Constrans de imprejurari, omul a trebuit sa coopereze cu semenii sai si sa lucreze in echipa, acest lucru ducand la dezvoltarea treptata a creierului, pentru a face fata noilor provocari.
Pentru a demonstra ca dimensiunile creierului au crescut pe masura ce individul a fost nevoit sa se confrunte cu relatii sociale tot mai complexe, oamenii de stiinta au folosit un model informatic care reproduce creierul uman, a carui retea de neuroni este capabila sa evolueze pentru a reactiona in fata unor provocari de natura sociala, scrie mediafax.ro.
"Cooperam adeseori in cadrul unor grupuri mari de indivizi care nu se cunosc intre ei, iar acest fapt necesita capacitati cognitive pentru a afla cine ce trebuie sa faca pentru a-ti potrivi comportamentul in consecinta", a explicat unul dintre autorii studiului, citat de mediafax.ro.
In plus, Robin Dunbar, antropolog specialist in evolutia umana la Universitatea Oxford, explica faptul ca marimea creierului limiteaza marimea comunitatii cu care poti interactiona si fata de care exista acel sentiment de apartenenta. Potrivit specialistului, reteaua sociala personala a unui individ poate cuprinde pana la 150 de persoane, iar tot ce depaseste cifra de 500 i-ar forta pe oameni sa isi dubleze marimea creierului.
Cate persoane sunt incluse in in cercul restrans de cunostinte? Crezi ca asta iti poate influenta nivelul de inteligenta?
Cat de inteligenti se cred romanii
Femeile afecteaza inteligenta barbatilor - Afla cum!
Tu la ce ai renunta pentru a avea sani mai mari?