Ciorba de potroace
1 kg carne de curcan, gasca, rata sau pui (gaturi, capatani, aripi, spate, etc.)
200 g varza dulce
2 cepe
2-3 cartofi
1 morcov
1 pastarnac
1/2 dovlecel
1 ardei gras rosu
3-4 rosii
cateva fire de patrunjel
1 legatura leustean
50 k ketchup rosii si ardei rosii
30 ml ulei
1,5 litri bors (sau 1 plic concentrat bors magic)
2 cuburi/lingurite concentrat pui/ciuperci
2 lingurite zahar
sare, piper
1 galbenus de ou si smantana pentru dres
otet sau zeama de varza pentru acrit (dupa preferinta)
Se spala bine carnea, se tine putin in apa rece si se pune la fiert in 1,5 litri apa rece cu putina sare. Cand clocoteste luati spuma si lasati la fiert pana fierb si legumele.
Se curata si se toaca cubulete mici morcovul, pastarnacul, ardeiul, dovlecelul. Cartofii se taie bucati mai mari, rosiile decojite felii, varza dulce si ceapa se toaca marunt.
Intr-o oala mai mare caliti in ulei morcovul cu pastarnacul, adaugati ardeiul rosu si ceapa, continuati cu varza si dovlecelul iar la urma cartofii si rosiile. Dupa cateva minute puneti concentratul, putin patrunjel si leustean tocat, zahar, ketchup si 1 litru de apa.
Lasati sa fiarba la foc mic cu capac 30 minute. Turnati peste ciorba carnea cu zeama in care a fiert.
Puneti intr-o alta cratita borsul la clocotit si adaugati-l peste ciorba. Lasati sa mai fiarba inca 30 minute la foc mic, dregeti gustul de sare, piper. In supiera amestecati galbenusul cu 2-3 linguri de smantana, adaugati ciorba fierbinte, amestecand usor ca sa nu se taie galbenusul, garnisiti cu frunze de leustean.
Cine doreste mai poate acri cu otet sau poate completa ciorba cu 1 litru de zeama de varza acra clocotita.