A avea o relatie cu un coleg de birou este o optiune pe care ti-o asumi, acceptand si consecintele ce decurg din asta. Daca refuzi, colegul poate deveni ranchiunos sau se poate simti ranit. In alte cazuri se poate intampa ca acesta sa iti respecte alegerea.
Indiferent daca dai curs sau nu flirtului si propunerilor, relatia colegiala dintre voi nu va mai fi la fel. Modul in care refuzi tine de felul tau de a fi si al colegului. Uneori un refuz direct poate sa fie suficient. Alteori nu. Oricum, cu cat discutia este mai departe de ochii colegilor si de atmosfera biroului cu atat mai bine. Puteti lua pranzul impreuna in pauza de masa si sa argumentezi civilizat motivele tale pentru care nu vrei o relatie cu el.Daca accepti, riscul de a deteriora relatia de service, cariera, imaginea in fata colegilor, prietenilor, familiei, creste.
Discutati, dar in afara bioului!
De aceea este important inca o data sa aveti o discutie in afara office-ului pentru a stabili de comun accord conditiile si termenii in care se vor desfasura intalnirile. Fie ca doar el este insurat, fie ca amandoi sunteti casatoriti, exista complicatii ce apar datorita relatiei extraconjugale.
Din punct de vedere legal, relatiile extramaritale sunt considerate motive temeinice de divort cu consecinte serioase, material si morale.
La serviciu, oricat de mult sau bine lucrezi, colegii vor considera ca esti favorizata daca iubitul tau are un cuvant de spus in firma. Daca iti este subaltern, vor considera ca il sustii datorita favorurilor sexual de care ai parte. Poti deveni subiect de barfa si relatiile cu colegii vor avea de suferit, la fel si randamentul tau. Unii vor specula ca ai fost avansata datorita sexului cu colegul mai influent decat prin munca proprie. Daca ai subaltern, randamentul lor poate sa scada, la fel si autoritatea ta.
Mai intai, pune-te la curent in legatura cu regulamentul companiei, in ceea ce priveste incurajarea sau interzicerea relatiilor la serviciu. Sunt companii care incurajeaza acest lucru pentru ca partenerii sa aiba acelasi program, interese comune, fata de cei care au parteneri in afara.
Evita pe cineva din subordinea ta. S-ar putea de fapt sa te foloseasca pentru propria ascensiune si sa-ti prejudicieze tie cariera.
Evitati: sa va afisati in public (este neprofesional), folosirea e-mail-ului de serviciu personal pentru mesaje, sa flirtati si sa afisati afectiunea in public, mesajele inregistrate vocal pe robotul de serviciu, sexul in spatiul companiei (birou, trepte, lift, parcare).
Oricat de mare ar fi dorinta de apropiere pastrati discretia pentru a nu-i afecta pe cei din jur. Exista ideea ca nu conteaza ce zice lumea insa cei mai multi prefera sa ignore, sa nu vada lucruri care nu-i plac. Uneori, sexul la serviciu poate fi interpretat ca lipsa de respect pentru ceilalti.
In trecut, aventurile erau subiect de barfa ceea ce condimenta viata ingradita si plina de renuntari. Acum sexul este liber si o aventura intre colegi nu mai reprezinta un subiect de actualitate intre barfe, insa fiecare doreste ca atunci cand merge sa-si ia o cafea din bucataria companiei, sa aiba siguranta ca spatial si mobilierul sunt ''necontaminate'' cu feromoni.
In fond este un principiu ce pune respectul pentru ceilalti pe primul loc si nu sexul la serviciu, amanand dorinta personala pentru un spatiu mai intim si personal. In plus, timpul in care sotia lui va afla, se scurteaza iar consecintele ar putea fi dezastruoase fata de scurta si intensa senzatie ca faci ceva interzis.