Am citit cu interes cartea nutritionistei Mihaela Bilic, "Traiesc, deci ma abtin", iar printre multiplele tipuri de condimente si verdeturi pe care le prezenta drept fascinante si incantatoare pentru gust si mancare, am citit cu atentie despre cateva mirodenii care nu numai ca sunt compatibile cu dieta, ba chiar ajuta in procesul de ardere a caloriilor. Dupa cum banuiesti probabil, este vorba despre condimente extrem de piperate si picante, un soi de "complici" ai curelor de slabire.
Parca aud deja voci care-mi rasuna in urechi: nu facem gastrita? Nu provoaca ulcer mancarurile picante? Nu o sa avem probleme cu stomacul apoi? E adevarat ca se creeaza impresia conform careia efectul picant al acestor condimente ar "atenta" la integritatea aparatului nostru digestiv, dar trebuie sa constientizam faptul ca, daca acestea ofera o stare de disconfort papilelor noastre gustative, nu acelasi rezultat il au si in stomac. Stomacul nostru nu este atat de "sensibil" precum cavitatea noastra bucala!
Sa facem cunostinta cu "prietenele" dietei noastre: chili, wasabi, piper sau tobasco sunt unele dintre cele mai eficiente condimente impotriva kilogramelor in plus. Cum functioneaza ele? Lygia Alexandrescu afirma ca, daca sunt utilizate de persoane sanatoase, aceste "picanterii" actioneaza asupra cresterii ritmului de ardere a caloriilor, accelerand metabolismul, si deopotriva stimuleaza absorbtia nutrientilor si a fibrelor in organism..
Bun, bun, dar aceasta nu inseamna ca poti folosi in exces aceste condimente, in speranta ca eficienta lor va fi mai mare. Din cauza consumului exagerat de astfel mirodenii, pot aparea efecte negative asupra corpului nostru, unele finalizandu-se cu boli grave ale aparatului digestiv. Daca sunt consumate in cantitati moderate, ele nu fac altceva decat sa stimuleze metabolismul nostru sa arda mai multe calorii si sa reduca apetitul culinar!Wasabi
Eu nu tin minte sa fi folosit acest condiment in preparatele mele! E drept am auzit pe ici pe colo de vestita pasta de wasabi, care din cate imi amintesc are culoarea verde!
Dar hai sa vedem ce este de fapt acest condiment: aceasta planta provine de pe tarmurile Japoniei si este un soi de hrean. Se utilizeaza doar radacina plantei si partea de jos a tulpinii si se poate folosi proaspat sau uscat.
Wasabi ofera preparatelor o savoare deosebita si intensa preparatelor pe care le innobileaza cu un gust extrem de intens, picant, aproape lacrimogen, ca hreanul. De obicei acesta se foloseste dat pe razatoare. La noi sunt cunoscute mai ales pastele de wasabi, care au in compozitie si alte alimente!
Tabasco
Tabasco este un soi de chili, adica un ardei rosu, mic si foarte iute. Planta are forma de tufa, iar fructele plantei au forma ascutita a ardeilor iuti, avand o lungime de 4 cm.
Acestia sunt folositi exclusiv pentru a produce vestitul sos de tabasco, pe care-l gasim si prin supermarket-urile noastre si care se prepara din ardei tabasco, otet si sare. Trebuie stiut ca inainte de a se prepara faimosul sos, ardeii iuti sunt lasati sa fermenteze in butoaie timp de 3 ani!
Chili
De chili am putea spune ca este banalul ardei iute pe care il folosim atunci cand cautam sa ne punem la incercare rezistenta papilelor gustative, presarand putina "adrenalina" culinara! Ne-am insela, insa, si pe riscul nostru, pentru ca este ardeiul cel mai iute dintre cei mai iuti ardei!
Ardeiul tip chili face parte din dieta oamenilor inca din cele mai vechi timpuri si este originar din Mexic. Ardeii chili mai sunt numiti si "ardeii de foc", si intelegem de ce! Utilizarea acestui tip de ardei a depasit granitele bucatariei in general, ca mirodenie care ofera gust mancarii, ajungand sa aiba proprietati benefice si in domeniul medicinei, fiind un excelent anestezic.
Despre gustul lui nu mai trebuie sa va istorisesc deorece este de la sine inteles: iute, incendiar, intepator, usturator si toate sinonimele cuvantului "picant". Intr-un cuvant "vulcanic"! Chili are un gust unic si o personalitate puternica si ajuta cel mai mult in stimularea metabolismului si a arderilor calorice!Piper
Piperul este unul dintre condimentele care se regaseste in aproape orice tip de mancare. Este un soi de "frate" cu sarea in aceasta privinta. Doar stim ca mancarea fara sare si piper este fada, fara gust.
Piperul este un condiment originar din India. Poate fi negru, rosu, alb sau verde si poate fi folosit boabe sau macinat!
Dar stim oare cum arata el inainte de a fi prelucrat? Piperul este de fapt un arbust catarator, care poate ajunge pana la 10 m inaltime si are o tulpina lemnoasa. Fructele piperului contin un alcaloid piperin care da si gustul picant, iute, atat de benefic in modelarea siluetei noastre.
Cum actioneaza asupra siluetei? Ca si celelalte condimente deja prezentate, si piperul ajuta digestia si stimuleaza metabolismul, provocand arderea rapida a grasimilor.
3 sfaturi pretioase
1. Cu toate ca nu sunt periculoase daca sunt consumate cu "bun simt", exista persoane cu o toleranta mai mica la alimente condimentate, de aceea recomandarea nutritionistului este sa consumi astfel de alimente numai daca ele nu iti produc iritatii gastro-intestinale, care au simptome clare si evidente (dureri, arsuri). Daca organismul tau reactioneaza negativ, la un consum foarte mic de astfel de condimente, inseamna ca nu tolerezi condimentele picante si deci, nu este recomandat sa le utilizezi deloc.
2. Pentru a nu risca aparitia unor probleme grave sau agravarea unora deja existente, nutritionistul recomanda realizarea unui "test de toleranta" care poate fi facut in orice clinica, contra cost.
3. De asemenea, specialistul atrage atentia asupra faptului ca nu este indicat ca persoanele care au hemoroizi sa consume astfel de condimente.
Mihaela Bilic sustine ca aceste condimente picante stimuleaza arderile cu pana la 25% mai mult decat in mod obisnuit, timp de trei ore dupa masa.