Taylor Swift

Taylor Swift, principala opţiune a Barcelonei pentru a...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu riscă 18 luni de închisoare cu...

Citeste mai mult»
caju

De ce să alegi caju crud sau prăjit în dieta zilnică?

Citeste mai mult»
ciubar

Cât costă un ciubăr? Prețuri și variante disponibile

Citeste mai mult»
Owen Cooper

Owen Cooper, starul revelaţie din "Adolescence", a...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Depardieu a negat la procesul său de la Paris că ar fi...

Citeste mai mult»
Laurent Lafitte

Laurent Lafitte, maestru de ceremonii la festival, la 9...

Citeste mai mult»
irinel

După o viață de lux, Irinel Columbeanu trăiește din 300...

Citeste mai mult»
cafea

Trucul neașteptat care intensifică aroma cafelei și...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Miliardarul Jeff Bezos și iubita lui, Lauren Sanchez, se...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu apare luni în fața instaneței la...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney renunţă la filmele romantice

Citeste mai mult»
tiger

Tiger Woods anunţă că are o relaţie cu Vanessa, fosta...

Citeste mai mult»
Bella Ramsey

O actriță din „The Last of Us” a aflat în timpul...

Citeste mai mult»
cha

Prezentat ca ucigaș de copii, un norvegian a depus...

Citeste mai mult»
ado

"Adolescence", serialul britanic care le dă coşmaruri...

Citeste mai mult»
sampanie

Ce înseamnă o șampanie de calitate? Iată 4 sfaturi despre...

Citeste mai mult»
raivcu

Alimentele la care a renunțat Andreea Raicu după 15 ani:...

Citeste mai mult»
gheb

Ce pedeapsă a primit Gheboasă după ce a fost prins cu 1,5...

Citeste mai mult»
stormzy

Rapperul Stormzy va primi o diplomă onorifică de doctor...

Citeste mai mult»
Olivia Steer

Olivia Steer a pierdut procesul cu europarlamentarul care...

Citeste mai mult»
Dan Bordeianu

Dan Bordeianu a divorțat. A rupt tăcerea abia acum: „Sunt...

Citeste mai mult»
ai

Peste 400 de personalități de la Hollywood i-au cerut lui...

Citeste mai mult»
farduri

Ce culori pentru farduri sa alegi in primavara 2025?

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Noi dovezi despre moartea lui Gene Hackman şi a soţiei sale

Citeste mai mult»
Liam Payne

Fanii cântărețului Liam Payne îi dedică o bancă...

Citeste mai mult»
Kim Soo-hyun

Mai multe branduri au renunțat la contractele cu actorul...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Copiii lui Gene Hackman nu au fost incluşi în testamentul...

Citeste mai mult»
Émilie Dequenne

Actriţa belgiană Émilie Dequenne a murit la vârsta de 43...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Comediantul Conan O'Brien va prezenta şi gala Oscar din 2026

Citeste mai mult»
Sean 'Diddy' Combs

Sean 'Diddy' Combs va trebui să răspundă la noi acuzații

Citeste mai mult»
Nikki Glaser

Nikki Glaser va fi din nou gazda galei de decernare a...

Citeste mai mult»
intrerupator

Ce tipuri de întrerupătoare sunt potrivite pentru...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla i-a scris o scrisoare lui Gisele Pelicot

Citeste mai mult»
obama

Soţii Obama sunt în discuţii pentru a co-produce un film...

Citeste mai mult»
Donatella Versace

Donatella Versace renunţă la funcţia de director creativ...

Citeste mai mult»
Cristina Bâtlan

Cristina Bâtlan a avut un an de coşmar. Fiul său a trecut...

Citeste mai mult»
peste

Consumul de pește, corelat cu o personalitate mai...

Citeste mai mult»
Marc

Portarul Marc-André ter Stegen dezminte că soţia sa l-a...

Citeste mai mult»
Céline Dion

Céline Dion îşi avertizează fanii cu privire la...

Citeste mai mult»

Clipe de maturitate

Adica acele momente din viata care ne marcheaza evolutia, care ne modifica structural modul de a gandi si de a fi, care ne fac sa simtim ca existam cu adevarat.

Daca stam sa ne gandim putin, din milioanele de clipe petrecute pe parcursul vietii, cea mai mare parte actionam ca niste roboti, in virtutea intertiei cumva, facand aproape mecanic lucruri pe care le stim, le-am invatat de mici. Mergem, vorbim, mancam, ne spalam, ne imbracam, facem cumparaturi, ne schimbam lucrurile, facem curatenie, mancare, dormim etc. Putinul timp care ne ramane il folosim sa gandim si altceva decat ce “trebuie” facut. Unii temerari ajung chiar sa mediteze, sa se gandeasca si la alte lucruri superioare cumva celor cotidiene, obisnuite si banale.

