Uneori recitesc din clasici, din cei care m-au impresionat. Care au lasat ceva acolo, in sufletul de copil si mai departe au contribuit la sufletul adultului.
Am oscilat intre cartile de aventuri si cele ale clasicilor. Cu iubiri ce atunci erau imposibile, cu probleme sociale delicate, simtiri psihologice nedefinte.
Inca sunt indragostita de unele dintre ele. Cartile clasicilor sunt ca o pastila impotriva alergiei luata la timpul potrivit.
1 Zilele astea m-am gandit mult la „Regele Lear”. William Shakespeare a scris multe tragedii ce au avut menirea de-a ne deschide ochii si de-a ne face sa intelegem ca viata e o insiruire de alegeri proprii. Dintre toate astea „Regele Lear” mi-a ramas in minte pentru ca am simtit o mila nestavilita. Lear este orbit de nobilitatea sa, lucru care-l impiedica sa vada adevarata esenta a senimentelor umane.
Soarta si propria prostie, il vor face sa vada adevarul in mod tragic. Poate ca e o soarta meritata, poate nu. Dar cu siguranta si in ziua de azi avem ce invata din aceasta tragedie. Cartea poate fi gasita sub sigla editurii Institutul European.
2 O alta carte moralizatoare, se poate spune ca e prima carte psihologica, desigur, nu poate fi decat „Crima si pedeapsa” a lui Fiodor Dostoevski. In opera lui Dostoevski gasim un personaj mult prea increzator in propriile puteri, un fel de Napoleon al timpului sau.
Poate si din acest motiv isi simte justificata decizia de-a ucide, dar in acelasi timp creste in el si dorinta de-a se confesa. Tocmai pentru ca a comis o crima perfecta si are nevoie sa-si primeasca laurii. Sa i se confirme geniul. Cartea poate fi gasita sub sigla Editura Romaneasca. Un roman tocmai bun pentru cei ce vor sa inteleaga mai bine psihologia umana.
3 M-am gandit sa merg mai departe tot cu un rus, cu Tolstoi si „Anna Karenina”. Trebuie sa fiu sincera si sa spun ca aceasta carte nu m-a impresionat nici prima oara cand am citit-o si nici la recitire. Avand acel iz de telenovela, chiar daca in acel timp termenul nu iesise la iveala.
Dar intotdeauna mi-a placut lumea aceea nobila. Seratele lor. Felul in care se intalneau, barfeau si se inselau. Povestea in sine e mereu aceeasi, dar stilul autorului este aparte si poate doar si pentru acest lucru merita citita. Puteti procura cartea de la editura Art si trebuie sa recunosc ca are o calitate foarte buna si coperta de colectie.
4 Cine nu a citit „Lorelai” a lui Ionel Teodoreanu, atunci ar fi cazul sa o faca. Desi e un roman de dragoste, nu este unul pentru femei. Cartea are menirea de-a face un barbat sa se indragosteasca, poate de personaj, poate de literatura. Dar are un farmec aparte.
Un farmec de mult apus, iar pentru mine a fost mult deasupra Annei Karenina, ceea ce dovedeste ca autorii romani au avut si in trecut multe de spus, doar ca noi nu i-am ascultat niciodata cu atentie. In prezent cartea poate fi gasita in colectia Jurnalului National – Biblioteca pentru toti.
5 Cu vreo trei ani in urma, poate patru, la editura Arc a aparut o carte de colectie: Teatru Complet – Euripide. Poate ca multi dintre dumneavostra sunt familiarizati cu dramaturgii greci, dar Euripide a fost mai mult de atat tinand cont ca a fost un fin observator al cetatii sale Atena.
In plus, mai tarziu, pe baza tragediilor lui s-a pus baza culturii grecesti. Impresionant la Euripide a fost ca era iubit de poeti si urat de critici. Opera sa fiind ba magulita, ba hulita.
Asa ca intr-un volum complet puteti gasi toate tragediile autorului, putand observa chiar dumneavoastra cum un antic reuseste sa scrie despre transformarea sufletului cetatii, molima morala, topirea eroismului civic si alte asemenea.
Acestea fiind zise va urez lectura placuta si aprofundare in cunoastere!