1. Dormi suficient
Este indicat sa dormi destul incat sa te trezesti fara a fi nevoie de o alarma. Daca nu reusesti, fa un experiment. Timp de doua saptamani, modifica-ti programul astfel incat sa ajungi sa dormi opt ore pe noapte. La sfarsitul celor doua saptamani vei observa ca vei avea mai multa energie, nu vei avea nevoie de alarma, vei fi mai atenta si te vei simti in general mai bine.
2. Fa miscare
Ai mai auzit asta probabil, dar poate ca nu esti convinsa inca de beneficiile pe care ti le poate aduce. Pe langa faptul ca vei avea o forma fizica de invidiat, nici cea psihica nu va fi mai prejos, fiindca exercitiile iti imbunatatesc si capacitatea de concentrare, reducand anxietatea si inducand o stare generala de bine. Cand simti ca nu te mai poti concentra, fa o scurta pauza si fa cateva miscari usoare, sau o plimbare. Efectul asupra creierului va fi asemanator butonului "restart".
3. Incearca sa variezi
Daca faci tot timpul acelasi lucru, chiar daca iti place, va deveni plictisitor si mintea iti va zbura in alta parte. Incearca sa iti organizezi munca in asa fel incat din cand in cand sa adaugi un element de noutate, fie ca este vorba despre un nou wallpaper sau o noua modalitate de a-ti organiza task-urile. Daca ai de scris un raport, de sunat clienti si de realizat o prezentare, nu te incapatana sa termini ceva daca simti ca nu-ti mai sta gandul acolo. Alterneaza activitatile, acolo unde se poate si vei reveni ceva mai tarziu, cu mintea mai limpede, asupra sarcinii initiale.
4. Evita capcana organizarii
E drept ca ai nevoie de organizare pentru a nu-ti pierde capul in cautarea a cutare si cutare lucru. Dar nu trebuie sa devii obsedata de acest lucru. Biroul tau trebuie, spre exemplu, sa fie destul de organizat incat sa gasesti un lucru atunci cand il cauti, dar nu e neaparat ca totul sa fie ca scos din cutie de fiecare data. Important este ca imaginea de ansamblu sa nu te dezorienteze sau sa iti distraga atentia de la ceea ce ai de facut.
5. Permite-ti sa fii om
Vorbeste cu cineva despre altceva decat grijile de zi cu zi si sarcinile de la munca. Fa o plimbare si permite-ti sa te relaxezi, scapand de "panza" care iti incetoseaza mintea uneori.
6. Fa tot ce vrei si poti sa faci
Motivatia iti tine gandurile concentrate asupra scopului propus. Faptul ca faci ceva bine si iti place iti creste motivatia, dat fiind ca este in natura umana sa tinda spre activitatile pe care le agreeaza si nu invers. Si reversul medaliei functioneaza pe acelasi principiu. Astfel, vei evita lucrurile la care stii ca nu te pricepi si reprezinta o bataie de cap. Pentru a beneficia de atentie maxima, fa lucruri care te intereseaza. Fiind interesata, le vei face mai des, iar facandu-le mai des vei ajunge sa le faci mai bine. Astfel, vei fi motivata sa le faci si mai bine, iar motivatia iti va creste abilitatea de a fi atenta.
7. Razi si bucura-te de ceea ce faci
Fa tot ce poti pentru a crea un mediu pozitiv din punct de vedere emotional, fiindca iti influenteaza dispozitia si implicit capacitatea de a fi atenta.
Cine se trezeste de dimineata, departe ajunge - Top motive pentru a te trezi la ora 5:00 AM!
Deadline-uri stresante? 4 tehnici pentru a finaliza sarcinile in timp util!