“Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda doua masuri principale de preventie: primara – vaccinarea si secundara – screening-ul. in Europa, vaccinarea anti-HPV a fost introdusa in 21 de tari, iar 7 dintre acestea au deja acoperire de 80%: Danemarca, Italia, Luxemburg, Portugalia, Spania, Elvetia si Marea Britanie. La nivel mondial, s-au efectuat peste 100 de milioane de doze, fara a avea un fect advers serios. Din aceste statistici, ne putem da seama ca vaccinul anti-HPV este unul sigur, altfel ar fi disparut pana acum.”, declara Victor Olsavszky, seful Biroului Organizatiei Mondiale a Sanatatii in Romania.
Conform raportului Organizatiei Mondiale a Sanatatii din 2013i, cancerul de col uterin este cea mai intalnita forma de cancer la femeile cu varsta intre 15 si 44 de ani in Romania, peste 3400 de femei fiind diagnoticate anual cu acesta boala. Astfel, Romania se afla, in continuare, pe un nedorit prim loc in Europa in ceea ce priveste incidenta si prevalenta cancerului de col.
„, este mesajul Fundatiei Renasterea pentru femeile din Romania. Trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a o pastra, deoarece este mult mai usor sa previi decat sa tratezi. Cancerul de col uterin poate fi prevenit printr-un regim de viata sanatos, prin control medical periodic si prin vaccinare. Este singura forma de cancer care poate fi prevenita printr-un vaccin. Sta in puterea noastra sa invatam cum sa prevenim cancerul de col uterin, prin screening si vaccinare!” a declarat Mihaela Geoana, Presedintele Fundatiei Renasterea.
Cele doua metode principale de preventie a cancerului de col uterin, screeningul si vaccinarea anti-HPV, au fost prevazute in legislatie si in Romania, incepand cu anul 2013:
Screeningul este disponibil femeilor cu varsta intre 25 si 64 de ani si, cu o implementare corecta la nivel national, poate ajuta la prevenirea unui numar mare de cazuri de cancer cervical, eficientizand in acest fel si costurile sistemului de sanatate;
Vaccinarea anti-HPV are caracter optional, este prevazuta gratuit pentru fetele cu varsta intre 11 si 14 ani, la solicitarea parintilor, depusa la medicul de familie. Vaccinul anti-HPV tetravalent protejeaza impotriva celor mai frecvente tulpini oncogene, precum si impotriva celor care provoaca vegetatii veneriene.
„Societatea Nationala de Medicina Familiei deruleaza un proiect de amploare prin care informeaza medicii privind metodele de preventie a cancerului de col uterin. Medicii de familie sunt dedicati luptei impotriva cancerului de col uterin, atat prin educatie, cat si prin vaccinare si screening, discutand cu parintii si prezentandu-le oportunitatea de a solicita vaccinarea anti-HPV pentru fetitele lor si de a se prezenta la screening. Cu toate acestea, avem nevoie de mai multa implicare din partea autoritatilor din domeniul sanatatii. Este bine ca aceste programe sunt incluse in legislatie, insa trebuie sa le si facem functionale”, spune Rodica Tanasescu, Presedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei.
In Romania, infectia cu HPV este asociata, in general, cu cancerul de col uterin. Totusi, HPV provoaca si alte afectiuni oncologice si dermato-venerice (vegetatii veneriene), ceea ce amplifica dimensiunea acestei probleme de sanatate publica. in tara noastra, 90% dintre vegetatiile veneriene sunt provocate de infectia cu HPV tipurile 6 si 11 si pot fi prevenite prin vaccinul anti-HPV tetravalent.
„Aceasta infectie cu HPV, dermatologic vorbind, poate fi cu tulpini mai agresive, din care unele au potential oncogen. Leziuni care se pot parea banale, daca sunt netratate la timp, se dezvolta si creeaza probleme grave de sanatate, inclusiv prin favorizarea dezvoltarii altor infectii transmisibile pe cale sexuala. Este foarte important sa prevenim acest virus prin metodele clasice de igiena si prin vaccinare”, spune George – Sorin Tiplica, sef Clinica Dermatologie 2, Spitalul Clinic Colentina.
Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin a fost declarata de catre Asociatia Europeana de Lupta impotriva Cancerului de Col Uterin (ECCA) pentru a creste gradul de constientizare asupra cancerului de col uterin si a modalitatilor prin care poate fi prevenit.