De aici si pana la a reusi sa intelegem la ce ne foloseste viata aceasta, de ce traim, de ce ne aflam aici, acum, mai e nitel de gandit si meditat.

Dar sunt momentele acelea din viata in care simti ca ceva se schimba, ca din acea clipa incolo vei vedea viata cu alti ochi, o vei intelege altfel, din alta perspectiva. Si, in mod uimitor, clipe de acest fel, pe care le-am numit de maturitate, apar inca de foarte devreme in viata, insa cu greu reusim sa ne dam seama de ele, sa le constientizam si sa le folosim.

Cum ar fi spre exemplu, momentul acela in care un copil destul de mic este pedepsit de catre parinte. I se administreaza o bataie, eventual cu cureaua, pentru ca…s-a umplut paharul. Adica, s-au adunat prea multe nazdravanii si nu mai incap. Unde?!? In mintea parintelui. El nu mai poate accepta si pe deasupra, asa incat, singura modalitate pe care o gaseste el de a se “elibera” de aceasta presiune e administrarea unei batai. Ei, asta ar mai fi cum ar mai fi. Desi copilul o percepe ca pe ceva umilitor si inutil. Si cred ca are dreptate. Insa cand parintele incepe sa planga la urma, dupa ce s-a oprit din lovit, atunci chiar ca cel mic nu mai intelege nimic. Si iar are dreptate. Chiar asa, in definitiv el este cel care a fost lovit, pe care il doare fizic si ar fi indreptatit sa planga din cauza asta! Nu parintele. Copilul se uita mirat si nu intelege nimic. Nici nu mai poate sa planga, pentru ca adultul o face in locul lui, manifestandu-si de fapt neputiinta si nestiinta de a gasi o metoda mai adecvata, care sa functioneze,  prin care sa il determine pe cel mic sa fie ascultator si sa inteleaga ce se cere de la el.  Desi contrariat, copilul ajunge sa mangaie capul parintelui, sa treaca de la el ca a fost pedepsit intr-un mod oarecum barbaric, care se plaseaza mult sub capacitatea de comunicare dintre oameni. Un astfel de moment face o trecere in mintea si sufletul copilului. Desi este foarte mic pentru a intelege exact ce s-a intamplat, isi da seama ca s-a facut apel la “maturitatea” lui, cea pe care nu o are inca decat la nivel instinctual. Iar el, din bunul simt a facut act de aceasta maturitate. Dupa aceea, orice pedeapsa de orice fel va fi interpretata de copil ca fiind aceeasi neputiinta si nestiinta a propriului sau parinte. Si este posibil ca el, copilul, sa se devina cuminte, nu de teama durerii loviturilor ce vor putea fi primite, ci pentru a nu-si mai pune parintele intr-o asa situatie umilitoare.

Un moment asemanator este cel in care esti nevoit sa realizezi ca parintele tau, profesorul, mentorul nu este atotputernic si atotstiitor. E acel moment in care constati cu durere in suflet, ca ai ajuns sa stii si sa poti mai mult decat oricare dintre acestia. Ai pornit in viata ghidat, indrumat de altcineva “mare”, de un adult la care te raportai, la care faceai apel ori de cate ori nu stiai ceva si voiai sa afli, pe care te puteai baza oricand si oricat. Dar vine si acest moment, trist si dureros, in care preiei cunostintele si puterea inaintasului tau si urmeaza sa iti asumi a adauga ceva pe langa acestea, a-ti asuma la randul tau rolul pe care l-au avut ei.

Un gand similar apare si in momentul nefericit in care iti pierzi parintele. Gandul ca tu esti cel care il vei urma. Fie ca te lasi sau nu coplesit de aceasta temere, de moarte, ajungi sa te simti ca si cum ai sta intr-un rand si, incet incet, fara sa iti dai seama sau sa iti doresti neaparat asta, avansezi pana ce tu vei ajunge “primul”. E ceva ce sti ca nu poti controla, nu poti preveni sau opri. Si te supui sensului vietii, mersului ei. Si in felul acesta mai adaugi un dram de maturitate peste cele adunate inainte.

Dupa ce treci de majorat, incepi sa iti faci planuri de viata. Te gandesti la o profesie, la un drum anume, cumva al tau. Acumulezi informatii, citesti, inveti, studiezi, faci corelatii si intelegi lucruri din ce in ce mai bine, fara a-ti mai da seama prin ce proces se intampla toate astea. Iar pe parcursul vietii ai parte, uneori mai rar, alteori mai des, de acele momente de “iluminare”, in care simti ca ai descoperit lumea, sau macar o parte din ea. In care intelegi ceva ce nu ai fi inteles alta data. Iar asta s-a petrecut pe loc, intr-un moment in care chiar aveai nevoie de aceasta “minune”. Tumultul vietii nu iti mai permite sa meditezi asupra evenimentelor de acest gen, sa le intelegi cum se petrec, sa iti dai seama cum ajungi la astfel de concluzii sau descoperiri. Cert e ca atunci cand ti se intampla, simti ceva deosebit. Iar asta iti da incredere in tine, te stimuleaza si te propulseaza. E atat de minunat acest moment “aha”, incat atunci cand ti se intampla esti absolut convins ca numai tu puteai fi cel care sa descoperi acel ceva, in acest mod.

