Procedura similara circumciziei la barbati, mutilarea genitala feminina reprezinta o incalcare grava a drepturilor femeilor, motiv pentru care se incearca eliminarea ei la nivel mondial.
Practici sexuale bizare, firesti cu 8.000 de ani inaintea erei noastre
Ce este MGF?
Mutilarea genitala feminina, mentionata uneori drept circumcizia feminina, presupune o serie de proceduri care modifica sau ranesc in mod intentionat zona organelor genitale feminine fara a avea motive reale, medicale, in acest sens.
Ce presupun aceste proceduri?
Exista patru tipuri majore de MGF, asa cum au fost identificate de World Health Organisation:
1. Clitoridectomie: indepartarea partiala sau totala a clitorisului.
2. Excizie: indepartarea partiala a clitorisului si labiilor interne, cu sau fara eliminarea labiilor externe.
3. Infibulatie: ingustarea deschiderii vaginale prin crearea unui sigiliu, format din taierea si repozitionarii labiilor.
4. Alte proceduri periculoase si interventii care nu au scopuri medicale, inclusiv intepaturi, piercing, incizii sau cauterizarea zonei genitale.
Ce femei sunt mai expuse la astfel de riscuri?
MGF este efectuata de cele mai multe ori in cazul tinerelor de pana la 15 ani, desi pot fi afectate si femei adulte. Practica a fost identificata in 29 de tari din Africa si Orientul Mijlociu, unde mai mult de 125 de milioane de femei traiesc cu urmarile mutilarii genitale feminine.
In Africa mai ales, mai mult de trei milioane de fete risca sa fie mutilate anual.
Cine efectueaza procedura?
In multe dintre comunitatile unde se practica mutilarea genitala feminina exista, de regula, un specialist in circumcizie. Cu toate acestea, 18% dintre toate aceste interventii sunt realizate de medici, existand un trend ascendent in acest sens.
Care sunt riscurile pentru sanatate?
Organizatia Mondiala a Sanatatii a constatat ca nu exista beneficii in ceea ce priveste sanatatea, iar indepartarea tesutului genital sanatos impiedica buna functionare a organismului. Consecintele pot fi grave si variaza de la efecte imediate si pana la probleme de sanatate pe termen lung.
Procedura initiala poate avea urmari precum dureri severe, stare de soc, sangerari, tetanos sau septicemie, incapacitatea de a urina, rani deschise in regiunea genitala si afectarea tesutului genital din apropiere.
Insa pe termen lung, pot aparea cicluri neregulate, infectii ale tractului urinar, chisturi, durere in timpul actului sexual, lipsa placerii sexuale, infertilitate si dificultati la nastere, aceasta procedura punand in pericol viata nou-nascutului.
Victimele sufera si de probleme psihologice in urma acestei proceduri traumatice.
De ce se practica MGF?
Procedura este rezultatul unei combinatii de factori culturali, religiosi si sociali din cadrul familiilor si comunitatilor.
Mutilarea genitala feminina este considerata o parte necesara a cresterii unei fete si a pregatirii acesteia pentru casatorie. Se crede ca reduce libidoul tinerelor, asigurandu-se astfel ca va ramane virgina pana la casatorie si ca va fi fidela.
Stoparea unui astfel de abuz este dificila in comunitati unde presiunea sociala obliga la respectarea traditiei.
MGF este considerata o violare grosolana a drepturilor femeilor si se incearca eliminarea acesteia inca din decembrie 2012, cand Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat o rezolutie in acest sens.
Un raport publicat recent propune ca medicii care nu raporteaza ca fetele pe care le examineaza au suferit de pe urma mutilarii genitale feminine (MGF) sa fie pedepsiti.
Citeste si:
A avut orgasm abia la 47 de ani, cu ajutorul ginecologului
Top 5 pozitii sexuale neplacute pentru femei si solutii pentru fiecare