Un studiu recent a examinat acurateţea predicţiilor cu privire la rezultatele meciurilor de fotbal, pe o platformă de pariuri. Utilizatorilor le-a fost permis să îşi revizuiască prognosticurilor până în ultima clipă, înaintea începerii meciurilor. În mod surprinzător, rezultatele au arătat că majoritatea predicţiilor ce au suferit modificări au avut şanse crescute de a se dovedi greşite.
Cercetarea arată că în astfel de situaţii, e mai bine să îţi asculţi instinctul şi să mizezi pe predicţia iniţială. Publicat în Journal of Behavior and Experimental Economics, studiul a analizat acurateţea predicţiilor făcute de 150 de utilizatori ai unei platforme de pariuri. În total, utilizatorii au plasat 57.000 de prognosticuri cu privire la scorul final al unor meciuri din English Premier League.
Deşi utilizatorilor le-a fost permis să îşi modifice pariul în orice moment înainte de începerea meciului, puţini au fost cei care au ales să facă asta. În medie, un utilizator a revizuit în jur de 15 dintre cele 380 de pariuri plasate, majoritatea schimbărilor fiind făcute cu câteva minute înainte de începerea meciului.
De ce s-au răzgândit utilizatorii?
"Putem numai să speculăm, dar ne putem imagina că au plasat pariul iniţial, după care s-au uitat peste cele mai recente statistici sau au aflat informaţii cu privire la echipe şi jucătorii selectaţi pentru meciurile respective, fapt care le-a influenţat decizia", se arată în concluziile acestei cercetări.
Ai crede că posibilitatea de a modifica decizia iniţială ar fi în avantajul tău, însă rezultatele studiului arată că acurateţea predicţiilor a scăzut cu aproximativ 17% în urma modificărilor. De ce? Având în vedere că în cadrul studiului au fost luate în calcul şi controlate variaţiile cu privire la echipe şi jucători, se poate concluziona că diferenţa nu a fost făcută de faptul că unele meciuri au fost mai dificil de analizat sau că unii utilizatori au fost pur şi simplu mai buni la a prevedea rezultatele.
O posibilă explicaţie ar fi una legată de comportamentul oamenilor în urma aflării unor ştiri majore - tendinţa de a reacţiona exagerat este frecventă. Aşadar, când afli, de exemplu, că unul dintre jucători s-a accidentat, ai putea reacţiona exagerat la această ştire şi, prin urmare, să tinzi către a-ţi modifica predicţia iniţială. Din păcate, astfel de schimbări de ultim moment nu fac altceva decât să scadă rata succesului.