Compot de pere
2 kg pere
500 g zahar
2 lamai
1 baton vanilie
Se aleg pere de toamna mai mari si tari, din soiuri aromate. Se spala si se curata de coaja. Pentru a nu se inchide la culoare, pe masura ce se curata, se pun intr-un vas cu apa rece, in care s-a adaugat putina zeama de lamaie. Fructele curatate se taie in patru, se indeparteaza casuta samburilor, apoi fiecare sfert se taie in doua. Se asaza feliile intr-un vas mare si se toarna peste ele un sirop clocotit, preparat din 500 g zahar si un litru de apa. Se acopera vasul si se lasa sa se raceasca. Se mai repeta aceeasi operatie inca o data pana cand perele se inmoaie. Apoi se pun fructele la borcane, turnandu-se peste ele siropul. Se completeaza cu apa, daca este nevoie, pentru ca fructele sa fie bine acoperite. Se adauga la fiecare borcan vanilie sau o coaja de lamaie. Se inchid borcanele si se sterilizeaza.
E bine sa stii
Dupa curatare de coaja, feliile de pere se pot pune direct in borcane, se adauga vanilie sau coaja de lamaie, iar peste ele se toarna siropul preparat separat. Borcanele se capseaza si se sterilizeaza.