De curand, puiutul nu mai vrea sa mearga la gradinita. Cu toate ca sunt (asa au numarat cei din familie, si am incredere in capacitatile lor) mai multe educatoare, unul din copiii de varsta lui (s-a facut si reconstituirea, numai cu adulti in rolurile piticilor) l-a batut. Fara sa spuna educatoarelor sau parintilor cand a ajuns acasa…a doua zi pur si simplu nu mai vroia la gradinita.
Cu riscul ca cel mic sa ramana marcat de bataile de la gradinita nu vrea sa se confrunte niciun parinte. Prima mea idee, departe de a fi geniala, a fost sa ii sfatuiesc parintii sa il duca la curs de arte martiale. Daca colegii sunt batausi, baiatul cuminte si vesel al verisoarei ar trebui sa se poata transforma intr-o masina de batut alti colegi. Adevarat? Ei bine, nu!
Prima trauma, gradinita?
N-ar trebui sa fie astfel, iar gradinita ar trebui sa insemne mai mult. Iata ce spun specialistii, psihologii de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie din Bucuresti: "Gradinita este primul spatiu de autonomie al copilului, primul loc in care se duce singur si unde incepe viata lui fara prezenta permanenta a parintilor. Este un spatiu in sine, fizic si psihic, cu care copilul pentru a se adapta este necesar sa poata stabili o relatie. Nu este doar un spatiu de asteptare pe perioada serviciului parintilor sau pana cand cineva va putea lua copilul, ci este un spatiu pe care copilul il investeste intr-un fel anume si fata de care va avea anumite trairi."
Aflam ca nu e suficient sa il duci pe piticul tau la gradinita, sa platesti destui bani si sa ai incredere in acea institutie ca lucrurile sa decurga bine. Ca orice alt lucru pe care parintii il traiesc la intensitate maxima pentru ca e vorba de copiii lor, aceasta experienta ii poate marca si pe ei. Mai ales ca, de cele mai multe ori, copiii nu povestesc acasa ce li se intampla la gradinita, oricat de putin importante ar fi acele mici gesturi care i-au facut pe copii sa se simta agresati sau, pur si simplu, neconfortabil.
La aceste sedinte, care vor dura o ora si jumatate pentru a nu obosi copilul, va putea participa si mama celui mic, pentru a vedea cum se comporta copilul cand incearca sa intre in relatie cu alte persoane, cum incearca sa se adapteze, ce face cand isi pierde rabdarea sau isi aminteste de ea. Copilul si mama vor fi inconjurati si de psiholog si, eventual, de alte mame cu copii.
Programul este conceput sa dureze 10 sedinte, care sa nu dureze mai mult de 3 luni. De ce sa participati la acest atelier? Iata cei ne spun psihologii Cristina Calarasanu si Anca Munteanu: "Este un bun prilej pentru mama de a afla opinia unui specialist, de a-si vedea copilul intr-o circumstanta noua si a-l ajuta sa faca fata intrarii in gradinita, relationarii cu adulti si copii necunoscuti, fara disperare, angoasa sau reactii de refuz."
Ce ziceti? Mai stiti si alte feluri in care o ora si jumatate de jucat cu plastilina va poate spune atatea despre copilul vostru?