Femeile isi doresc sa auda de la cel care le sta alaturi cuvintele magice, cele care le fac sa simta ca inseamna ceva pentru partenerul lor si ca nu e vorba de o relatie lipsita de sentimente. Comentam impreuna cu prietenele daca e momentul sau nu sa ii spunem noi "te iubesc", iar sfatul lor e de fiecare data acelasi: trebuie sa astepti sa iti spuna el primul. Daca stai de vorba cu un barbat, el iti va spune ca ii place mai mult ca femeia de langa el sa ii spuna prima si vei afla ca si lor le este teama de acel moment.
E mai greu pentru el?
"Barbatii se exprima mai greu si reusesc sa isi verbalizeze sentimentele putin mai tarziu decat, poate, ar vrea femeile", aflam de la psihologul Loredana Ionascu. Exista cinci limbaje de iubire, unul dintre ele este vorbirea. "Ei aleg sa isi exprime dragostea folosindu-se de limbajul serviciilor, in sensul ca o ajuta la bucatarie, ii duc gunoiul, fac ceea ce iubita sau sotia le cere. Ar fi bine ca femeia sa retina ca e bine sa ii soliciti cat mai mult ajutorul celui de langa tine, pentru ca il faci sa se simta important si foarte util. Femeile sunt din ce in ce mai independente, iar faptul ca tu ii dovedesti ca tu ai nevoie de el sunt cu atat mai importante", mai aflam de la psiholog.
Este adevarat ca noi avem nevoie sa auzim "te iubesc", chiar daca primim cadouri, flori si alte dovezi de afectiune, pentru ca altfel nu ne simtim complete si pentru ca suntem astfel construite incat sa avem nevoie de confirmari si de comunicarea explicit verbala. Exista insa si barbati, ne avertizeaza psihologul Loredana Ionascu de la Clinica Terapia M, care se poarta foarte urat cu femeile de langa ei, uneori chiar le vorbesc urat si le lovesc, iar seara, in pat, le spun "Te iubesc!" si se asteapta ca iubitele lor sa stearga totul cu buretele. De multe ori, femeile chiar uita tot comportamentul lor, cu conditia sa li se spuna "formula magica".
Si pentru barbati e important sa auda confirmarea dragostei noastre pentru ei, ne mai precizeaza psihologul, dar nu la fel de important ca pentru femei. Ei inteleg ca ii iubesti din simplul fapt ca le esti alaturi, asa ca nu fac o tragedie daca nu li se spune "te iubesc".
Nu are deloc importanta pentru relatie cine o spune primul, ne arata Loredana Ionascu. "Si daca nu iti raspunde pe moment exact la fel, nu inseamna ca nu te iubeste. Inseamna ca nu e pregatit in acel moment sau, pur si simplu, ca te iubeste altfel", mai spune ea.
Daca simtim ca a venit momentul in care sa ii spunem partenerului cele doua cuvinte magice, nu trebuie sa stam sa ne pregatim o saptamana, sa preparam o cina speciala si sa aprindem lumanari parfumate, aflam de la psiholog. Trebuie sa ii spui atunci cand simti, indiferent daca sunteti in pat sau la cumparaturi. Momentul in care simti nevoia sa ii spui e, cu siguranta, cel mai potrivit moment.
Loredana Ionascu: "De un lucru trebuie sa tii seama, totusi. Trebuie sa faci cum simti tu, eu asta le sfatuiesc pe toate femeile, dar sa tii cont si de felul in care il simti pe el. Daca il simti romantic, poti alege un moment mai special pentru voi si te poti pregati in consecinta. Daca e un barbat pragmatic, s-ar putea supara daca tu te dai peste cap sa faci o punere in scena extraordinara".
Daca se intampla ca el sa iti spuna prea repede "te iubesc", sau daca chiar tu i-ai spus-o lui prea repede, sfatul psihologului este sa nu te sperii si sa intelegi ca si lipsa unui raspuns imediat sau tacerea reprezinta un raspuns pe care celalalt il poate interpreta cum doreste.
E indragostit de tine? Mici semne prin care iti poti da seama:
- ajunge la intalniri inaintea ta;
- tine minte numele tuturor prietenelor tale (si nu numai pe cele mai frumusele);
- isi face program cu tine fara sa mai tina cont cand sunt meciurile pe care vrea sa le vada;
- te intreaba despre familia ta si vrea sa afle ce fac oamenii care conteaza pentru tine;
- iti spune secretul pe care a jurat ca nu il va spune prietenului lui cel mai bun;
- vine sa te ia de la serviciu, chiar daca traficul este imposibil.
Dragostea exista dincolo de limbaj. Daca nicio persoana nu ar fi verbalizat niciodata acest sentiment, el nu ar fi incetat sa existe. Intreaga tevatura care se face in legatura cu momentul in care trebuie sa spunem "Te iubesc" nu are foarte mare importanta, atata vreme cat noi simtim acel lucru si alegem sa il exprimam. Contrar diverselor pareri, psihologul Loredana Ionascu ne asigura ca nu dam celuilalt un control mai mare asupra relatiei sau asupra noastra daca alegem sa spunem primele "te iubesc".