Colac de Paste
Ingrediente pentru 1 colac
Pentru aluat
1 lingura si jumatate praf de drojdie
150 ml lapte
800 g faina
70 g zahar
1 ou
2 galbenusuri
2 linguri de unt topit
½ lingurita zahar vanilinat
100 g unt taiat cubulete
1 lingurita sare
Pentru umplutura
125 g ciocolata
70 g migdale albe
1 ou
1 galbenus
Se amesteca praful de drojdie cu laptele caldut si se lasa 10 minute sa dospeasca. Faina proaspat cernuta se pune intr-un lighean, se face la mijloc o adancitura in care se toarna laptele cu drojdia, zaharul, ouale batute usor, untul topit, vanilia si sarea. Se framanta un aluat elastic, incepand din interior spre exterior pana se cuprinde toata faina. Se adauga cate 2-3 bucati de unt rece, framantandu-se in continuare, pana cand se pune tot untul. Se acopera aluatul si se lasa la loc cald sa creasca. Se intinde apoi o foaie de 60/20 cm, se unge suprafata foii cu oul batut si se preseaza cu bucatile de ciocolata si migdale. Se ruleaza, incepand cu latura mai lunga si se lipeste marginea. Se asaza intr-o tava tapetata cu hartie unsa, se unesc capetele, dandu-se forma de colac. Se lasa 10 minute sa creasca, apoi, cu ajutorul unei foarfece, se fac taieturi, una la dreapta, alta la stanga la distante de 7-8 cm. Se mai lasa acoperit inca 20 de minute, apoi se unge cu galbenus si se introduce la cuptor, cca 20 de minute.
E bine sa stii
Se pot adauga si bucatele de nuca alaturi de migdale si ciocolata.