cei care apeleaza la serviciile oferite de clinicile si cabinetele private sunt in general oameni cu bani, care sunt in general mai atenti cu sanatatea lor si implicit mai usor de tratat. Asa ca succesul pe care-l afiseaza nu reflecta in totalitate realitatea.

Moarte suspecta intr-o clinica privata!

Recent, la Centrul Medical Unirea a aparut un scandal, dupa ce un copil de trei ani a murit in conditii inca neelucidate. Parintii micutului acuza centrul ca fiul lor a murit fie din cauza anestezicului, fie pentru ca a facut stop cardiac, iar defibrilatoarele erau defecte.

Medicii de la Centrul Medical Unirea au fost acuzati, in urma cu doi ani, ca nu au intervenit pentru a salva viata Ralucai Stroescu, o tanara care a cerut ajutor din cauza extenuarii fizice si care a murit la scurt timp dupa o consultatie.

"Ca si in domeniul invatamantului, nu trebuie sa judecam dupa forma de proprietate activitatea unui centru. Poate sa fie un centru privat care sa respecte in litera legii toate conditiile care se impun, asa cum un centru de stat poate sa nu respecte conditiile de fuctionare. La fel, se poate intampla si invers, centre de stat foarte performante si unele cabinete si clinici particulare care nu respecta reguluile elementare de functionare.  N-ar trebui sa apreciem dupa forma de proprietate ci dupa standarde de calitate".

Standarde de calitate

Standarde de calitate: sintagma magica la care fiecare dintre noi visam in momentul in care calcam pragul unui cabinet, spital sau clinica. Dar unde sunt aceste stadarde: Cine evalueaza, cum, in functie de ce criterii si mai ales cum putem noi - simplii muritori - sa fim siguri ca atunci cand apelam la serviciile medicale nu riscam sa murim cu zile?

Stiti deja raspunsul. Nu exista! "In momentul in care vom impune standardele de calitate in sistemul de sanatate, acestea trebuie sa fie aceleasi si pentru privat si pentru sistemul public. In momentul acesta in Romania nu exista standarde de calitate. Exista doar legea privind drepturile pacientilor care transfera recomandarile OMS privind drepturile acestora si carta europeana a drepturilor pacientilor. Aceasta lege este incompleta pentru ca doua elemente care sunt incluse in Carta europeana a drepturilor pacientilor nu se regasesc in lege: cel privind siguranta pacientului si cel privind calitatea serviciilor medicale. Legea romaneasca a preluat numai acele capitole care impun obligatii medicului sau unui centru medical: consintamantul informat si confidentialitatea, dar nu au preluat acele paragrafe care impun obligatii organizatorilor din Sanatate, in speta Statului roman - si anume siguranta pacientului si calitatea".

Ce putem sa facem? Exista doua secenarii unul optimist, dar greu de crezut - modificarea legislatiei si altul realist - nimic!

"Colegiul Medicilor si asociatile pacientilor militam pentru schimbarea legislatiei. Deja avem un proiect de lege privind malpraxisul prin care pacientul care a suferit un prejudiciu sa fie despagubit rapid, fara a se crea aceste conflicte intre medic si pacient. Si de asemenea solicitam schimbarea legii privind drepturile pacientului care sa introduca cele doua elemente: siguranta pacientului si standarde de calitate ale serviciilor medicale care trebuie sa fie uniforme si supravegheate de organisme independente", spune presedintele Colegiului Mediului.

Romania, dupa Albania


Potrivit ultimului raport realizat la nivel modial asupra sistemelor de sanatate arata ca din punctul de vedere al performatei sistemului sanitar, calculat in functie de ameliorarea sanatatii, cresterea capacitatii de raspuns fata de asteptarile populatiei si asigurarea echitatii in ceea ce priveste contributia financiara, Romania se situeaza pe locul 99 la nivel mondial, dupa tari ca Albania (55), Slovacia (62), Ungaria (66), Turcia (70) sau Estonia (77). In tarile aflate pe primele pozitii ale acestui clasament, Franta, Italia, Austria, Grecia, Olanda sau Marea Britanie, ponderea serviciilor private de sanatate este de circa 20-25%.

Un sistem african


"Din experienta mea de 35 de ani de cand sunt in acest sistem pot spune ca in Romania functioneaza un sistem african. Intr-o capitala africana ai in mijloc un hotel de 5 stele, iar la 100 de metri de hotel ai strazi prafuite, locuinte care nu au canalizare, apa curenta. Este un sistem in care avem centre ultradotate si medici foarte bine pregatiti, dar in acelasi timp avem locuri unde nu aveam nici cele mai elementare dotari. Este insa o decizie care tine de politica de sanatate, decisa de cei care ne guverneaza la un moment dat".

Ramane de vazut cati demnitari trebuie sa mai treaca prin fotoliile institutiilor pe care le conduc pentru a aparea o schimbare pozitiva.

Tag-uri: , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
21 noi