Nici macar argumentele aduse de cercetatori, care sustin ca infectiile cu herpes sau cu virusul HPV ((Human Papilloma Virus), cel care cauzeaza cancerul de col uterin scad in cazul partenerilor circumcisi, nu i-au convins pe britanici. Toate aceste studii apar dupa ce a fost demonstrata scaderea riscului infectiei cu HIV in cazul barbatilor circumcisi.
Circula un trend in educatie care tinde spre lucruri cat mai naturale. Parintii americani refuza sa isi vaccineze copiii impotriva unor boli -ca de exemplu varsatul de vant, preferand sa isi "imunizeze" copiii pe calea naturala, aducandu-i in contact cu copii bolnavi si asteptand sa ia boala- iar parintii britanici -printre care si scriitorul Nick Hornby, tatal unui copil autist - lupta sa dovedeasca faptul ca vaccinul MMR -impotriva rujeolei, rubeolei si oreionului- ar putea avea legatura cu aparitia autismului (studiile publicate de Reuters pe 5 februarie 2008 spun ca nu poate fi vorba de o legatura intre vaccin si autism).
Putem spune ca si in aceasta privinta, a circumciziei, exista un trend. Pana acum cativa ani circumcizia era vazuta ca o interventie pozitiva, care prezenta beneficii. Practicata inca de acum 4000 de ani, circumcizia ramane un subiect de controversa. Daca la inceput era practicata ca parte a ritualului religios, aceasta operatie a cunoscut un avant in SUA, unde mai bine de trei sferturi dintre barbatii americani sunt circumcisi. In Canada si Australia procentul celor circumscrisi se invarte in jurul a 50%, conform www.circinfo.net. In Europa circumcizia se practica din motive medicale sau religioase, fara ca aceasta operatie, circumcizia, sa fi cunoscut acelasi avant ca in Occident.
Academia Pediatrica Americana incearca sa se pozitioneze cat mai echidistant fata de cele doua tabere -cea pro si cea contra- atunci cand spune, diplomat, "Circumcizia are unele beneficii, dar nu indeajuns de multe pentru a recomanda circumcizia pentru toti nou-nascutii de sex masculin."
Am vrut sa vorbim cu un specialist care sa vorbeasca in cunostinta de cauza, astfel am ajuns sa discutam cu medicul Ardeshir Vahidi - Chirurgie Plastica si Microchirurgie reconstructiva.
Gandeste-te la femeile pe care le va iubi fiul tau!
De origine iraniana, doctorul chirurg Vahidi poseda atat indemanarea celui care face aceasta foarte delicata operatie, cat si experienta personala a omului care a trecut prin aceasta operatie.
Ardeshir Vahidi spune: "Din punct de vedere statistic, atat sotiile si partenerele barbatilor circumcisi cat si barbatii in sine sunt mult mai putin predispusi catre infectii urinare. De asemenea, tot din punct de vedere statistic s-a dovedit faptul ca partenerele celor care sunt circumcisi risca mai putin sa se infecteze cu HPV sau sa faca cancer de col uterin."
Specialistul mai adauga: "Femeile monogame - acest lucru se observa in timp- cele care au avut mai putini parteneri sexuali sunt mult mai putin predispuse sa dezvolte cancer de col uterin."
In ceea ce priveste alegerile tale in privinta copilului tau e bine sa aflam ce ne mai sfatuieste doctorul Vahidi: "E bine ca circumcizia sa fie facuta cat mai timpuriu, in acest fel durerea e minora si copilul nu plange foarte mult. Pentru mame e, de obicei, foarte traumatizant acest moment. De aceea incerc sa le fiu alaturi, sa le explic ce se intampla…".
Pentru copiii mai mari de un an aceasta interventie poate avea loc sub o anestezie usoara. Un lucru de care mamicile nu trebuie sa uite este ingrijirea ulterioara a celui mic, foarte importanta.
In privinta medicului la care puteti apela Ardeshir Vahidi ne sfatuieste: "Ar fi de preferat sa nu apeleze la medici care nu au mai facut asta. Chiar daca pare o operatie minora, este mai bine ca medicul sa fie experimentat, pentru ca e vorba de o operatie delicata."
Povesteste-ne care este parerea ta despre circumcizie si spune-ne care este optiunea ta in aceasta privinta!