Colac de Paste cu migdale
750 g faina
42 g drojdie
100 g zahar
2 plicuri zahar vanilinat
375 ml lapte dulce
2 oua plus 2 galbenusuri
100 g unt
80 g stafide
40 g migdale taiate
coaja rasa de lamaie
sare
Se cerne faina intr-un castron. In mijlocul ei se face o adancitura in care se pune drojdia zdrobita, 1 lingura de zahar si 100 ml lapte caldut. Se amesteca cu putina faina de pe margini, se acopera si se lasa sa creasca 10 minute. Se adauga in castron zaharul, zaharul vanilinat, restul de lapte caldut, oua la temperatura camerei, un praf de sare si coaja de lamaie rasa. Se framanta, se acopera si se lasa sa creasca 30 de minute, pana se dubleaza ca volum. Se adauga stafidele, se modeleaza 3 rulouri lungi de 50 cm. Se impletesc sub forma de coada, se rasucesc in forma de colac si se asaza intr-o tava unsa. Se lasa sa mai creasca 20 de minute. Se unge cu ou batut, se presara cu migdale taiate si se coace 40 de minute.
E bine sa stii
Colacul se imparte membrilor familei, in dimineata de Paste, dupa slujba de Inviere, impreuna cu oua rosii si un pahar cu vin.