Compot de prune
2 kg prune
1 kg zahar
Acest compot se poate face din prune curatate de coaja sau necuratate. Compotul cu prunele curatate este mai fin, are o culoare limpede, galbuie si un gust foarte bun, dar si compotul de prune necuratate este la fel de gustos si aromat. Se aleg fructe bine coapte dar mai tari. Pentru a indeparta coaja, se pun fructele intr-o sita si se introduc cu totul intr-un vas cu apa clocotita, pentru un minut. Se scot apoi si se pun intr-un vas cu apa rece. Dupa aceasta operatie, coaja se desprinde si se curata foarte usor. Se pun fructele in borcane (cu samburi sau fara, dupa dorinta!), iar peste ele se toarna siropul preparat din 250-300 g zahar la un litru de apa. Se pun capace sau celofan dublu si se sterilizeaza 15 minute din momentul in care apa incepe sa fiarba. Borcanele se scot din vasul in care au fost sterilizate abia dupa racire si se pun la rece.
E bine sa stii
Pentru compotul de prune, cele mai potrivite sunt aromele de vanilie sau scortisoara.