Astfel de clipe apar ca niste trepte ale propriei noastre evolutii. Ne certifica faptul ca nu am trait pur si simplu, dar ca am si adaugat ceva pe langa ce am primit de la inaintasii nostrii. Ne dam seama de ele tocmai pentru faptul ca ne surprind, ca ne fac sa realizam propria noastra persoana si altfel, nu “lipiti” sau dependenti de ceilalti, nu prin comparatie cu ei. Suntem pur si simplu. Existam si simtim asta la maxim atunci, cand mai facem un pas, cand ne dam seama de propria noastra existenta.

Tag-uri:
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 6

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

FMS (07.01.2009, 04:34)
Clipe de maturitate, un subiect cu adevarat interesant, mai ales ca unii cum a sugerat Michaela, se maturizeaza mai devreme decit altii.

Apoi intr-adevar, dupa cum mentiona o alta corespondenta, viata de zi cu zi, exteriorul, viata sociala, serviciul, familia te pot influenta negativ, chiar si extrem de temporar.

Lucrez in Management, ca si Manager Functional, intr-o firma de peste 50.000 de angajati. Avem o gramada de stress zilnic, de la Upper Management si de la propria echipa, de la conducerea proiectelor care sint undele de multe Milioane de $$$. Cu toate acestea ma straduiesc sa ma bine dispun singura. Imi plac oamenii cu care lucrez, adica am tins sa formez relatii de amicitie cu absolut toti, ceilalti manageri, cu subalternii, colegii pe care-i conduc in echipa. Aceasta pt. a ma stradui sa mentin acel tonus optimist si sa mearga lucrul.

Citesc f. mult beletristica sau carti motivationale, care ajuta fantastic.

Realmente, societatea si mai ales stirile negative din ziare si de la TV (cel putin din America de Nord), pot sa-ti aduca mai mult stress decit bine. Incit repet, nu poti fi tu insuti in orice moment, si sint zile cind faci eforturi pentru a te redresa si a avea aceeasi prietenie fata de ceilalti desi te simti calcat pe "amorul propriu", mintit, pacalit. Depinde enorm de profesie, dar oriunde esti societatea si mediul negativ poate avea un oarecare impact asupra individului.

Citeam dintr-o carte motivationala scrisa de un om de afaceri din anii '50, in care acesta spunea ca oamenii care pot trai aproape de natura, se pot deconecta usor si isi pot regasi acea pace si liniste interioara f. usor. Ma gindesc ca in Romania, vremea fiind frumoasa chiar si iarna, iar distantele fiind mici, oamenii pot iesi macar o plimbare intr-un parc mai des sau la o mica excursie.

Cartea se numeste: "The Magic of Believing" by Claude Bristol, daca a fost tradusa in limba romana merita citita, este una dintre cele mai bune carti motivationale aparute pina acum.
Răspunde-i
Cristina Marioglou (11.12.2008, 21:04)
Cred ca fiecare detine propria "reteta" de a fi el insusi/ ea insasi. Din experientele mele de pana acum, pot spune ca te poti mentine constant atunci cand esti sincera cu tine, cand iti dai seama la timp ce e si ce nu e al tau, cand simti si iti recunosti ce e bine pentru tine si ce nu, ce poti face si ce nu. In definitiv, tot ce avem de facut este sa ne ascultam propriul instinct, sa ne stabilim niste criterii si principii, niste linii pe care sa le urmam in viata pentru a fi fericite.
Răspunde-i
rodica (10.12.2008, 09:34)
De foarte multe ori "maturitatea" in gandire te obliga la a renunta la micile placeri ale vietii,la copilul din tine cum spune michaela.Uneori,maturitatea devine o povara....nu degeaba majoritatea avem nostalgia copilariei.
Răspunde-i
lia rodica codrescu -galeteanu (09.12.2008, 17:34)
Cred ca fiecare incercare , fiecare caramida cu incarcatura emotionala a evenimentelor din viata noastra ,contribuie la zidirea maturitatii. Cu cat mai solida aceasta constructie,cu atat mai valoroasa,mai profunda maturitatea.
Răspunde-i
michaela (08.12.2008, 12:10)
unii din noi,cred ca au fost nevoiti sa se maturizeze inainte de "vreme".nu au apucat sa fie cu adevarat copii.dar totusi,am impresia ca in fiecare ,indiferent de varsta,gasim la un moment dat in noi,copilul din trecut...sau mai bine zis"copilul pierdut".
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Tu si ceilalti
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
29 mar