Aceste mecanisme, dintre care multe sunt inca incomplet elucidate, determina fluctuatii excesive ale greutatii corporale. Dintre acestea, cel mai frecvent intalnite sunt supraponderea si obezitatea.
Cand apare un dezechilibru intre aportul si consumul energetic, cauzat fie de un aport caloric excesiv, fie de reducerea activitatii fizice, atunci ne confruntam cu excesul de tesut adipos. Distributia lui variaza in functie de activitatea unor hormoni.
La domni, excesul de tesut adipos, sinonim cu “celebra burta “, este:
- pe de-o parte determinat de excesul de alimente si alcool (polifagie),
- pe de-alta, de activitatea testosteronului, care depoziteaza grasimea in partea superioara a corpului.
La doamne, estrogenii, responsabili de atatea lucruri bune - gratie, feminitate, catifelarea pielii - depun grasimea in partea inferioara a corpului (coapse, fese si gambe).
Revenind la intrebarea de ce barbatii slabesc mai usor? Raspunsul e: estrogenii au un efect de inmultire a celulelor grase mai accentuat comparativ cu testosteronul, de aici tendinta doamnelor de a se ingrasa.
Structural, barbatii au o masa musculara mai mare de cat femeile, ceea ce duce la o crestere cu 5 -10% a arderilor metabolice.
Studii recente au demonstrat ca tesutul adipos nu este doar un simplu “rezervor energetic” ci el insusi indeplineste si o functie endocrina, prin secretia diversilor hormoni. Unul dintre ei este LEPTINA – hormonul satietatii - a carei concentratie in sange este strans corelata cu cresterea in greutate.
S-a constatat ca aceasta are o concentratie mai mare la femei comparativ cu barbatii.
Dincolo de diferentele de structura intre cele doua sexe, ramane valabil ca ar trebui sa ne preocupam cu totii de o alimentatie sanatoasa, variata si echilibrata, care adauga datelor genetice o bunastare fizica si psihica.
Ce inseamna o alimentatie sanatoasa?
- Inseamna ca pentru a obtine un aport de componente functionale active ar fi inspirat sa consumam minim 50 % din alimente crude, neprocesate.
- Inventati sosuri pentru a spori atractivitatea consumului de legume si fructe crude! Daca totusi le gatiti, faceti-o simplu si cu atentie, fara sa ignorati ce anume va place!
- Ar fi bine sa putem inlocui cerealele care contin extrem de mult zahar cu cerealele integrale, care contin glucide complexe si ne confera o livrare constanta de energie, nu rapid utilizabila ca in cazul celor cu adaos de zahar.
- Ar fi bine sa alegem orezul integral si nu cel extrem de rafinat, fara nici o valoare nutritiva, in schimb bogat caloric
- Ar fi bine sa mancam simplu si in acelasi timp rafinat!
- Simplu, adica cat mai putin procesat si rafinat adica sa alegem combinatii insolite in cantitati adecvate.