Cu siguranta treci printr-o perioada plina de griji si framantari pentru ca ai ramas fara un venit constant. Cel mai important lucru este sa nu intri in panica. Poti urma cativa pasi pentru a-ti usura aceasta perioada de tranzitie si a te pune repede pe picioare.
Trebuie sa ai in vedere trei aspecte importante in acest moment. In primul rand, gasirea unui job nou, in al doilea, cum sa te descurci financiar pana la urmatorul serviciu si ultimul, sa iei in considerare posibilitatea inceperii unei afaceri proprii.
Sfaturi pentru gasirea altui job si cum sa privesti calm si obiectiv situatia actuala.
1. Ti-ai pierdut locul de munca! Nu e o tragedie atat de mare cat sa nu mai iesi din casa. O atitudine pozitiva te va ajuta sa iti gasesti un loc de munca si mai bun. Situatia e in favoarea ta si un job mult mai bun te asteapta! Zambeste!
2. Gandeste-te ce prieteni sau cunostinte ar putea sa te ajute sa gasesti un nou loc de munca. Este foarte important in aceasta perioada sa nu pierzi contactul cu lumea din domeniul afacerilor.
3. Inarmeaza-te cu multa rabdare. Iti poti face o lista cu locurile de munca la care vrei sa aplici si intra si pe site-urile specializate pentru a avea o cautare fructuoasa.
4. Cv-ul este foarte important in astfel de situatii. Poate nu l-ai mai innoit de cand ai aplicat ultima data. Adauga si jobul de la care ai plecat si gandeste-te ce mai poti scrie la Cv. Cu siguranta ai avut de invatat de la ultimul loc de munca. Ai grija sa nu uiti de scrisoare de intentie.
5. Vei fi intrebata la interviu de ce ai fost concediata. Gandeste-te cum vei putea lamuri problema intr-un mod cursiv, obiectiv si elegant, care sa te puna intr-o lumina favorabila. Cariera ta depinde de acest lucru!
Citeste mai departe cum sa faci fata cheltuielilor in aceasta perioada
Citeste si:
Cariera de succes - Trucuri utile "furate" de la barbati
Vedete din Romania: Femei de cariera, mame perfecte acasa
Celebritatile la inceputul succesului: Si ele au inceput de jos
Acum, un alt aspect important de lamurit: ti-ai pierdut locul de munca, care a adus cu sine pierderea unui venit constant. Ti-am pregatit cativa pasi de urmat care sa te ajute sa iti controlezi situatia financiara.
1. Fa-ti un bilant al banilor pe care ii ai in acest moment. Este foarte posibil sa ai de la fostul loc de munca o suma de bani drept compesatie. Sau, poate, ai tu un fond economii pentru zile negre. Este foarte bine sa-ti faci un plan din acest punct de vedere si sa-ti gestionezi banii.
2. Este esential sa iti faci o lista de cheltuieli care nu pot fi amanate (rate, credite, asigurari, intretinere, utilitati, mancare). Astfel iti poti gestiona mai bine ultimul salariu sau fondul pentru zile negre, in caz ca te-ai gandit din timp la acest lucru, si vei trece mai usor peste eventualele probleme financiare.
3. In aceasta perioada e bine sa incerci sa micsorezi cat mai mult cheltuielile suplimentare. Spre exemplu, daca ai mai multe abonamente la telefon, alege sa pastrezi unul singur.
4. Incearca sa gasesti solutii alternative de venit. Poti intreba fara jena de ajutorul de somaj si vezi cum il poti obtine. Intereseaza-te ce acte iti trebuie si depune toate documentele. Chiar daca e o sursa mica de venit, cu siguranta este bine-venita.
5. Pe toata perioada de somaj urmareste-ti zilnic cheltuielile. Gandeste-te ca iti vei schimba complet stilul de viata si va trebui sa renunti la anumite mici placeri pe care, inainte, ti le permiteai.
Vezi mai departe cum iti poti deschide propria afacere
Citeste si:
Horoscop: Reusita zodiei tale in viata
Zodia sefului tau: Cum sa ii faci fata cu succes
Afla secretele celor mai bine platite femei din lume
Daca a trecut o perioada lunga de cand cauti serviciu si nu ai gasit, poate ca ar fi cazul sa inveti ceva nou sau sa-ti deschizi propria afacere. Noi iti oferim cateva sfaturi in acest sens.
1. Este foarte important daca vrei sa-ti deschizi o afacere sa alegi ceva care chiar iti face placere si te pasioneaza. Gandeste-te la ce hobby-uri ai renuntat cand munceai cate 10-12 ore pe zi si investeste in visul tau! Numai asa te vei putea dedica in intregime si vei lucra cu pasiune.
2. Incearca sa treci peste impiedimentul initial: birocratia. Multi evita sa-si deschida propria afacere pentru ca, in Romania, este foarte multa birocratie. Dar, inarmeaza-te cu multa voita si rabdare si vei reusi! Inca un pas inainte spre implinirea visului tau!
3. Odata ce ai stabilit ce afacere vrei sa-ti deschizi si ai trecut si peste capitolul cu birocratia, acorda o mare importanta venitului pe care il ai la dispozitie. In plus, trebuie sa iei in considerare cat de mult vrei sa te dezvolti sau daca ai nevoie de mana de lucru, ori vei lucra singura pana te vei pune pe picioare.
4. Gandeste pozitiv. Acum ai tot timpul din lume sa te dedici afacerii tale. Esti propriul patron si stii exact ce vrei si cum vrei sa fie facut un anumit lucru.
5. Documenteaza-te. Nu uita ca pe piata, cu siguranta, mai sunt si alte persoane cu afaceri asemanatoare cu a ta. Incearca sa "furi" din experientele celorlalti si sa incerci sa eviti anumite probleme de care ei s-au lovit la un moment dat.
Noi iti uram mult succes!
Citeste si:
5 Tipuri de oameni de care sa te feresti la locul de munca